Research theme for competitive and other funds (5):
2021 - 2024 Exploring novel glucosidase for glucoside synthesis and the characterization.
2017 - 2020 新たな糖質マテリアルの創製に向けた新規配糖化反応の開発と酵素の性質解明
2017 - 2019 アルキルアルコールを配糖化する微生物由来の新規配糖化酵素反応の開発
2016 - 2017 新規酵素を用いた配糖化による生姜ジンゲロールの高付加価値化研究
2016 - 2017 生姜ジンゲロールの利用を拡大する新規配糖化酵素反応の開発
Papers (33):
Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Michiki Takeuchi, Makoto Hibi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. One-Pot Synthesis of Useful S-Substituted-l-cysteine Sulfoxides Using Genetically Engineered Escherichia coli. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024. 72. 10. 5339-5347
Shota Kimoto, Michiki Takeuchi, Shigenobu Kishino, Yudai Itagaki, Ryotaro Hara, Nahoko Kitamura, Natsumi Okada, Si-Bum Park, Akinori Ando, Makoto Ueda, et al. Characterization of regioselective glycosyltransferase of Rhizobium pusense JCM 16209T useful for resveratrol 4′-O-α-d-glucoside production. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2022
Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Takayuki Iihoshi, Shoko Kozono, Michiki Takeuchi, Makoto Hibi, Satomi Takahashi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. Identification of tryptophanase from Escherichia coli for the synthesis of S-allyl-l-cysteine and related S-substituted cysteine derivatives. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2022
Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Michiki Takeuchi, Kazuo Yamagishi, Yoshinori Hirao, Kenichi Mori, Makoto Hibi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. l-Tryptophan-starved cultivation enhances S-allyl-l-cysteine synthesis in various food-borne microorganisms. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022. 86. 6. 792-799
Tatsuya Suzuki, Miyu Fukaya, Kazuki Takahashi, Michiki Takeuchi, Ryotaro Hara, Jun Ogawa, Makoto Ueda. Cloning and characterization of a recombinant α-glucosidase from Ensifer adhaerens NBRC 100388 and evaluation of its glucosyl transfer activity. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2020. 30. 101837-101837
2024/04 - 現在 National Institute of Technology, Oyama College Department of Materials Chemistry and Bioengineering
2018/04 - 現在 Graduate School of Agriculture, Kyoto University Industrial Microbiology Professor
2012/10 - 2024/03 Oyama National College of Technology Department of Materials Chemistry and Bioengineering
2016/04 - 2022/03 国立高等専門学校機構 研究推進・産学連携本部 本部員
1985/04 - 2012/09 三菱化学(現三菱ケミカル)
2009/04 - 2012/03 エーピーアイ コーポレーション 基盤研究所 所長
2007/07 - 2011/09 三菱化学科学技術研究センター バイオ技術研究所 研究所長
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Committee career (4):
2021/05 - 現在 国立研究開発法人新エネルギー・産業技術総合開発機構 NEDO技術委員
2013/01 - 現在 酵素工学研究会 委員
2009 - 2011/03 バイオインダストリー協会 先端技術情報部会幹事
2008 - 2010 バイオインダストリー協会 グラント研究奨励金選考委員
Awards (2):
2002 - 三菱化学 三菱化学RD表彰 分子生物学的手法によるバイオ不斉還元技術の開発
1996 - 三菱化学 三菱化学社長表彰 クロロピリジンの新合成法の確立と事業化
Association Membership(s) (4):
バイオインダストリー協会
, The Society for Biotechnology, Japan
, JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
, Japanese Society of Enzyme Engineering