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J-GLOBAL ID:201301092034848222   Update date: Aug. 25, 2024

Ando Naoko

アンドウ ナオコ | Ando Naoko
Affiliation and department:
Job title: 教授
Homepage URL  (1): http://kaken.nii.ac.jp/d/r/70360485.ja.html
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (5): マイコトキシン ,  トリコテセン ,  解毒微生物 ,  phytochemical ,  精油
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2021 - 2024 Novel masked mycotoxins~glucoside conjugates of trichothecenes and their risks for food
  • 2018 - 2021 Screening and production of novel trichothecenes to establish survey system of mycotoxins in food
  • 2018 - 2020 新規カビ毒の探索・創出と先進的な食の安全検査体制の整備に向けた基盤研究
  • 2018 - 2019 皮膚恒常性維持に寄与する精油の選抜とその作用の解明〜ヒト表皮培養細胞を用いて〜
  • 2018 - 2019 マイクロ皮膚モデルを用いるトリコテセンの皮膚抗炎症効果の検討
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Papers (70):
  • Ena Kasahara, Yuna Kitamura, Miho Katada, Masashi Mizuki, Natsuki Okumura, Tomomi Sano, Yoshiaki Koizumi, Kazuyuki Maeda, Naoko Takahashi-Ando, Makoto Kimura, et al. Attempting to Create a Pathway to 15-Deacetylcalonectrin with Limited Accumulation in Cultures of Fusarium Tri3 Mutants: Insight into Trichothecene Biosynthesis Machinery. International Journal of Molecular Sciences. 2024. 25. 12. 6414-6414
  • Yoshiaki Koizumi, Yuichi Nakajima, Yuya Tanaka, Kosuke Matsui, Masato Sakabe, Kazuyuki Maeda, Masayuki Sato, Hiroyuki Koshino, Soichi Sato, Makoto Kimura, et al. A Role in 15-Deacetylcalonectrin Acetylation in the Non-Enzymatic Cyclization of an Earlier Bicyclic Intermediate in Fusarium Trichothecene Biosynthesis. International Journal of Molecular Sciences. 2024. 25. 8. 4288-4288
  • ARIGA-NEDACHI Miyako, KASE Masahiro, TAKAHASHI-ANDO Naoko. Analysis of aroma components of Pueraria montana var. lobata Ohwi (Kudzu) flowers. Journal of Japan Association on Odor Environment. 2023. 54. 6. 359-362
  • Tomomi Sano, Masashi Mizuki, Kosuke Matsui, Naoko Takahashi-Ando, Makoto Kimura, Yuichi Nakajima. First report of Fusarium armeniacum isolated from rice in Aichi Prefecture. JSM Mycotoxins. 2022. 72. 1. 1-3
  • Kosuke Matsui, Hirone Takeda, Koki Shinkai, Takao Kakinuma, Yoshiaki Koizumi, Masahiro Kase, Tomoya Yoshinari, Hiroaki Minegishi, Yuichi Nakajima, Shunichi Aikawa, et al. 4-O-Glucosylation of Trichothecenes by Fusarium Species: A Phase II Xenobiotic Metabolism for t-Type Trichothecene Producers. International journal of molecular sciences. 2021. 22. 24
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MISC (31):
  • 藤田歩, 藤堂希, 武田博音, 安藤直子. 精油を候補とした皮膚炎症に対する抗炎症物質の探索. におい・かおり環境学会講演要旨集. 2021. 34th
  • 井能沙也加, 楠本和史, 馬淵啓太, 菅崎晶高, 小泉慶明, 木村真, 安藤直子. Fusarium属型トリコテセン中間体のMyrothecium属菌への添加とその構造変化. 日本食品微生物学会学術総会講演要旨集. 2021. 42nd
  • 馬淵啓太, 菅崎晶高, 井能沙也加, 楠本和史, 小泉慶明, 木村真, 安藤直子. 食用糸状菌のマイコトキシン生産性の解析と食品廃材を用いた培養の試み. 日本食品微生物学会学術総会講演要旨集. 2021. 42nd
  • 菅崎晶高, 馬淵啓太, 小泉慶明, 加瀬正浩, 楠本和史, 井能沙也加, 山口希代夏, 若尾蒼大, 木村真, 安藤直子, et al. 食用カビFusarium venenatumの培養におけるカビ毒生産抑制と菌糸増殖の要因. 日本食品衛生学会学術講演会講演要旨集. 2021. 117th
  • 杉本茉莉花, 杉本茉莉花, 安藤直子, 佐々木直樹, 佐々木直樹. 二方向観察可能なskin-on-a-chipによる抗炎症剤評価(3):免疫細胞の遊走評価への応用. 分析化学討論会講演要旨集(Web). 2021. 81st
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Patents (1):
Education (3):
  • 1988 - 1994 Oregon State University Department of Food Science and Technology Food Toxicology
  • 1987 - 1988 Ochanomizu University
  • 1983 - 1987 Ochanomizu University
Professional career (1):
  • Ph.D.
Work history (6):
  • 2015/04 - 現在 Toyo University Faculty of Science and Engineering
  • 2009/04 - 2015/03 Toyo University Faculty of Science and Engineering
  • 2008/04 - 2015/03 Toyo University
  • 2000/10 - 2008/03 理化学研究所 植物科学センター 研究員
  • 1996/05 - 2000/09 日本たばこ産業 生物分子工学研究プロジェクトチーム 研究員
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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