Rchr
J-GLOBAL ID:201701019416538569   Update date: Nov. 19, 2024

Yoshinori Uekusa

ウエクサ ヨシノリ | Yoshinori Uekusa
Affiliation and department:
Job title: Research Associate/Assistant Professor/Instructor
Research field  (4): Food sciences ,  Pharmaceuticals - analytical and physicochemistry ,  Analytical chemistry ,  Environmental and pharmaceutical development resources
Research keywords  (2): Natural Product Chemistry ,  Analytical Chemistry
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2023 - 2024 Exploration of reasons why breads and cakes are eaten with black tea
  • 2021 - 2024 難培養性シアノバクテリア由来新規天然有機化合物の探索・合成展開 による創薬基盤構築
  • 2022 - 2023 ビッグデータと人工知能を活用した熱帯病治療薬候補物質の探索
  • 2021 - 2023 新規フラボノイド類のリン脂質膜親和性と胆汁酸ミセル形成阻害活性の連関解析
  • 2021 - 2022 温泉藻のもつ有用天然物の網羅的探索
Show all
Papers (46):
  • raya, R, Men, S, Uekusa, Y, Yu, Z, Kikuchi, H, Daitoku, K, Minakawa, M, Kawaguchi, S, Furukawa, K, Oshima, Y, et al. The inhibitory effect of DIF-3 on polyinosinic-polycytidylic acid-induced innate immunity activation in human cerebral microvascular endothelial cells. J. Pharmacol. Sci. 2024. 154. 3. 157-165
  • Zhang, T., Nabeshi, H., Kawamata, K., Imamura, M., Uekusa, Y., Hachisuka, A., Matsuda, R., Teshima, R., Akiyama, H., Tsutsumi, T. Concentration of radioactive cesium in infant food (FY 2012-FY 2023). Jpn J. Food Chem. Safety. 2024
  • Koinuma, K., Noto, K., Morita, T., Uekusa, Y., Kikuchi, H., Shimoji, M., Seki, H., Yamazaki, H., Guengerich, F. P., Nakamura, K., et al. Kinetics of inhibition of CYP3A4 and CYP2C19 activity by Jabara juice and identification of the responsible inhibitory components. J. Pharm. Sci. 2024
  • Nishimura, T., Murotani, T., Sasaki, H., Uekusa, Y., Eguchi, H., Ishigaki, H., Takahashi, K., Kubohara, Y., Kikuchi, H. Isolation and Structure Determination of New Pyrones from Dictyostelium spp. Cellular Slime Molds Coincubated with Pseudomonas spp. Molecules. 2024. 29. 9. 2143
  • Castillo, U. G., Uekusa, Y., Nishimura, T., Kiuchi, F., Martínez, M. L., MenjíJ., Nakajima-Shimada, J., Núñez, M. J., Kikuchi, H. Anti-trypanosomal lignans isolated from Salvadoran Peperomia pseudopereskiifolia. J. Nat. Prod. 2024. 87. 4. 1067-1074
more...
MISC (3):
Books (1):
  • 試料分析講座 糖質分析
    丸善出版 2019
Lectures and oral presentations  (97):
  • 紅茶テアフラビン類とリン脂質膜との相互作用解析
    (第10回食品薬学シンポジウム)
  • エルサルバドル産植物を用いた抗トリパノソーマ活性を有する化合物の探索
    (第10回食品薬学シンポジウム)
  • Berberineと沈殿を形成するbaicalin類縁体の探索と化合物間相互作用の解析
    (日本生薬学会第70回年会 2024)
  • 多様性拡大抽出物を用いた非天然型インドールアルカロイド型化合物ライブラリーの創出
    (日本生薬学会第70回年会 2024)
  • 卵菌Sprolegnia parasiticaが産生する新規コレスタン型化合物の単離および構造決定
    (日本生薬学会第70回年会 2024)
more...
Education (3):
  • 2007 - 2010 University of Shizuoka Department of Food and Nutritional Sciences 食品栄養科学専攻
  • 2005 - 2007 University of Shizuoka Department of Food and Nutritional Sciences 食品栄養科学専攻
  • 2001 - 2005 Tokyo University of Pharmacy and Life Science School of Life Sciences 分子生命科学科
Work history (12):
  • 2019/10/01 - 現在 Center for Marine Biotechnology and Biomedicine, Scripps Institution of Oceanography, University of California, San Diego Visiting Scholar
  • 2016/07 - 現在 National Institute of Health Sciences Division of Foods 協力研究員
  • 2016/07 - 現在 Keio University Faculty of Pharmacy Assistant Professor
  • 2019/10 - 2020/08 Scripps Institution of Oceanography, University of California, San Diego Center for Marine Biotechnology and Biomedicine Visiting Scholar
  • 2013/05 - 2016/06 National Institute of Health Sciences Division of Foods technical official, Researcher
Show all
Awards (5):
  • 2018/09 - Poster Award, The 65th Annual Meeting of the Japanese Society of Pharmacognosy Structural analysis of the baicalin-berberine complex in water
  • 2016/06 - 日本食品化学学会 Encouragement Award in Japanese Society of Food Chemistry 東日本大震災に起因した食品中の有害物質等の実態に関する研究
  • 2009/11 - 日本フードファクター学会 Young Investigator Award NMR法による緑茶カテキン類のリン脂質膜中における存在位置の解明
  • 2008/11 - フードサイエンスフォーラム 第18回フードサイエンスフォーラム 最優秀プレゼンテーション賞 ECgの脂質膜中における動態挙動解析(固体NMRによる相互作用解析)
  • 2008/03 - フードサイエンスフォーラム 第17回フードサイエンスフォーラム 最優秀プレゼンテーション賞 茶カテキン類は生体膜(脂質二重層)の表面と相互作用する(溶液NMRを用いた相互作用部位の解析)
Association Membership(s) (5):
Japanese Society of Catechinology ,  Japanese Society for Food Hygiene and Safety ,  Japanese Society of Food Chemistry ,  The Japanese Society of Pharmacognosy ,  The Pharmaceutical Society of Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page