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J-GLOBAL ID:201701004903679405   Update date: Nov. 24, 2024

UDA Shuhei

ウダ シュウヘイ | UDA Shuhei
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://www.minpaku.ac.jp/post-staff/6292
Research field  (2): Cultural anthropology and folklore ,  Local studies
Research keywords  (6): 生態人類学 ,  環境民俗学 ,  動物と人間 ,  ドメスティケーション論 ,  鳥の文化誌 ,  文化継承
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 2024 - 2027 日本人にとって鳥とは何か--鳥の文化誌をめぐるT字型学際共同研究
  • 2020 - 2024 動物保護時代における文化システムとしての鵜飼の全面解明と「最適継承ルート」の共創
  • 2020 - 2023 日本列島の鵜飼文化に関するT字型学際共同アプローチ--野生性と権力をめぐって
  • 2019 - 2022 Management of knowledge in the post-specialization period and limitation of this management - case study of rural cultures
  • 2016 - 2021 地域研究に関する学術写真・動画資料情報の統合と高度化
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Papers (54):
  • Shuhei Uda. Techniques for preserving and improving long-crowing chickens in Japan:A case study of the Tomaru in Niigata Prefecture and Koeyoshi in Akita Prefecture. Bulletin of the National Museum of Ethnology (in press). 2024
  • Shuhei Uda. Multiple Joining Methods among Fish, Birds, and Fishers: A Regional Case Study of Chinese Cormorant Fishing. Feathered Entanglements: Human-Bird Relations in the Anthropocene. 2024. 29-51
  • 卯田宗平. 环境问题与民俗学-通过外来生物迁入问题探究原有的生计逻辑. 文化遗产. 2023. 84. 118-127
  • Shuhei Uda. Adaptive Strategies of Cormorant Fishers in Response to Decreased Fishing Area: A Case Study of Poyang Lake, Jiangxi Province, China. Global Ecology in Historical Perspective-Monsoon Asia and Beyond. 2023. 119-135
  • 卯田宗平. ポスト・ドメスティケーションの時代-野生性を保持する思考. 『現代思想』. 2022. 50. 7. 173-183
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MISC (95):
  • 卯田宗平. 野生のウ類と日本人をめぐる1500年. 民博通信Online. 2024. 9. 18-19
  • 卯田宗平. 中国の鵜飼からみる長良川鵜飼の特徴. 長良川鵜飼習俗調査報告書V. 2023. 5. 27-42
  • 卯田宗平. 中国の鵜飼からみた日本の鵜飼の特徴. 和5年度秋の特別企画展 三次鵜飼と日本の鵜飼. 2023. 52-55
  • 卯田宗平. ダチョウ飼育を可能にする条件-カワウの人工繁殖から考える. BIOSTORY. 2023. 39. 60-63
  • Cormorant Fishing in Contemporary China: Techniques of Fishers. MINPAKU Anthropology Newsletter. 2023. 55. 14-15
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Books (9):
  • 外来種と淡水漁撈の民俗学-琵琶湖の漁師にみる「生業の論理」
    昭和堂 2022 ISBN:481222120X
  • 鵜と人間: 日本と中国、北マケドニアの鵜飼をめぐる鳥類民俗学
    東京大学出版会 2022 ISBN:4130563130
  • 野生性と人類の論理: ポスト・ドメスティケーションを捉える4つの思考
    東京大学出版会 2021 ISBN:4130563122
  • 世界の食文化百科事典
    丸善出版 2021 ISBN:462130593X
  • 『长良川鸬鹚捕鱼再发现』(中国語・翻訳監修)
    岐阜市教育委员会 2015
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Lectures and oral presentations  (110):
  • ここまで分かった日本の鵜飼ー民博の共同研究の成果
    (岐阜市市民講座(場所:岐阜市長良川鵜飼伝承館) 2024)
  • おだてがきかない長鳴鶏の特性保持-新潟県蜀鶏と秋田県声良鶏の事例から
    (第21回生き物文化誌学会・学術大会シンポジウム『鳴き声を愛でる』 2024)
  • 鳥との関わりからみた人間文化-T字型学際共同アプローチの試み
    (第3回人間文化研究機構『学問と人をつなぐサロン』 2024)
  • An introduction of my research: Cormorants and Chicken research perspective
    (Faculty of Animal Husbandry Research lecture, Padjadjaran University 2024)
  • ウミウの人工ふ化から分かったこと-宇治川の鵜飼の事例より
    (第25回全国鵜飼サミット 2023)
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Works (4):
  • 写真・映像展『現代中国を、カワウと生きる-鵜飼い漁師たちの技』
    卯田宗平 2022 - 2022
  • 卯田宗平写真展「中国の鵜飼-卯田宗平フォトコレクションから」(岐阜市長良川うかいミュージアム特別展示室)
    卯田宗平 2018 - 2018
  • 国立民族学博物館・特別展「万博からみんぱくへ:70年万博収集資料」実行委員
    卯田宗平 2017 -
  • 国立民族学博物館・年末年始展示イベント「干支展:酉」プロジェクトリーダー
    卯田宗平 2016 -
Education (1):
  • 2000 - 2003 The Graduate University for Advanced Studies School of Cultural and Social Studies Department of Japanese History
Professional career (1):
  • 博士(文学)
Work history (9):
  • 2023/04 - 現在 国立民族学博物館 グローバル現象研究部 教授
  • 2017/04 - 2023/03 National Museum of Ethnology
  • 2016/04 - 2023/03 The Graduate University for Advanced Studies School of Cultural and Social Studies
  • 2015/10 - 2017/03 National Museum of Ethnology National Museum of Ethnology
  • 2011/01 - 2015/09 The University of Tokyo Institute for Advanced Studies on Asia, Department of Pan Asian Studies
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Committee career (7):
  • 2023/09 - 現在 生き物文化誌学会 理事
  • 2016/04 - 現在 生態人類学会 理事
  • 2014/04 - 現在 岐阜県関市 小瀬鵜飼習俗総合調査委員会委員
  • 2014/04 - 現在 岐阜県岐阜市 長良川鵜飼習俗総合調査専門委員会委員
  • 2019/09 - 2023/08 生き物文化誌学会 評議委員
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Awards (2):
  • 2022/07 - 第37回大同生命地域研究奨励賞
  • 2010/06 - 第5回日本文化人類学会奨励賞
Association Membership(s) (5):
Human Ecology ,  生態人類学会 ,  THE SOCIETY OF BIOSOPHIA STUDIES ,  THE FOLKLORE SOCIETY OF JAPAN ,  THE JAPANESE SOCIETY OF CULTURAL ANTHROPOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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