Rchr
J-GLOBAL ID:201301031241248171   Update date: Apr. 11, 2024

Yuka Nishida

ニシダ ユカ | Yuka Nishida
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://kaken.nii.ac.jp/d/r/40435053.ja.html
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): 時間栄養学 ,  摂食時刻 ,  sodium ,  potassium ,  Urinary Excretion Rhythms ,  糖質代謝 ,  脂質代謝
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2023 - 2025 減塩指導のための食塩の摂取状況とカリウムの摂取タイミングの検討
  • 2021 - 2023 腎臓病の食事療法・効果的な栄養食事指導のための基礎データの構築
  • 2020 - 2021 健康づくりと食塩の摂り方に関する研究事業
  • 2018 - 2020 食と体内時計を基盤とし た健康づくりのための啓発事業
  • 2014 - 2016 Study of nutritional metabolism and feeding schedules for dietary therapy based on the chrono-nutrition
Show all
Papers (43):
  • 西田 由香. 時間栄養学と食塩【塩分と健康 塩の持つ大きな力、その新たな姿とは】. 食と医療. 2024. 28. 066-072
  • Nishida Yuka, Ideguchi Kanae, Maeda Asami. Effects of Different Supper Times on Urinary Mineral Excretion in Young Adult Women. The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics. 2021. 79. 2. 64-75
  • 西田, 由香, 大髙, 梨沙, 山田, 和歌子, 田中, 夏海. カップ麺の健康的な食べ方について-Study on the healthy eating of cup noodles. 東北女子大学紀要. 2021. 59. 1-7
  • 大髙, 梨沙, 帯川, 琴子, 江良, 真衣, 田中, 夏海, 出口, 佳奈絵, 前田, 朝美, 西田, 由香. 味覚形成における食環境の役割-A role of food style environment for physiological development of taste. 東北女子大学紀要. 2019. 57. 7-10
  • 出口, 佳奈絵, 妹尾, 良子, 白戸, 里佳, 前田, 朝美, 西田, 由香, 加藤, 秀夫. 食塩の健康科学(総説)-A scientific approach of sodium chloride for health(Review). 東北女子大学紀要. 2019. 57. 1-6
more...
MISC (31):
  • 西田 由香. 生体リズムを考慮した食生活と栄養摂取 腎臓からのナトリウム・カリウム排泄リズムを活用した食事管理の検討. New Diet Therapy. 2022. 38. 2. 120-120
  • 西田 由香, 山上 穂華, 舘山 舞, 船水 優菜, 木田 茉佑, 木村 友香, 平山 比奈, 芋田 琴絵, 古川 未久, 大高 梨沙. 腎臓病食のカリウム制限における野菜の効果的な調理法の検討. 保健科学研究. 2021. 11. 2. 49-49
  • 出口 佳奈絵, 花田 玲子, 山田 和歌子, 妹尾 良子, 西田 由香. アミノ酸代謝における小腸と肝臓の生理的役割. 保健科学研究. 2019. 9. 2. 79-79
  • 田中 夏海, 山田 和歌子, 西田 由香. 減塩効果を高めるための献立の重要性. 保健科学研究. 2018. 8. 2. 53-53
  • 山田 和歌子, 田中 夏海, 西田 由香, 前多 隼人. 高塩食におけるナトリウムの尿排泄と血中アルドステロンの日内リズム. 保健科学研究. 2017. 7. 32-32
more...
Books (4):
  • 新・臨床栄養学
    講談社 2023 ISBN:9784065301128
  • 運動・スポーツ栄養学
    講談社 2021 ISBN:9784065221211
  • 管理栄養士国家試験問題と解答 2015
    第一出版 2015
  • 時間栄養学-時計遺伝子と食事のリズム
    女子栄養大学出版部 2009 ISBN:4789554333
Lectures and oral presentations  (68):
  • 女子大生における汁物の摂取頻度調査
    (第70回日本栄養改善学会全国大会(名古屋) 2023)
  • 東海地方における家庭の汁物の実態調査
    (第77回日本栄養・食糧学会全国大会(北海道) 2023)
  • 時間栄養学を活用した健康管理~何を・どのくらい・いつ 食べる?~
    (名古屋市保健所緑保健センター 給食施設講習会 2023)
  • いつ・何を食べる?食育に時間栄養学を活用しよう
    (秋田県学校保健連合会 鹿角学校保健会 2022)
  • シンポジウム「生体リズムを考慮した食生活と栄養摂取」 腎臓からのナトリウム・カリウム排泄リズムを活用した食事管理の検討
    (第44回日本臨床栄養学会総会・第43回日本臨床栄養協会総会・第20回大連合大会(盛岡) 2022)
more...
Professional career (3):
  • 博士(栄養学) (徳島大学)
  • 修士(生活科学) (県立広島女子大学)
  • 学士(家政学) (県立広島女子大学)
Work history (4):
  • 2021/04 - 現在 Nagoya Women's University Faculty of Health and Science Department of Health and Nutrition
  • 2015/04 - 2021/03 Tohoku Women's College
  • 2009/04 - 2015/03 Prefectural University of Hiroshima Faculty of Human Culture and Science, Department of Health Sciences
  • 2006/04 - 2009/03 Yasuda Women's University Faculty of Human Ecology, Department of Nutritional Sciences
Committee career (5):
  • 2012 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
  • 2008 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2022 - 2023 第70回日本栄養改善学会学術総会 実行委員会 会場運営委員
  • 2012/10 - 2013/10 第8回食育推進全国大会 広島県実行委員会 企画部会員
  • 2010 - 2011 第58回日本栄養改善学会学術総会 実行委員会 事務局長
Association Membership(s) (4):
JAPAN SOCIETY OF METABOLISM AND CLINICAL NUTRITION ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  日本時間栄養学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page