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J-GLOBAL ID:201601000009645733   Update date: Oct. 27, 2021

Sasaki Keisuke

Sasaki Keisuke
Affiliation and department:
Job title: Leader, Meat Quality Research Unit
Other affiliations (1):
  • The Counsil for Science and Technology, Ministry of Education, CUlture, Sports, Science, and Technology, Japan  Expert Advisor
Research field  (4): Animal production science ,  Animal production science ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (6): 鶏卵 ,  官能評価 ,  品質評価 ,  消費者嗜好 ,  官能特性 ,  食肉
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2021 - 食肉におけるうま味成分の弁別閾とその変動因解明による「味」評価基準の確立
  • 2015 - 2018 豚肉の食味に対する科学的評価法に関する研究
  • 2015 - 2018 動物性脂肪に特有な嗜好因子の探索-コレステロールを候補因子として-
  • 2013 - 2016 国産赤身型牛肉である乳用種牛肉の輸入牛肉に対する差別化技術の開発
  • 2013 - 2015 「地鶏肉らしい歯ごたえ」の解明 -ISO食感評価規格によるプロファイリング-
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Papers (73):
  • Watanabe G, Motoyama M, Nakajima I, Sasaki K. Estimation of "koku"-related taste sensory words for meat using questionnaire to consumers and cooking workers. 2021. 92. 2. 169-180
  • Preparation of chicken thigh samples for sensory evaluation, considering the difference of muscle parts that make up chicken thighs: A method proposal. Japanese Journal of Poultry Science. 2021. 58. J1. J12-J19
  • 安部亜津子, 佐々木啓介, 成相伸久. 脂肪酸組成と脂肪含量の違いが和牛肉の嗜好性に及ぼす影響. 島根県畜産技術センター研究報告. 2021. 45. 1-8
  • Yui Asahina, Tatsuro Hagi, Miho Kobayashi, Takumi Narita, Keisuke Sasaki, Atsushi Tajima, Masaru Nomura. Expression profiles of milk proteolysis-related genes in Lactobacillus paracasei EG9, a non-starter lactic acid bacterial strain, during Gouda-type cheese ripening. International Dairy Journal. 2020. 110. 104182
  • Pork pH Determined by ISFET Electrode Shows Higher Value than Glass Electrode. 2020. 57. 2. 33-38
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MISC (83):
  • 佐々木啓介, 渡邊源哉, 石田翔太, 本山三知代, 中島郁世. 一般消費者が「赤身型」牛肉と認知する 脂肪交雑程度の定量的な解明. 畜産の情報. 2021. 2021年8月号. 382. 55-64
  • 佐々木啓介. 和牛肉の品質を嗜好性を測定する「官能評価」という技術. 畜産コンサルタント. 2021. 57. 679. 26-31
  • 佐々木啓介. 食肉の官能特性評価と消費者受容に関する研究. 食肉の科学. 2021. 62. 1. 5-10
  • 祐森誠司, 佐々木啓介, 美川智. 第113回日本養豚学会大会開催報告. 畜産の研究. 2021. 75. 2. 163-169
  • 翠川美穂, 小林正人, 渡邊源哉, 荒井紗代子, 本山三知代, 中島郁世, 林徹, 佐々木啓介. 豚肉から調製した揮発性物質画分の匂い特性. 日本養豚学会大会講演要旨. 2021. 114th
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Patents (5):
  • 官能特性評価変換システム
  • 評価用語特定システム
  • 三次元計測システム、三次元計測装置、三次元計測方法、及び三次元計測プログラム
  • 乳製品の特性改変方法
  • 食品中の豚肉を検出する方法
Books (12):
  • 代替プロテインによる食品素材開発~植物肉・昆虫食・藻類利用食・培養肉が導く食のイノベーション~
    株式会社エヌ・ティー・エス 2021
  • 畜産物への官能評価の導入とその実務および注意点(最新農業技術・畜産vol13)
    農山漁村文化協会 2021
  • 養豚用語事典
    日本養豚学会 2019 ISBN:9784916174208
  • Crystallization of Lipids: Fundamentals and Applications in Food, Cosmetics, and Pharmaceuticals
    Wiley 2018
  • 飼料用米給与豚肉に対する消費者受容(最新農業技術・畜産vol7)
    農山漁村文化協会 2014
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Lectures and oral presentations  (32):
  • 畜産物における官能評価の導入とその実務について ~食肉を中心に~
    (日本畜産技術士会令和2年度第1回講演会 2020)
  • エビデンスある『おいしさ』を食肉のブランド化に活用する考え方
    (令和2年黒毛和牛の魅力創出技術セミナー 2020)
  • Consumers’ acceptance of pork meat: Factors affecting purchasing intention and eating preference
    (5th Fatty Pig International Conference 2019)
  • 和牛肉の『食べてわかる特性』を評価する官能評価技術
    (令和元年黒毛和牛の魅力創出技術セミナー 2019)
  • エコフィード利用畜産物に対する消費者意識と消費者嗜好
    (関東地域エコフィードセミナー 2019)
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Professional career (1):
  • PhD (Tokyo University of Agriculture and Technology)
Committee career (34):
  • 2021/10 - 現在 (一社)全国肉用牛振興基金協会 和牛肉の新価値観構築事業の実施に係る推進委員会委員
  • 2021/06 - 現在 高知大学 公益財団法人全国競馬・畜産振興会畜産振興事業褐毛和種高知系の肉質・ブランド力強化推進委員会における外府病会員
  • 2021/06 - 現在 (一社)家畜改良事業団 令和3年度牛肉の食味評価値の遺伝的評価研究開発事業事業推進委員会委員
  • 2021/06 - 現在 福島県 農産物競争力強化事業(研究)「旨み成分及び官能評価活用の和牛総合指数評価技術開発事業」外部有識者(アドバイザー)
  • 2021/04 - 現在 日本食肉科学会 常務理事
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Awards (7):
  • 2021/09 - 公益社団法人日本畜産学会 日本畜産学会賞 第112号 食肉および鶏卵の官能特性評価と消費者嗜好に関する研究
  • 2021/06 - The Ito Foundation The 5th Ito Foundation Award
  • 2018/09 - 日本家禽学会 優秀論文賞 Qualitative and quantitative comparisons of texture characteristics between broiler and jidori-niku, Japanese indigenous chicken meat, assessed by a trained panel.
  • 2013/03 - 日本農芸化学会 B.B.B論文賞 Radiocesium Distribution in the Tissues of Japanese Black Beef Heifers Fed Fallout-Contaminated Roughage Due to the Fukushima Daiichi Nuclear Power Station Accident
  • 2012/03 - 日本養豚学会 第42回丹羽賞(学術賞) 豚肉の「おいしさ」評価と消費者受容に関する研究
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Association Membership(s) (7):
The Sensometric Society ,  Japan Society for Meat Science and Technoligy ,  日本養豚学会 ,  日本家禽学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本畜産学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR ARTIFICIAL INTELLIGENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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