Rchr
J-GLOBAL ID:201301058854454055   Update date: Feb. 01, 2024

Izawa Hiromi

Izawa Hiromi
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): http://kaken.nii.ac.jp/d/r/20315534.ja.html
Research field  (7): Food sciences ,  Environmental effects of chemicals ,  Environmental effects of radiation ,  Home economics, lifestyle science ,  Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Hygiene and public health (laboratory) ,  Healthcare management, medical sociology
Research keywords  (9): ヘム鉄 ,  ホヤ ,  ビタミンC ,  リンゴ ,  麹菌 ,  りんご未熟果 ,  薬物代謝酵素 ,  quercetin ,  diesel exhaust particles
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2021 - 2024 静脈穿刺時に実施する温罨法が血管拡張物質CGRPとNOに与える影響
  • 2022 - 2023 鉄に着目した陸奥湾産ホヤの栄養機能食品開発のための基礎研究
  • 2022 - 2023 青森県産ナガイモ由来非加熱レジスタントスターチによる食後中性脂肪上昇抑制効果の検証
  • 2021 - 2022 青森県産ホウレンソウの機能性表示食品化事業
  • 2018 - 2022 生薬「蒲黄」による創傷治癒制御機構の解明及び組織再生の可能性の有無の検証
Show all
Papers (28):
more...
MISC (109):
  • 舘花 春佳, 鶴ケ崎 陽菜, 熊澤 真由花, 坂本 浩, 井澤 弘美. ナガイモ由来レジスタントスターチは 食後血糖値と血中中性脂肪の上昇を抑制する. 第77回 日本栄養・食糧学会大会. 2023
  • 熊澤 真由花, 鶴ケ崎 陽菜, 舘花 春佳, 井澤 弘美. ナガイモ由来非加熱レジスタントスターチによる食後血糖値上昇抑制効果. 日本農芸化学会2023年度大会. 2023
  • 舘花 春佳, 佐藤若菜, 井澤 弘美. プロシアニジン高含有リンゴジュースの糖質分解酵素と脂質分解酵素の阻害活性. 令和4年度 第56回 日本栄養・食糧学会 東北支部大会. 2022
  • 舘花春佳, 野上亜里沙, 井澤弘美. ヒト腸管モデル培養細胞においてリンゴ果汁はアスコルビン酸の吸収を促進する. 第69回日本栄養改善学会学術総会. 2022
  • 齋藤優香, 舘花春佳, 井澤弘美, 今淳, 乗鞍敏夫. 筋肉におけるグリオキシル酸の生理作用について. 令和3年度 日本栄養·食糧学会 東北支部(第55回大会)·北海道支部(第51回大会)合同支部大会. 2021
more...
Books (3):
  • 健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康 食品の加工 改訂 第2版
    南江堂 2022
  • DVD まるわかり青森りんご ~りんごの国へようこそ~
    青森県農林水産部りんご果樹課 2019
  • 健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康 食品の加工
    南江堂 2015
Lectures and oral presentations  (48):
  • 食中毒を知れば、食中毒を防げる ~感染症、食中毒の予防及び蔓延の防止について~
    (令和5年度介護サービス情報の公表制度「10の研修テーマ」に係る研修会 2023)
  • 君たちはどうしたら健康食品とよく付き合えるか
    (青森県立木造高校 模擬講義 2023)
  • 食中毒を知れば、食中毒を防げる ~感染症、食中毒の予防及び蔓延の防止について~
    (令和4年度介護サービス情報の公表制度「10の研修テーマ」に係る研修会 2022)
  • 青森県産ホウレンソウを機能性表示食品として届出するための基礎データの収集(三八地区)
    (寒締めほうれんそうの機能性表示を見据えた生産・販売検討会 (三八地区) 2022)
  • 青森県産ホウレンソウを機能性表示食品として届出するための基礎データの収集
    (寒締めほうれんそうの機能性表示を見据えた生産・販売検討会 (下北地区) 2022)
more...
Education (3):
  • 2005 - 2008 Gifu University The United Graduate School of Veterinary Sciences Doctoral Course
  • 1994 - 1996 Hirosaki University
  • 1990 - 1994 Hirosaki University
Professional career (2):
  • 博士(獣医学) (岐阜大学大学院連合獣医学研究科)
  • 修士(農学) (弘前大学大学院農学研究科)
Work history (4):
  • 2017/04 - 現在 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition
  • 2008/04 - 2017/03 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition
  • 2007/04 - 2008/03 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences
  • 1999/04 - 2007/03 Aomori University of Health and Welfare Faculty of Health Sciences
Committee career (11):
  • 2022/06 - 現在 日本栄養・食糧学会東北支部 日本栄養・食糧学会東北支部選挙管理委員会(委員長)
  • 2022/05 - 現在 日本栄養・食糧学会 日本栄養・食糧学会中央選挙管理委員会
  • 2018/06 - 現在 青森県量子科学センター 青森県量子科学センター動物実験委員
  • 2016/11 - 現在 青森県 青森県食品衛生監視指導計画に関する検討委員(副委員長)
  • 2015/10 - 現在 青森県醸造食品工業協同組合 青森県味噌醤油鑑評会審査員
Show all
Awards (11):
  • 2022/09 - 令和3年度教員評価 学長賞 研究部門 青森県立保健大学
  • 2021/09 - 令和2年度教員評価 学長賞 社会貢献部門 青森県立保健大学
  • 2020/09 - 青森県立保健大学 令和元年度教員評価 学長賞 社会貢献部門
  • 2019/09 - 青森県立保健大学 平成30年度教員評価 学長賞 総合部門
  • 2018/09 - 青森県立保健大学 平成29年度教員評価 学長賞 社会貢献部門
Show all
Association Membership(s) (7):
日本食品科学工学会 ,  日本技術士会 ,  東北動物実験研究会 ,  日本実験動物技術者協会 ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page