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J-GLOBAL ID:201401079360590821   Update date: Apr. 01, 2024

ISHIJIMA Emiko

イシジマ エミコ | ISHIJIMA Emiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Home economics, lifestyle science ,  Primary/secondary education and curricula ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): SDGs food waste Environmentally friendly behavior ,  家庭科 調理学 社会参画 食品ロス 授業研究 家庭クラブ 部活動 ホームプロジェクト 郷土料理 消費者市民
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2022 - 2025 Development of a Home Economics Teacher Education Program on Problem-Solving Cooking Practice to Foster Consumer Citizenship
  • 2023 - 干し芋残渣の利活用に関する研究,連携店舗に応じたレシピ開発
  • 2022 - 2023 干し芋残渣を使用した料理レシピ開発
  • 2019 - 2022 消費者市民を育む高校家庭科調理実習カリキュラムの開発:食品ロスに着目して
  • 2019 - 2019年度研究推進経費(研究拠点への支援) 日本の昔話にみる自然観・生活観,およびその教科横断科目の素材としての可能性
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Papers (28):
  • 石島恵美子, 松葉口玲子. 小学校における食品ロス学習クロスカリキュラムの検討 -全教科の教科書分析を基に-. 消費者教育. 2022. 42. 1-11
  • Utilization of Folktales in the Period for Integrated Studies: Toward the Realization of Cross-Curriculum Learning in the Period for Integrated Studies Subject. 2022. 71. 47-60
  • Emiko Ishijima Reiko Matsubaguchi. The Learning Process for a Food Waste Learning Program Incorporating Problem-Solving in Cooking Practices to Foster Consumer Citizenship. 2021. 41. 1-12
  • Ibaraki Prefecture Home Cooking:- Kenchin Soup with either Soba or Udon Noodles -. 2021. 54. 2. 99-106
  • 石島恵美子. 高等学校家庭科における消費者市民を育む調理実習を組み込んだ食品ロス学習プログラムの検討. 東京学芸大学大学院. 2021
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MISC (14):
  • Ibaraki Prefecture home cooking: event foods:Characteristic event foods in the investigation area. 2021. 32. 0. 156
  • 石島 恵美子. 成人年齢の引き下げで求められる家庭科教育の役割 (特集 成人年齢引き下げと高校教育). 月刊高校教育. 2018. 51. 11. 40-43
  • Reiko Arata, Emiko Ishijima, Yuuko Iimura, Atsuko Watanabe, Motoko Awazuhara. Ibaraki prefecture home cooking: main dishes:Characteristic main dish in the investigation area. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2018. 30. 0. 217-217
  • Watanabe Atsuko, Arata Reiko, Ishijima Emiko, Iimura Yuko. Characteristics of oyatsus in the surveyed area of Ibaraki. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2017. 29. 0. 218-218
  • NONAKA Mitsue, KAMEI Yuko, SHINYAMA Mitsue, ARAI Kiyomi, ARAI Tomoko, ISHIJIMA Emiko, SANADA Chieko, YOSHINO Atsuko. History and actualities of class size reduction for high school home economics in Tokyo prefecture. Research abstracts on the annual meeting, regular meeting and seminar of the Japan Association of Home Economics Education. 2016. 59. 0. 50-50
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Books (30):
  • 次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理研究 総まとめ報告書
    一般社団法人 日本調理科学会 2023
  • 高等学校部会「学びを深める問題解決型調理実習」
    全国家庭科教育協会 2022
  • あんころ~持続可能な社会へ、学び合い、つなぐ編~
    教育図書株式会社 2022 ISBN:9784877304669
  • 学習評価を活かした魅力ある授業づくりを
    全国家庭科教育協会 2022
  • 新学習指導要領 家庭科の「評価」について(4)学習評価を生かした魅力ある授業づくりを
    全国家庭科協会 2022
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Lectures and oral presentations  (61):
  • 食品ロスの現状と課題
    (笠間市消費者友の会総会記念講演 2023)
  • エシカル消費と食品ロス
    (東海村SDGS 2023)
  • エシカル消費と食品ロス
    (かさま消費者大学 2023)
  • 学びを深める調理実習の カリキュラム・デザイン
    (茨城県教育委員会 令和4年度家庭部研究大会 2022)
  • エシカル消費と食品ロス
    (パルシステム茨城栃木 研修会 2022)
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Works (1):
  • 企画提案チャレンジ支援事業
    2015 - 2015
Education (1):
  • 2013 - 2021 Tokyo Gakugei University Graduate School, Division of School Education Home Education
Professional career (1):
  • Doctor of Philosophy in Education (Tokyo Gagugei University United)
Work history (3):
  • 2023/04 - 現在 Ibaraki University College of Education
  • 2021/04 - 現在 筑波大学 非常勤講師
  • 2014/04 - 2023/03 茨城大学 准教授
Committee career (21):
  • 2022/10 - 現在 日本消費者教育学会関東支部 事務局長
  • 2022/05 - 現在 日本消費者教育学会 関東支部役員
  • 2021/05 - 現在 文部科学省 社会教育教材審査委員
  • 2021/05 - 現在 茨城町 特産品ブランド推進及び認証部会委員
  • 2021/05 - 現在 茨城町 「旧広浦小学校跡地利活用検討に係る地域協議委員
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Awards (2):
  • 2022/01 - 茨城大学 令和3年度茨城大学学長学術表彰研究奨励賞
  • 2020/10 - 日本消費者教育学会 研究奨励賞
Association Membership(s) (5):
日本教授学習心理学会JAPTL ,  日本消費者教育学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家庭科教育学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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