Rchr
J-GLOBAL ID:201701013878895032   Update date: Mar. 24, 2024

Ueshima Junko

Ueshima Junko
Affiliation and department:
Research field  (6): Nutrition and health science ,  Nutrition and health science ,  Nutrition and health science ,  Nutrition and health science ,  Metabolism and endocrinology ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): cachexia ,  cancer ,  Rehabilitation Nutrition ,  palliative care ,  dysphagia ,  sarcopenia ,  malnutrition
Papers (58):
  • Mizue Suzuki, Ayano Nagano, Junko Ueshima, Yoko Saino, Fumiya Kawase, Haruko Kobayashi, Kenta Murotani, Tatsuro Inoue, Shinsuke Nagami, Keisuke Maeda. Prevalence of dysphagia in patients after orthopedic surgery. Archives of Gerontology and Geriatrics. 2024. 119. 105312-105312
  • Yuria Ishida, Keisuke Maeda, Kenta Murotani, Akio Shimizu, Junko Ueshima, Ayano Nagano, Tatsuro Inoue, Naoharu Mori. Predicting mortality risks in patients with heart failure using body mass index and weight loss at admission. Annals of Geriatric Medicine and Research. 2024
  • Koki Kawamura, Keisuke Maeda, Shuzo Miyahara, Akio Shimizu, Yuria Ishida, Junko Ueshima, Ayano Nagano, Hitoshi Kagaya, Yasumoto Matsui, Hidenori Arai, et al. Association between oral frailty and sarcopenia among frailty clinic outpatients: a cross-sectional study. Nutrition. 2024. 112438-112438
  • Tatsuma Sakaguchi, Keisuke Maeda, Tomoko Takeuchi, Ai Mizuno, Ryoko Kato, Yuria Ishida, Junko Ueshima, Akio Shimizu, Koji Amano, Naoharu Mori. Validity of the diagnostic criteria from the Asian Working Group for Cachexia in advanced cancer. Journal of cachexia, sarcopenia and muscle. 2023
  • Junko Ueshima, Tatsuro Inoue, Yoko Saino, Haruko Kobayashi, Kenta Murotani, Naoharu Mori, Keisuke Maeda. Diagnosis and prevalence of cachexia in Asians: A scoping review. Nutrition. 2023. 119. 112301-112301
more...
MISC (66):
  • 上島 順子, 小蔵 要司, 若林 秀隆. Presented by NST48 リハ栄養診断推論を究める!誌上ケースカンファレンス(vol.1) 転移をともなう胃癌により重度の食欲不振を呈した症例. 臨床栄養. 2023. 142. 1. 70-80
  • 上島 順子, 岡村 郭美, 福田 愛, 荒木 聡子, 清水 幸雄, 吉田 左知子, 内野 慶太. 【悪液質(炎症をともなう慢性疾患関連性低栄養)に対する最新のアプローチ】外来がん化学療法患者の栄養サポート NTT東日本関東病院での取り組み. 臨床栄養. 2022. 141. 5. 712-715
  • 上島 順子. 【老年栄養-高齢者の低栄養,フレイル,サルコペニア】老年栄養を極める 嚥下調整食の種類と特徴. 内科. 2022. 130. 2. 247-251
  • 上島 順子. 【悪液質とリハビリテーション】悪液質の栄養療法. Journal of Clinical Rehabilitation. 2021. 30. 11. 1112-1119
  • 片岡 恭平, 上島 順子, 佐々木 千里. 【これだけは当院で絶対に外せない ベテラン管理栄養士が選ぶ流動食3選】高濃度消化態・ペクチン含有・半固形状 誤嚥性肺炎の予防的観点から高濃度かつ半固形状の流動食を選択. 栄養経営エキスパート. 2021. 6. 5. 38-40
more...
Books (4):
  • 摂食嚥下障害者の栄養アセスメント実践マニュアル
    (株)医歯薬出版株式会社 2021
  • 栄養指導事例集
    (株)日本医療企画 2020
  • リハビリテーション栄養ポケットマニュアル
    (株)医歯薬出版株式会社 2018
  • 摂食嚥下ビジュアルリハビリテーション
    (株)学研メディカル秀潤社 2017
Lectures and oral presentations  (64):
  • Identifying diagnostic criteria and prevalence of cachexia in Asians: a scoping review
    (9th Asian Conference for Frailty and Sarcopenia 2023)
  • 成人の摂食嚥下障害患者に対する 栄養管理 ~エキスパートグループからの提言~
    (第9回日本栄養・嚥下理学療法学会学術大会 2023)
  • 嚥下機能評価と給食管理
    (『ヘルスケア・レストラン』トークライブ第16 弾 2023)
  • 海外招待講演6 Nutritional Management for Patients with Dysphagia and Training of Experts in Japan
    (第29回日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会 2023)
  • アフタヌーンセミナー1 「理想の姿を求めて 低栄養・悪液質に対する多職種連携」
    (第60回日本外科代謝栄養学会 2023)
more...
Education (2):
  • 2020 - 2023 Aichi Medical University Graduate School of Medicine
  • 1998 - 2002 Doshisha Women's College of Liberal Arts Faculty of Human Life and Science
Professional career (1):
  • 医学博士 (愛知医科大学大学院 医学研究科)
Committee career (8):
  • 2023/04 - 現在 日本臨床栄養代謝学会 未来研究プロジェクト委員, プログラム委員, 臨床研究委員,管理栄養士・栄養士部会員, ガイドライン委員
  • 2022/11 - 現在 日本サルコペニア・フレイル学会 サルコペニア・フレイル指導士制度委員会
  • 2022/06 - 現在 日本摂食嚥下リハビリテーション学会 ホームページ担当委員
  • 2020/11 - 現在 日本サルコペニア・フレイル学会 評議員
  • 2019/07 - 現在 日本摂食・嚥下リハビリテーション学会 評議員
Show all
Awards (4):
  • 2024/01 - 日本病態栄養学会 アルビレオ賞 高齢患者に対する 低栄養・サルコペニア・悪液質評価指標の 臨床応用と検証
  • 2022/01 - 日本病態栄養学会 YIA若手研究特別賞 SARC-Fは高齢の急性期病院の入院患者の30日死亡リスクを予測する
  • 2021/08 - 一般社団法人 日本摂食嚥下リハビリテーション学会 第26・27回合同学術大会 優秀賞 リアルワールドデータを用いた誤嚥性肺炎患者の禁食と栄養管理の実態調査
  • 2018/06 - The Parenteral and Enteral Nutrition Society of Asia 2018 Travel Grant Clinical use of Comprehensive Geriatric Assessment, Sarcopenia, Physical function and Nutrition assessment: A cross-sectional survey for health professionals
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page