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J-GLOBAL ID:201401060551618596   Update date: Feb. 01, 2024

Taruno Akiyuki

タルノ アキユキ | Taruno Akiyuki
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://www.tarunolab.com
Research field  (3): Physiology ,  Neuroscience - general ,  Nutrition and health science
Research keywords  (12): chemosensory system ,  neuroscience ,  Physiology ,  taste ,  塩味 ,  神経回路 ,  neurotransmission ,  チャネルシナプス ,  ion channel ,  CALHM ,  ENaC ,  ATP
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2023 - 2028 チャネルシナプスの多階層包括的研究
  • 2021 - 2027 体液恒常性をめぐる電解質/水の多感覚ネットワークの解明と制御
  • 2021 - 2025 The raison d'etre of classical synapses in taste buds
  • 2020 - 2023 チャネルシナプス全身分布の網羅的探索
  • 2019 - 2023 味細胞特殊イオンチャネルシナプスによる味覚神経伝達機構の全容解明
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Papers (38):
  • Yoshito Minami, Atsushi Hoshino, Yusuke Higuchi, Masahide Hamaguchi, Yusaku Kaneko, Yuhei Kirita, Shunta Taminishi, Toshiyuki Nishiji, Akiyuki Taruno, Michiaki Fukui, et al. Liver lipophagy ameliorates nonalcoholic steatohepatitis through extracellular lipid secretion. Nature communications. 2023. 14. 1. 4084-4084
  • Akiyuki Taruno, Michael D Gordon. Molecular and Cellular Mechanisms of Salt Taste. Annual review of physiology. 2023. 85. 25-45
  • Masahiro Matsuo, Kazuyuki Seo, Akiyuki Taruno, Yasutaka Mizoro, Yoshiaki Yamaguchi, Masao Doi, Rhyuta Nakao, Hiroshi Kori, Takaya Abe, Harunori Ohmori, et al. A light-induced small G-protein gem limits the circadian clock phase-shift magnitude by inhibiting voltage-dependent calcium channels. Cell reports. 2022. 39. 8. 110844-110844
  • Motoki Okui, Tatsuro Murakami, Hongxin Sun, Chiaki Ikeshita, Narisato Kanamura, Akiyuki Taruno. Posttranslational regulation of CALHM1/3 channel: N-linked glycosylation and S-palmitoylation. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. 2021. 35. 5. e21527
  • Akiyuki Taruno, Kengo Nomura, Tsukasa Kusakizako, Zhongming Ma, Osamu Nureki, J Kevin Foskett. Taste transduction and channel synapses in taste buds. Pflugers Archiv : European journal of physiology. 2021. 473. 1. 3-13
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MISC (12):
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Books (3):
  • 摂食と健康の科学
    朝倉書店 2020
  • ガイトン生理学 原著第13版
    エルゼビア・ジャパン 2018
  • Methods in Molecular Biology "Adeno-Associated Virus Vectors: Design and Delivery"
    Springer, Berlin 2018
Lectures and oral presentations  (31):
  • Salt-responsive Cells - A Unique Cell Type?
    (The 42nd Annual Meeting of the Association for Chemoreception Sciences 2021)
  • 味覚神経伝達を担う “チャネルシナプス”の構造と機能
    (自然科学研究機構 ネットワーク型研究加速事業 生理研プロジェクト 「機能タンパク質の構造と機能のダイナミクスと、それに基づく細胞・生体システム作動機構の研究拠点の形成」シンポジウム 2021)
  • Cellular and molecular mechanisms underlying sodium taste in taste buds
    (第98回日本生理学会大会 2021)
  • Transduction and coding of sodium taste in taste buds
    (生理学研究所研究会 「イオンチャネルと生体膜のダイナミズム:構造生物学の先にあるもの」 2020)
  • 塩味受容の細胞と分子のメカニズム -チャネルシナプスの構造と生理-
    (日本味と匂学会第54回大会 2020)
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Education (2):
  • 2007 - 2010 Kyoto Prefectural University of Medicine Graduate School of Medicine
  • 2001 - 2007 Kyoto Prefectural University of Medicine
Professional career (1):
  • MD (Kyoto Prefectural University of Medicine)
Work history (11):
  • 2021/10 - 現在 JST CREST Team Leader
  • 2018/10 - 現在 JST PRESTO Researcher
  • 2018/09 - 現在 Graduate School of Medicine, Kyoto Prefectural University of Medicine Department of Molecular Cell Physiology Professor
  • 2022/04 - 2022/04 JST FOREST Researcher
  • 2014/04 - 2018/08 Graduate School of Medicine, Kyoto Prefectural University of Medicine Department of Molecular Cell Physiology Senior Assistant Professor
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Committee career (11):
  • 2022/06 - 現在 Association for Chemoreception Sciences Program committee member
  • 2022/04 - 現在 日本生理学会 理事
  • 2021/04 - 現在 日本味と匂学会 運営委員
  • 2021/01 - 現在 内閣府 日本学術会議 25期特別連携会員
  • 2020 - 現在 Frontiers in Molecular Neuroscience 編集委員
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Awards (10):
  • 2022/04 - Association for Chemoreception Sciences (USA) Mid-career Investigator Award
  • 2021 - バイオインダストリー奨励賞
  • 2021 - 文部科学大臣表彰(推薦機関:文部科学省・国立研究開発法人科学技術振興機構) 若手科学者賞
  • 2019 - 三島海雲 学術賞
  • 2018 - 日本味と匂学会 研究奨励賞
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Association Membership(s) (5):
Biophysical Society ,  THE JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL ,  THE JAPAN NEUROSCIENCE SOCIETY ,  THE PHYSIOLOGICAL SOCIETY OF JAPAN ,  Association for Chemoreception Sciences
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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