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J-GLOBAL ID:201401072708593540
Update date: Feb. 01, 2024
Sato Tomonori
サトウ トモノリ | Sato Tomonori
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Affiliation and department:
Akita Research Institute of Food and Brewing
About Akita Research Institute of Food and Brewing
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Research field (2):
Applied microbiology
, Food sciences
Research keywords (6):
バイオマス
, 醸造学
, 老化生物学
, 栄養化学
, アミノ酸
, サルコペニア
Research theme for competitive and other funds (5):
2021 - 2024 Bioregulatory function of D-amino acids contained in fermented food
2020 - 2021 伝統的発酵食品ならではの新しい健康機能性に関する研究
2016 - 2018 老化モデルを用いたアミノ酸関連物質の抗サルコペニア作用に関する研究
2015 - 2016 Prevention of disuse muscle atrophy by combination of amino acid and amino acid-related material
2015 - 2016 リジンとその代謝関連物質の骨格筋萎縮抑制機構の解明と老化及び疾病モデル動物への応用
Papers (13):
佐藤友紀, 梅川結, 進藤昌. ヒト肝細胞におけるD-アミノ酸の脂質蓄積抑制作用と発酵食品中D-アミノ酸の効果. 日本醸造学会誌. 2022. 117. 131-138
Ken R. Ito, Tomonori Sato, Hiro Goto, Katsuyoshi Sato, Jun Watanabe, Masaki Yokoo. Utilization of sake-lees as broiler feedstuff and its effects on growth performance and intestinal immunity. The Journal of Poultry Science. 2022
佐藤友紀, 上原健二, 工藤真二, 榊郁子, 林潤一郎, 進藤昌. シイタケ(Lentinula edodes)廃菌床2段階温熱水パーコレーション抽出物の抗酸化活性. 日本木材学会誌. 2021
佐藤友紀, 上原智美, 黒崎文華, 齋藤雅昭, 大野剛, 児玉雅, 渡邉誠衛. 酢酸の生成に及ぼす清酒もろみへの追い水のタイミング の影響. 秋田県総合食品研究センター報告. 2019
Sato T, Muramatsu N, Ito Y, Yamamoto Y, Nagasawa T. L-Lysine Attenuates Hepatic Steatosis in Senescence-Accelerated Mouse Prone 8 Mice. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2018;64(3):192-199. 2018
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Books (1):
機能性食品開発のための初期評価試験プロトコール集
シーエムシー出版 2017
Lectures and oral presentations (27):
ヒト皮膚ケラチノサイトHaCaTにおける秋田県内バイオマス抽出物による抗UV-B活性
(第94回日本生化学会大会 2021)
HepG2 における発酵食品中 D アミノ酸組成の抗脂肪肝効果
(第73回日本生物工学会沖縄大会 2021)
秋田県内バイオマス2段階熱温水パーコレーション抽出物の抗酸化活性
(令和3年度産業技術連携推進会議東北地域部会 食品・バイオ分科会 2021)
ヒト肝細胞におけるD-アミノ酸の抗脂肪肝作用とRNA-seqによる機序の解析
(第75回 日本栄養;食糧学会大会 2021)
酒造工程中に存在する微生物の同定とPCRによる検出
(令和2年度日本醸造学会大会 2020)
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Education (1):
2014 - 2017 The United Graduate School of Agricultural Science, Iwate University
Work history (3):
2017/04 - 現在 Akita Research Institute of Food and Brewing
2021/10 - 2022/03 Akita Prefectural University
2016/04 - 2017/03 日本学術振興会 特別研究員DC2
Committee career (1):
2015/09 - 2016/09 岩手大学 岩手連大生ネットワーク構築WG
Awards (7):
2016/07 - 老化促進モデルマウス(SAM)研究協議会 若手奨励賞
2016/05 - 日本栄養・食糧学会 第70回日本栄養・食糧学会大会 学生優秀発表賞
2016/03 - 岩手大学 岩手大学学長賞
2015/10 - 日本アミノ酸学会 優秀ポスター賞
2015/08 - 日本過酸化脂質・抗酸化物質学会 日本過酸化脂質・抗酸化物質学会 若手奨励賞
2015/03 - Iwate University Encouragement award of Iwate University president
2014/11 - 日本栄養・食糧学会 日本栄養・食糧学会東北支部若手奨励賞
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Association Membership(s) (7):
日本栄養・食糧学会
, JAPANESE SOCIETY FOR AMINO ACID SCIENCES
, 日本生物工学会
, 日本木材学会
, 日本農芸化学会
, 日本生化学会
, BREWING SOCIETY OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
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