Rchr
J-GLOBAL ID:201501010445628532   Update date: Oct. 30, 2024

Ochiai Yoshihiro

オチアイ ヨシヒロ | Ochiai Yoshihiro
Affiliation and department:
Job title: Professor emeritus
Homepage URL  (2): https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/about/organization/graduate/suika/index.htmlhttps://www.agri.tohoku.ac.jp/en/about/organization/graduate/suika/index.html
Research field  (1): Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (4): タンパク質化学 ,  有効利用 ,  Food chemistry ,  Biochemistry
Research theme for competitive and other funds  (36):
  • 1992 - 現在 未利用水産生物資源の有効利用
  • 2018 - 2021 魚肉の品質劣化の原因と酸素充填解凍の作用機序の解明 ーミオグロビンの酸化機構の解明ー
  • 2019 - 2020 水産練り製品用すり身の物性制御技術の確立
  • 2017 - 2020 未利用魚の成分分析
  • 2015 - 2020 宮城県沿岸域における化学環境が水産増養殖に及ぼす影響調査
Show all
Papers (55):
  • M Nurilmala, Diah S Roni N, Via R K, Noviyan D, Erin, A W Pranata, Y Ochiai. Response surface methodology (RSM) for optimization of gelatin extraction from pangasius fish skin and its utilization for hard capsules. Arabian J Chem. 2023. 16. 8. 104938
  • Toshiki Nakano, Satoshi Hayashi, Yoshihiro Ochiai, Hitoshi Shirakawa, Haiyun Wu, Hideaki Endo, Hui Yu. Modification of the oxygen radical absorbance capacity assay and its application in evaluating the total antioxidative state in fish. Advances in Redox Research. 2022. 6. 100049-100049
  • Muhammad Mehedi Hasan, Hideki Ushio, Yoshihiro Ochiai. Expression and characterization of rainbow trout Oncorhynchus mykiss recombinant myoglobin. Fish Physiology and Biochemistry. 2021. 47. 5. 1477-1488
  • Tooru Ooizumi, Shoichiro Ishizaki, Hideto Fukushima, Yoshihiro Ochiai, Masahito Matsukawa. Research issues of fish muscle protein in current seafood processing. Nippon Suisan Gakkaishi (Japanese Edition). 2021. 87. 5. 553
  • TOMOHIKO KAWAMURA, SATOSHI KATAYAMA, NOBUYUKI YAGI, TOSHIHIRO WADA, TAKAMI MORITA, YOSHIHIRO OCHIAI. Lessons from the Great East Japan Earthquake: The current situation 10 years after the earthquake and the future of the local communities. Nippon Suisan Gakkaishi (Japanese Edition). 2021. 87. 5. 514-515
more...
MISC (163):
  • 落合芳博. 水産哲学のすゝめ. 日本水産学会誌. 2023. 89. 6. 509
  • 中村優太, 中野俊樹, 日高將文, 落合芳博. 放射光X線CTイメージングによる冷凍魚類筋肉品質の観察. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 中野俊樹, 幾留真子, 早川夕稀, 徐燕麗, 落合芳博, 山下慎司, 高橋巧, 乙木百合香, 仲川清隆. 海洋動物由来の機能性リン脂質プラズマローゲンについて. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 中村祐貴, 中野俊樹, 芳賀和生, 落合芳博, 乙木百合香, 仲川清隆. 魚類可食部に含まれる脂質の簡易分析について. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 小澤秀夫, 落合芳博. 凍結条件下における ミオグロビンの 分子動力学シミュレーション. 日本水産学会秋季大会講演要旨集. 2022
more...
Books (41):
  • 水産海洋ハンドブック 第4版
    生物研究社 2024 ISBN:9784909119407
  • Seafood Processing and Protein Studies
    2023
  • 水圏生物タンパク質科学の新展開 = Recent progress in protein studies on aquatic organisms
    [恒星社厚生閣] 2020 ISBN:9784769916567
  • カキ・ホタテガイの科学
    朝倉書店 2019 ISBN:9784254485035
  • 水産・食品化学実験ノート
    恒星社厚生閣 2019 ISBN:9784769916161
more...
Lectures and oral presentations  (54):
  • 魚類の乳酸脱水素酵素に対するトリメチルアミンオキシドの化学シャペロン作用について
    (令和6年度 日本水産学会秋季大会 2024)
  • 魚類速筋ミオシンの尿素変性に関する分子動力学シミュレーション
    (令和6年度日本水産学会春季大会 2024)
  • 水産食品を活用したスマートエイジング
    (国際食育交流促進協会 食育講座シリーズ特別講演 2024)
  • 放射光 X線 CT イメージングによる冷凍魚類筋肉品質の観察
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
  • 魚類可食部に含まれる脂質の簡易分析について
    (令和5年度日本水産学会秋季大会 2023)
more...
Education (4):
  • 1989 - The University of Tokyo
  • 1983 - 東京大学 大学院農学系研究科 博士課程 中退
  • - 1983 The University of Tokyo
  • - 1981 The University of Tokyo
Professional career (1):
  • 農学博士 (The University of Tokyo)
Work history (8):
  • 2023/04 - 現在 Tohoku Univ. Project Professor, Research Fellow
  • 2023/04 - 現在 Tohoku University Professor emeritus
  • 2015/04 - 2023/03 Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
  • 2011/04 - 2015/03 東海大学海洋学部 教授 水産学科 食品科学専攻
  • 2001/04 - 2011/03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
Show all
Committee career (17):
  • 2024/05 - 現在 NPO法人国際食育交流促進協会 理事
  • 2023/04 - 現在 農林水産省 委託プロジェクト審査委員
  • 2020/03 - 2024/05 日本水産学会 理事
  • 2016/06 - 2023/03 人事院 試験専門委員
  • 2016/04 - 2023/03 大学改革支援・学位授与機構 審査委員
Show all
Awards (3):
  • 2022/11 - 日本水産学会 日本水産学会功績賞 魚介類タンパク質の性状に関する一連の研究
  • 2022/08 - Best Paper Award Metmyoglobin reducing activity in the mitochondrial fraction from the dark muscle of tuna
  • 1994/04/01 - 日本水産学会 日本水産学会賞奨励賞
Association Membership(s) (1):
Japanese Society of Fisheries Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page