Rchr
J-GLOBAL ID:201301024085045609   Update date: Feb. 25, 2024

Kumagai Yuya

Kumagai Yuya
Affiliation and department:
Job title: 助教
Research field  (1): Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (3): タンパク質工学 ,  酵素利用 ,  紅藻類
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2021 - 2022 ホタテガイ外套膜ペプチドの定量技術に関する研究
  • 2021 - 2022 陸上栽培による 海藻 の次世代タンパク質化および高機能 性 評価システムの構築
  • 2021 - 2022 塩ストレスによる紅藻類の食味改善物質の同定と機構に関する研究
  • 2021 - 2022 北方系紅藻の陸上栽培に関する研究事業
  • 2020 - 2021 紫外線防御物質に着目したナマコ種苗の育成および飼料改善
Show all
Papers (65):
  • Weeranuch Lang, Takayoshi Tagami, Yuya Kumagai, Seiya Tanaka, Hye-Jin Kang, Masayuki Okuyama, Wataru Saburi, Haruhide Mori, Tohru Hira, Chaehun Lee, et al. Tunable structure of chimeric isomaltomegalosaccharides with double α-(1 → 4)-glucosyl chains enhances the solubility of water-insoluble bioactive compounds. Carbohydrate Polymers. 2023. 319. 121185-121185
  • Ryuya Yamamoto, Koki Takizawa, Yoshikatsu Miyabe, Martin Alain Mune Mune, Hideki Kishimura, Yuya Kumagai. Mycosporine-like Amino Acids from Red Alga Dulse (Devaleraea inkyuleei): Monthly Variation and Improvement in Extraction. Phycology. 2023. 3. 3. 394-404
  • 宮部好克, 落合瞳子, 熊谷祐也, 岸村栄毅. 海藻レトルト食品の栄養成分および抗酸化力に及ぼす製造条件の影響. 日本調理科学会誌. 2023
  • Jin-Seok Park, Ji-Min Han, Yu-Na Shin, Ye-Seul Park, Ye-Ryeon Shin, Sin-Won Park, Vikash Chandra Roy, Hee-Jeong Lee, Yuya Kumagai, Hideki Kishimura, et al. Exploring Bioactive Compounds in Brown Seaweeds Using Subcritical Water: A Comprehensive Analysis. Marine Drugs. 2023. 21. 6. 328-328
  • Ryuya Yamamoto, Martin Alain Mune Mune, Yoshikatsu Miyabe, Hideki Kishimura, Yuya Kumagai. Monthly Variation in Mycosporine-like Amino Acids from Red Alga Dulse (Devaleraea inkyuleei, Formerly Palmaria palmata in Japan). Phycology. 2023. 3. 1. 127-137
more...
MISC (15):
more...
Patents (1):
  • コムギのゲノム編集方法、及びその利用
Books (2):
  • Advances in Oligosaccharides and Polysaccharide Modifications in Marine Bioresources
    2023 ISBN:3036583645
  • Mycosporine-Like Amino Acids from Marine Resource
    Marine Drugs, Multidiciplinary Digital Publishing Institute(MDPI) 2021
Lectures and oral presentations  (61):
  • 函館産マコンブの多糖成分の機能性について
    (海藻活用研究会 令和6年シンポジウム 2024)
  • 4種紅藻由来マイコスポリン様アミノ酸に関する研究
    (令和5年度 日本水産学会 北海道支部大会 2024)
  • 函館産マコンブ Saccharina japonica 由来多糖類の調製と その収量,組成及び抗酸化作用に関する研究
    (令和5年度 日本水産学会 北海道支部大会 2024)
  • 4種紅藻由来マイコスポリン様アミノ酸の 含有量及び組成の月別変動と抗酸化活性
    (2023年度 日本農芸化学会北海道支部 第2回学術講演会 2023)
  • 函館産マコンブ由来フコイダンの月別変動
    (2023年度 日本農芸化学会北海道支部 第2回学術講演会 2023)
more...
Works (13):
  • 低利用資源・紅藻類からの抗酸化物質の調製
    岸村栄毅, 熊谷祐也 2023 - 現在
  • ガゴメのサンプル処理
    岸村栄毅, 熊谷祐也 2022 - 現在
  • 紅藻ウップルイノリ・タンパク質に含まれる新規機能性ペプチドの同定
    岸村栄毅, 熊谷祐也 2022 - 現在
  • 低利用資源・紅藻から紫外線防御物質の調製法の開発
    岸村栄毅, 熊谷祐也 2022 - 現在
  • 未利用資源紅藻ダルスとその有効活用に向けて
    岸村栄毅, 熊谷祐也 2022 - 現在
more...
Education (2):
  • 2005 - 2010 Hokkaido University Graduate School of Fisheries Sciences Division of Marine Life Science
  • 2001 - 2005 Hokkaido University School of Fisheries Sciences Department of Marine Bioresources Chemistry
Professional career (1):
  • 博士(水産科学) (北海道大学)
Work history (2):
  • 2022/04 - 現在 Hokkaido Universiy Faculty of Fisheries Sciences Division of Marine Life Science
  • 2018 - 2022/03 Hokkaido University Faculty of Fisheries Science Assistant Professor
Committee career (8):
  • 2023/02 - 現在 Marine Drugs Guest Editor of the Special Issue "Advances in Marine Polysaccharide Modifying Enzymes: Discovery, Characterization, Structure, Modification and Applications"
  • 2022/03 - 現在 日本水産学会 出版委員会 委員
  • 2021/01 - 現在 Phycology (ISSN: 2673-9410) Editorial Board
  • 2021/03 - 2023/03 日本農芸化学会北海道支部 支部幹事(庶務担当)
  • 2021/03 - 2023/03 日本水産学会北海道支部 支部会計
Show all
Awards (10):
  • 2022/11 - キャンパス・コンソーシアム函館 ブースセッション『優秀賞』 色落ちダルスに救済を!
  • 2021/12 - キャンパス・コンソーシアム函館 ブースセッション『大賞』 海藻のヌメヌメ成分「フコイダン」の最大Maxパワー力を生かすために
  • 2021/12 - キャンパス・コンソーシアム函館 ステージセッション『優秀賞 (産学連携「クリエイティブネットワーク」賞) 』 季節変動から紐解くダルス「MAAs」産業利用への試み
  • 2020/11 - キャンパス・コンソーシアム函館 ブースセッション『優秀賞』 ダルスで腸を元気にする!
  • 2020/11 - キャンパス・コンソーシアム函館 ブースセッション『優秀賞』 ミッション!低利用海藻に眠るお宝「MAAs」を可能な限り手に入れよ!
Show all
Association Membership(s) (3):
日本水産学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page