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J-GLOBAL ID:201701016285159444   Update date: Sep. 13, 2024

Junko Ishihara

イシハラ ジュンコ | Junko Ishihara
Affiliation and department:
Job title: 教授
Other affiliations (1):
  • National Cancer Center,Center for Public Health Science
Research field  (3): Home economics, lifestyle science ,  Nutrition and health science ,  Healthcare management, medical sociology
Research keywords  (3): Public Health Nutrition ,  Dietary Assessment ,  Nutrition Epidemiology
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2022 - 2027 AI画像解析を活用した集団レベルの食事評価を目的とする調査法の開発・検証
  • 2020 - 2025 画像・音声認識と料理データベースによる食事記録システム開発、及び疫学研究での応用
  • 2021 - 2025 食事を含む生活習慣とがん・循環器疾患生存者の予後に関するコホート研究
  • 2018 - 2022 二重標識水法を活用した料理ベースICT食事調査システムの精度の検討
  • 2016 - 2019 Attributable Causes of Cancer in Japan
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Papers (148):
  • Marina Yamagishi, Ribeka Takachi, Junko Ishihara, Sachiko Maruya, Yuri Ishii, Kumiko Kito, Kazutoshi Nakamura, Junta Tanaka, Taiki Yamaji, Hiroyasu Iso, et al. Development and preliminary validation of a prediction formula of sodium and sodium-to-potassium ratio based on multiple regression using 24-h urines. Scientific reports. 2024. 14. 1. 9704-9704
  • Rie Kishida, Kazumasa Yamagishi, Hiroyasu Iso, Junko Ishihara, Nobufumi Yasuda, Manami Inoue, Shoichiro Tsugane, Norie Sawada. Fruit and vegetable intake and risk of disabling dementia: JPHC Disabling Dementia Study. The Journal of nutrition. 2024
  • Aoi Suzuki, Ribeka Takachi, Junko Ishihara, Sachiko Maruya, Yuri Ishii, Kumiko Kito, Kazutoshi Nakamura, Junta Tanaka, Taiki Yamaji, Hiroyasu Iso, et al. Urinary Biomarkers in Screening for the Usual Intake of Fruit and Vegetables, and Sodium, Potassium, and the Sodium-to-Potassium Ratio: Required Number and Accuracy of Measurements. Nutrients. 2024
  • Utako Murai, Junko Ishihara, Ribeka Takachi, Ayaka Kotemori, Yuri Ishii, Kazutoshi Nakamura, Junta Tanaka, Hiroyasu Iso, Shoichiro Tsugane, Norie Sawada. Validity of the intake of sugars, amino acids, and fatty acids estimated using a self-administered food frequency questionnaire in middle-aged and elderly Japanese: the Japan Public Health Center-based Prospective Study for the Next Generation (JPHC-NEXT) Protocol Area. Journal of epidemiology. 2024
  • Nagisa Mori, Neil Murphy, Norie Sawada, David Achaintre, Taiki Yamaji, Augustin Scalbert, Junko Ishihara, Ribeka Takachi, Kazutoshi Nakamura, Junta Tanaka, et al. Reproducibility and dietary correlates of plasma polyphenols in the JPHC-NEXT Protocol Area study. European journal of clinical nutrition. 2023
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MISC (19):
  • 荻野 麻子, 高地 リベカ, 石原 淳子, 菅原 詩緒理, 保科 由智恵, 鬼頭 久美子, 中舘 美佐子, 丸谷 幸子, 鈴木 碧, 小原 拓, et al. 複数回のFFQによる栄養素等摂取量推定の妥当性 東北メディカル・メガバンク計画コホート調査妥当性研究. Journal of Epidemiology. 2023. 33. Suppl.1. 101-101
  • 中舘 美佐子, 石原 淳子, 高地 リベカ, 菅原 詩緒理, 保科 由智恵, 鬼頭 久美子, 小手森 綾香, 丸谷 幸子, 荻野 麻子, 鈴木 碧, et al. 一般成人における24時間思い出しWeb食事調査による栄養素等摂取量推定の妥当性. Journal of Epidemiology. 2023. 33. Suppl.1. 100-100
  • 中舘美佐子, 保瀬由江, 小手森綾香, 山本純平, 鬼頭久美子, 小林俊一朗, 高地リベカ, 丸谷幸子, 高田和子, 丸山広達, et al. 生体指標を比較基準とした料理ベース24時間思い出しWeb食事調査による栄養素等摂取量推定の妥当性. 栄養学雑誌. 2023. 81. 5 Supplement
  • 石原 淳子. 【臨床に活かす!日本発の栄養疫学研究からのエビデンス】がんと栄養・食生活 日本の栄養疫学研究からのエビデンスの現状と解決に向けた方向性. 臨床栄養. 2021. 139. 2. 192-200
  • 松井康人, 伊藤慎二, 松田知成, 小手森綾香, 山本純平, 石原淳子, 祖父江友孝. アクリルアミド-ヘモグロビン付加体の定量とアクリルアミド摂取量との関係性. 産業衛生学雑誌. 2019. 61
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Books (2):
  • コンパクト公衆栄養学
    朝倉書店 2016 ISBN:9784254610598
  • 食物繊維摂取と大腸がんとの関連 JPHC Studyの結果より
    (一社)日本癌学会 2006
Lectures and oral presentations  (60):
  • 秤量食事記録によるナトリウム摂取源と24時間尿中ナトリウム排泄量との関連
    (Journal of Epidemiology 2023)
  • 一般成人における24時間思い出しWeb食事調査による栄養素等摂取量推定の妥当性
    (Journal of Epidemiology 2023)
  • 複数回のFFQによる栄養素等摂取量推定の妥当性 東北メディカル・メガバンク計画コホート調査妥当性研究
    (Journal of Epidemiology 2023)
  • 疫学者が抱えるジレンマ-エビデンスに関わる様々なギャップを考える アクリルアミド曝露とがんリスク(Acrylamide exposure and cancer risk)
    (日本癌学会総会記事 2022)
  • 生体指標を比較基準とした食事由来アクリルアミド摂取量推定の妥当性検討
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2022)
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Education (2):
  • 1993 - 1996 Michigan State University Department of Food Science and Human Nutrition
  • 1988 - 1993 Tokyo University of Agriculture
Professional career (1):
  • PhD (Osaka University)
Work history (8):
  • 2017/04 - 現在 Azabu University School of Life and Environmental Science, Department of Food and Life Science Professor
  • 2016/04 - 2017/03 Sagami Women's University Department of Nutrition Science Professor
  • 2011/04 - 2016/03 Sagami Women's University Department of Nutrition Science Associate Professor
  • 2008/04 - 2011/03 Tokyo University of Agriculture
  • 2004/02 - 2008/03 国立がんセンター予防研究部 派遣研究員・リサーチレジデント
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Awards (1):
  • 2009/09 - 日本栄養改善学会 奨励賞
Association Membership(s) (5):
JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH ,  THE JAPANESE CANCER ASSOCIATION ,  JAPAN EPIDEMIOLOGICAL ASSOCIATION ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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