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J-GLOBAL ID:201601006218919482   Update date: Sep. 06, 2023

Motoi Tamura

タムラ モトイ | Motoi Tamura
Affiliation and department:
Job title: Senior Principal Researcher
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (5): mouse ,  probiotics ,  quercetin ,  equol ,  microbiota
Papers (37):
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MISC (9):
  • 田村基. 納豆の粘り成分γ-ポリグルタミン酸の健康機能増強効果の解明. 飯島藤十郎記念食品科学振興財団2021年度年報. 2022. 37. 143-148
  • Effects of human flora having different metabolic activity of isoflavone on mice fed the lard diet. 2013. 43. 2. 86-90
  • Effects of soy peptide and coexistent food components on the metabolism of isoflavone by fecal flora. Soy protein research,Japan. 2009. 12. 30. 89-93
  • TAMURA MOTOI, HIRAYAMA KAZUHIRO, ITOH KIKUJI. In vitro metabolism of isoflavones by fecal flora from human flora-associated mice and human. Journal of germfree life and gnotobiology. 2008. 38. 2. 116-119
  • 田村 基, 中川 博之, 亀山 眞由美, 平山 和宏, 伊藤 喜久治. Effects of Dihydrodaidzein-producing Intestinal Bacterium Isolated from Human Feces on In Vitro Metabolism of Isoflavone by Fecal Flora from Human. 腸内細菌学雑誌 = Journal of intestinal microbiology. 2008. 22. 2. 50-50
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Patents (3):
  • 植物リグナン資化能を有する腸内細菌の組み合わせおよびその利用
  • 脂質排泄促進剤
  • ダイゼイン資化によるエコール生成能を改善するための腸内細菌およびその利用
Books (4):
  • 食品機能性成分の吸収・代謝機構
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781313955
  • 腸内環境改善食物繊維の技術と市場
    シーエムシー出版 2019 ISBN:9784781314228
  • 食品機能性成分の吸収・代謝・作用機序
    シーエムシー出版 2018 ISBN:9784781313276
  • 免疫機能性食品の基礎と応用
    シーエムシー出版 2017 ISBN:9784781311326
Lectures and oral presentations  (2):
  • γ-ポリグルタミン酸高含有納豆が高脂肪食摂取マウスの糖質・脂質代謝関連指標や腸内菌叢に及ぼす影響
    (第26回腸内細菌学会学術集会 2022)
  • γ-ポリグルタミン酸がヒトフローラマウスの腸内菌叢に及ぼす影響
    (腸内細菌学会2021年度大会 2021)
Work history (3):
  • 2016/04 - 現在 National Agriculture and Food research Organization Food Research Institute Division of Food Function Research Senior Principal Researcher
  • 2009/10 - 2016/03 National Food Research Institute Division of Food Function Physiological Function Unit Leader, physiological evaluation laboratory
  • 2006/04 - 2009/09 National Food Research Institute Division of Food Function Physiological evaluation laboratory Senior researcher
Association Membership(s) (4):
JAPANESE ASSOCIATION OF GERMFREE LIFE AND GNOTOBIOLOGY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  腸内細菌学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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