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J-GLOBAL ID:201301041763507245   Update date: Feb. 01, 2024

makoto ueda

ウエダ マコト | makoto ueda
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://www.oyama-ct.ac.jp/C/ueda/mysite2/
Research field  (3): Applied biofunctional and bioprocess engineering ,  Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research keywords  (4): 応用微生物学 ,  酵素不斉合成 ,  代謝工学 ,  enzymatic reaction
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2021 - 2024 Exploring novel glucosidase for glucoside synthesis and the characterization.
  • 2017 - 2020 新たな糖質マテリアルの創製に向けた新規配糖化反応の開発と酵素の性質解明
  • 2017 - 2019 アルキルアルコールを配糖化する微生物由来の新規配糖化酵素反応の開発
  • 2016 - 2017 新規酵素を用いた配糖化による生姜ジンゲロールの高付加価値化研究
  • 2016 - 2017 生姜ジンゲロールの利用を拡大する新規配糖化酵素反応の開発
Papers (31):
  • Shota Kimoto, Michiki Takeuchi, Shigenobu Kishino, Yudai Itagaki, Ryotaro Hara, Nahoko Kitamura, Natsumi Okada, Si-Bum Park, Akinori Ando, Makoto Ueda, et al. Characterization of regioselective glycosyltransferase of Rhizobium pusense JCM 16209T useful for resveratrol 4′-O-α-d-glucoside production. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2022
  • Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Takayuki Iihoshi, Shoko Kozono, Michiki Takeuchi, Makoto Hibi, Satomi Takahashi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. Identification of tryptophanase from Escherichia coli for the synthesis of S-allyl-l-cysteine and related S-substituted cysteine derivatives. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2022
  • Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Michiki Takeuchi, Kazuo Yamagishi, Yoshinori Hirao, Kenichi Mori, Makoto Hibi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. l-Tryptophan-starved cultivation enhances S-allyl-l-cysteine synthesis in various food-borne microorganisms. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022. 86. 6. 792-799
  • Tatsuya Suzuki, Miyu Fukaya, Kazuki Takahashi, Michiki Takeuchi, Ryotaro Hara, Jun Ogawa, Makoto Ueda. Cloning and characterization of a recombinant α-glucosidase from Ensifer adhaerens NBRC 100388 and evaluation of its glucosyl transfer activity. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2020. 30. 101837-101837
  • Kazuki Takahashi, Issei Terauchi, Marie Ono, Hiroshi Satoh, Makoto Ueda. Microbial production of neryl-α-D-glucopyranoside from nerol by Agrobacterium sp. M-12 reflects glucosyl transfer activity. Biosci Biotech Biochem. 2018. 82. 12. 2205-2211
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MISC (20):
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Patents (71):
  • 配糖体の 製造方法
  • 配糖体の製造方法
  • 配糖体の製造方法
  • イヌロトリオース及び/又はイヌロテトラオースの製造方法
  • ジフルクトース・ジアンヒドリドIの製造方法
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Books (8):
  • Biomanufacturing Technology Using Microorganisms
    2023 ISBN:9784781317403
  • Basics of Biochemical Engineering
    2018
  • 光学活性医薬品開発とキラルプロセス技術 -法規制・特許・品質管理・工業化の留意点-
    サイエンス&テクノロジー株式会社, 全421頁 2011
  • Asymmetric synthesis and application of α-amino acids
    American Chemical Society Publications,全490頁 2009
  • カークオスマー 化学技術・環境ハンドブック グリーン・サステイナブルケミストリー
    丸善株式会社 2009
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Lectures and oral presentations  (36):
  • Stereoselective synthesis of S-substituted cysteine sulfoxides by microbial enzymes
    (2022)
  • Evaluation of transglucosylation to tertiary alcohols
    (2022)
  • Screening and analysis of regioselective glycosyltransferase of resveratrol
    (2022)
  • 難消化性デキストリンを基質とした新規炭水化物分解酵素の探索
    (第7回 関東磐越地区科学技術フォーラム 2021)
  • レスベラトロールを基質とするアグリコンの複数水酸基への選択的配糖化反応の研究
    (日本農芸化学会2020年度大会、2A16a11 2020)
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Education (2):
  • 1983 - 1985 University of Tsukuba
  • 1979 - 1983 University of Tsukuba
Professional career (1):
  • 農学 (筑波大学)
Work history (6):
  • 2018/04 - 現在 Graduate School of Agriculture, Kyoto University Industrial Microbiology Professor
  • 2012/10 - 現在 Oyama National College of Technology Department of Materials Chemistry and Bioengineering
  • 2016/04 - 2022/03 国立高等専門学校機構 研究推進・産学連携本部 本部員
  • 1985/04 - 2012/09 三菱化学(現三菱ケミカル)
  • 2009/04 - 2012/03 エーピーアイ コーポレーション 基盤研究所 所長
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Committee career (4):
  • 2021/05 - 現在 国立研究開発法人新エネルギー・産業技術総合開発機構 NEDO技術委員
  • 2013/01 - 現在 酵素工学研究会 委員
  • 2009 - 2011/03 バイオインダストリー協会 先端技術情報部会幹事
  • 2008 - 2010 バイオインダストリー協会 グラント研究奨励金選考委員
Awards (2):
  • 2002 - 三菱化学 三菱化学RD表彰 分子生物学的手法によるバイオ不斉還元技術の開発
  • 1996 - 三菱化学 三菱化学社長表彰 クロロピリジンの新合成法の確立と事業化
Association Membership(s) (4):
バイオインダストリー協会 ,  The Society for Biotechnology, Japan ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  Japanese Society of Enzyme Engineering
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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