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J-GLOBAL ID:201601000009645733   Update date: May. 10, 2024

Sasaki Keisuke

Sasaki Keisuke
Affiliation and department:
Job title: Leader, Meat Quality Research Unit
Other affiliations (1):
Research field  (3): Animal production science ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (6): 鶏卵 ,  官能評価 ,  品質評価 ,  消費者嗜好 ,  官能特性 ,  食肉
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2021 - 食肉におけるうま味成分の弁別閾とその変動因解明による「味」評価基準の確立
  • 2015 - 2018 豚肉の食味に対する科学的評価法に関する研究
  • 2015 - 2018 動物性脂肪に特有な嗜好因子の探索-コレステロールを候補因子として-
  • 2013 - 2016 国産赤身型牛肉である乳用種牛肉の輸入牛肉に対する差別化技術の開発
  • 2013 - 2015 「地鶏肉らしい歯ごたえ」の解明 -ISO食感評価規格によるプロファイリング-
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Papers (80):
  • Miho Midorikawa, Masato Kobayashi, Genya Watanabe, Sayoko Arai, Toru Hayashi, Michiyo Motoyama, Ikuyo Nakajima, Keisuke Sasaki. Odor Characteristics of Volatile Fractions Prepared from Pork Meat Assessed by a Trained Panel using Check-All-That-Apply Questions. 2024. 印刷中
  • Shohei Murata, Keisuke Sasaki. Sensory and physicochemical characteristics of Japanese jidori chicken (Choshu-Kurokashiwa) and broiler thigh meat: Effect of cooking procedure. Animal Science Journal. 2024. 95. 1. e13932
  • Genya Watanabe, Shota Ishida, Shutaro Komai, Michiyo Motoyama, Anne Duconseille, Ikuyo Nakajima, Atsushi Tajima, Keisuke Sasaki. A novel quantitative method for evaluating food sensory complexity using the temporal dominance of sensations method. Food Quality and Preference. 2023. 105005
  • Atsuko ABE, Aika MORI, Kenji KUWABARA, Genya WATANABE, Keisuke SASAKI. Screening of sensory vocabularies for preference and Jidori-like traits of ground chicken meat using a check-all-that-apply question. Nihon Chikusan Gakkaiho. 2023. 94. 2. 199-207
  • Keisuke Sasaki, Michiyo Motoyama, Genya Watanabe, Ikuyo Nakajima. Meat consumption and consumer attitudes in Japan: An overview. Meat Science. 2022. 192. 108879-108879
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MISC (71):
  • 佐々木啓介. (国研)農業・食品産業技術総合研究機構における食肉研究について. 食肉四季報. 2023. 161. 7-11
  • 渡邊源哉, 石田翔太, 赤田花林, 本山三知代, 中島郁世, 佐々木啓介. Does the supplementation of carnosine at concentrations that can vary in vivo improve the odor of chicken?. 食肉に関する助成研究調査成果報告書. 2023. 41
  • 中島郁世, 谷口雅章, 芦原茜, 渡邊源哉, 本山三知代, 佐々木啓介. What makes low birth weight piglets recover their growth after birth?-Blood profiles-. 食肉に関する助成研究調査成果報告書. 2023. 41
  • 佐々木啓介. 牛肉の「おいしさ」に関する科学的な考え方について. 畜産システム研究会報. 2022. 45. 1-4
  • 佐々木啓介. 1.特集にあたって(特集:食肉の「おいしさ」評価に関する最近の新たな展開と将来展望). 畜産技術. 2022. 800. 2-7
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Patents (5):
  • 乳製品の特性改変方法
  • 官能特性評価変換システム
  • 評価用語特定システム
  • 三次元計測システム、三次元計測装置、三次元計測方法、及び三次元計測プログラム
  • 食品中の豚肉を検出する方法
Books (15):
  • 日本飼養標準・肉用牛
    中央畜産会 2023 ISBN:9784901311816
  • 新版日本食品大事典 第二版
    医歯薬出版株式会社 2022 ISBN:9784263708279
  • タンパク質のおいしさ科学 機能・性質から味・テクスチャー、各種肉類、調理・加工食品まで
    株式会社エヌ・ティー・エス 2022
  • 代替プロテインによる食品素材開発~植物肉・昆虫食・藻類利用食・培養肉が導く食のイノベーション~
    株式会社エヌ・ティー・エス 2021
  • 畜産物への官能評価の導入とその実務および注意点(最新農業技術・畜産vol13)
    農山漁村文化協会 2021
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Lectures and oral presentations  (44):
  • 「地鶏、銘柄鶏らしさ」をどう評価し、活用するのか
    (令和5年度京地どり研究会 2024)
  • 鶏肉の「おいしさ」評価・向上において科学を活用する場合の考え方
    (令和4年度京地どり研究会 2023)
  • 消費者の「霜降り豚肉」購入を呼び起こすには何が必要か?
    (佐賀県養豚育成会研修会 2022)
  • 食肉のおいしさについて
    (令和4年度茨城県飼料商組合講演会 2022)
  • 官能評価と消費者嗜好調査の活用 ~食肉の事例から考える~
    (令和4年度水産利用関係研究開発推進会議 2022)
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Professional career (1):
  • PhD (Tokyo University of Agriculture and Technology)
Committee career (36):
  • 2022/06 - 現在 一般社団法人日本食鳥協会 地鶏進行推進事業における「地鶏の味の「見える化」推進事業調査検討委員会」委員
  • 2021/06 - 現在 福島県 農産物競争力強化事業(研究)「旨み成分及び官能評価活用の和牛総合指数評価技術開発事業」外部有識者(アドバイザー)
  • 2021/04 - 現在 日本食肉科学会 常務理事
  • 2021/03 - 現在 日本養豚学会 編集委員
  • 2020/04 - 現在 日本養豚学会 常務理事
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Awards (7):
  • 2021/09 - 公益社団法人日本畜産学会 日本畜産学会賞 第112号 食肉および鶏卵の官能特性評価と消費者嗜好に関する研究
  • 2021/06 - The Ito Foundation The 5th Ito Foundation Award
  • 2018/09 - 日本家禽学会 優秀論文賞 Qualitative and quantitative comparisons of texture characteristics between broiler and jidori-niku, Japanese indigenous chicken meat, assessed by a trained panel.
  • 2013/03 - 日本農芸化学会 B.B.B論文賞 Radiocesium Distribution in the Tissues of Japanese Black Beef Heifers Fed Fallout-Contaminated Roughage Due to the Fukushima Daiichi Nuclear Power Station Accident
  • 2012/03 - 日本養豚学会 第42回丹羽賞(学術賞) 豚肉の「おいしさ」評価と消費者受容に関する研究
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Association Membership(s) (7):
The Sensometric Society ,  Japan Society for Meat Science and Technoligy ,  日本養豚学会 ,  日本家禽学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本畜産学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR ARTIFICIAL INTELLIGENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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