Rchr
J-GLOBAL ID:201401086040915648   Update date: Sep. 05, 2024

Hamaguchi ikue

ハマグチ イクエ | Hamaguchi ikue
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://kaken.nii.ac.jp/d/r/80521997.ja.html
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (8): 調理学 ,  食文化 ,  和食 ,  官能評価 ,  味覚教育 ,  食育 ,  食生活 ,  世代間交流
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2022 - 2025 Construction of food education project learning in which elementary, junior high, and university students learn together in response to the "new normal"
  • 2018 - 2022 Establishment of a program to improve the practical skills of dietary education using project learning for teacher training students
  • 2014 - 2018 A study on the dietary education for the university students -From the perspective of gustatory ability and dietary behavior-
  • 2014 - 2018 A study on construction of the complex program for preventing locomotive syndrome in schoolchildren
  • 2013 - 2016 Quantification of energy metabolic changes due to seasonal factors and food lifestyle-related factors
Show all
Papers (28):
  • Naoko Suga, Eri Tsumura, Yuzuka Naito, Ikue Hamaguchi, Satoru Matsuda, Kyuichi Kawabata, Kaoru Sakamoto. Thermal stability of cricket powder and its effects on antioxidant activity, physical, and sensory properties of rice crackers. LWT. 2023. 186. 115267-115267
  • 境田 可奈子, 作田 はるみ, 大友 章司, 濵口 郁枝. 食事場面を「楽しむ」子どもの育成 : 保育所における「味見当番」を用いた味覚教育の検討. 食生活研究. 2023. 43. 6. 335-346
  • 松本 大佑, 松浦 伸郎, 濱口 郁枝, 濱口 雅行, 内田 勇人. 中高年剣道実践者の生きがい感に影響を及ぼす剣道実践の関連要因について. 大阪体育学研究. 2023. 61. 9-18
  • 濵口郁枝. 楽しく味わう体験が食嗜好に及ぼす影響. アグリバイオ. 2022. 6. 1. 67-71
  • 松本大佑, 濵口郁枝, 濵口雅行, 内田勇人. 剣道を通した交流が中学剣道部員の高齢剣道実践者イメージに与える影響-SD 法による測定と横断分析-. 日本世代間交流 学会誌. 2021. 11. 1. 31-39
more...
MISC (6):
  • Ikue HAMAGUCHI, Kazumasa OZEKI, Toshikazu MATSUMURA, Yuri YOSHIDA, Yasushi YAMAMOTO, Yuki MORI, Kazuko NAKANO, Taeko KUBO, Toshie OHMORI. Development of favorite coffee in working generations. Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics. 2018. 70. 0. 138-138
  • Hisae Shinohara, Toyoko Okuda, Noriko Tanaka, Ikue Hamaguchi. DIETARY HABITS AND LIFE-STYLE FACTORS INFLUENCE THE HEALTH-RELATED QUALITY OF LIFE AND THE LEARNING ATTITUDE IN SCHOOLCHILDREN. ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM. 2017. 71. 632-632
  • HAMAGUCHI Ikue, UESHIMA Kazuyasu, YOSHIDA Yuri, MORI Yuki, OHMORI Toshie, NAKANO Kazuko, MATSUMURA Toshikazu, YAMAMOTO Yasushi, TOUDOU Toshihiro, MIYATA Michiyoshi. Development of favorite coffee in female university students. Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics. 2017. 69. 0
  • MORI Yuki, HAMAGUCHI Ikue, OMORI Toshie, NAKANO Kazuko, MATSUMURA Toshikazu, YAMAMOTO Yasushi, YOSHIDA Yuri. Consciousness and behavior for disaster prevention: after 20 years from the Great Hanshin-Awaji Earthquake. Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics. 2016. 68. 0
  • 東根裕子, 濱口郁枝, 内田勇人, 北元憲利. 女子大学生の成長段階における食物嗜好の変化と母親からの働きかけ. 栄養学雑誌. 2014. 72. 5 Supplement
more...
Books (8):
  • 新版 トータルクッキング 健康のための調理実習 第2版
    講談社 2024 ISBN:9784065341353
  • 三訂 セミナー 子どもの食と栄養
    建帛社 2021
  • 四訂 健康・調理の科学
    建帛社 2020
  • 改訂 セミナー子どもの食と栄養
    建帛社 2016
  • 新版 トータルクッキング 健康のための調理実習
    講談社 2015
more...
Lectures and oral presentations  (2):
  • 楽しく味わう体験が食嗜好・食行動に及ぼす影響
    (令和4年度「和ごはん・食育セミナー」/ 農林水産省近畿農政局、大阪ガスネットワーク(株)主催/オンライン開催 2022)
  • 大学生の味覚能力と食生活
    (農林水産省主催「和食が育む、日本人の味覚と食文化」シンポジウム 2015)
Education (3):
  • - 2013 University of Hyogo Graduate School of Human Science and Environment
  • - 2008 Osaka Kyoiku University Graduate School of Education:Master Course Health Sciences
  • - 1988 Japan Women's University Faculty of Human Sciences and Design Department of Food and Nutrition
Professional career (2):
  • 博士(環境人間学) (兵庫県立大学)
  • 修士(学術) (大阪教育大学)
Work history (3):
  • 2018/04 - 現在 Konan Women's University Faculty of Human Sciences, Department of Human Life Environments
  • 2014/04 - 2018/03 Konan Women's University Faculty of Human Sciences, Department of Human Life Environments
  • 2011/04 - 2014/03 Konan Women's University Faculty of Human Sciences, Department of Human Life Environments
Committee career (3):
  • 2024/04 - 現在 日本家政学会 関西支部地区幹事
  • 2018/04 - 現在 日本調理科学会 近畿支部委員
  • 2012/04 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
Awards (7):
  • 2024/03 - 大阪体育学会 令和5年度大阪体育学会奨励賞 中高年剣道実践者の生きがい感に影響を及ぼす剣道実践の 関連要因について
  • 2022/05 - 公益社団法人 日本フードスペシャリスト協会 「名誉フードスペシャリスト」
  • 2022/03 - 甲南女子大学 「ベストティーチャー賞」
  • 2021/08 - 特定非営利活動法人 キッズデザイン協議会 特定非営利活動法人 キッズデザイン協議会 キッズデザイン賞 「子どもたちの創造性と未来を拓くデザイン」部門、「調査・研究」カテゴリー 【小学生における食育プログラム「和食だし体験講座」が及ぼす行動変容に関する研究】
  • 2021/03 - 甲南女子大学 「ベストティーチャー賞」
Show all
Association Membership(s) (7):
日本世代間交流学会 ,  JAPANEASE SOCIETY OF SHOKUIKU ,  JAPANESE SOCIETY FOR SENSORY EVALUATION ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  和食文化国民会議
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page