Rchr
J-GLOBAL ID:201701019453928130   Update date: Sep. 25, 2024

Une Satsuki

ウネ サツキ | Une Satsuki
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): 食品機能学 ,  食文化 ,  調理学 ,  家庭科教育
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2023 - 2024 小豆に含有されるレクチンの機能性に関する研究
  • 2022 - 2023 生活リズムでパワーUP事業
  • 2021 - 2022 生活リズムでパワーUP事業
  • 2019 - 2022 インゲン属雑豆の処理条件と含有レクチンの免疫賦活活性との関連と食品への応用
  • 2015 - 2019 調理操作後も残存したレクチンの免疫賦活作用とそれを利用した新規調理法
Show all
Papers (45):
  • Nonaka K.; Akiyama J.; Une S. Exercise may increase oxidative stress in the sciatic nerve in streptozotocin-induced diabetic rats. medicina. 2024. 60. 3. 480-492
  • 畦五月. 『御後園諸事留帳』におけるコイの食習慣. 家政学研究. 2024. 139. 1-8
  • Satsuki Une, Rieko Nakata, Koji Nonaka, Junich Akiyama. Antiproliferative and anti-inflammatory effects of fractionated crude lectins from boiled kidney beans (Phaseolus vulgaris). Journal of Food Science. 2023
  • 畦五月 吉川侑花. 正月と五節句の認知度及び経験度の比較 「調理文化の地域性と調理科学-行事食・儀礼食-」の岡山県と全国のデータ分析から. 香川大学教育学部 研究報告. 2023. 9. 21-27
  • 畦五月,有馬弘之. 官学連携による朝食摂取率上昇に向けた取り組み -「ビンゴでおにぎり」の有益性と朝食摂取状況に関与する因子の検討-. 香川大学教育実践総合研究. 2023. 47. 33-41
more...
MISC (38):
  • 畦五月. ミミズコンポストによる生ごみ(野菜くず)の肥料化. 環境報告書(香川大学). 2022. 2022. 10-10
  • 細川美弥, 加藤みゆき, 川染節江, 西田美治, 畦五月. 平成15・16年の香川県における魚介類の食習慣 四国、全国との比較において. 香川大学教育学部研究報告. 2022. 6. 15-24
  • 平田俊治, 畦五月, 時岡晴美. 学校教育から見た「学校と地域の連携・協働」の動向について 教育政策と学習指導要領の変遷を通して. 香川大学教育学部研究報告. 2020. 3. 35-47
  • 畦浩二, 溝上諒太, 畦五月. 大学の理科力の評価 2009年3月告示の高等学校学習指導要領の前後比較. 香川大学教育学部研究報告. 2020. 3. 1-15
  • Satsuki Une. Lectins isolated from foods after cooking exert immunostimulatory effects and inhibit cell proliferation in some cancers. 2020
more...
Books (6):
  • 新・子どもの食と栄養
    保育出版社 2022 ISBN:9784909378378
  • 子どもの食と栄養 改訂第二版
    保育出版社 2016
  • 調理学 生活の基盤を考える 改訂第三版
    学文社 2015
  • 調理学 生活の基盤を考える
    学文社 2013
  • 子どもの食と栄養
    保育出版社 2010
more...
Lectures and oral presentations  (47):
  • 江戸時代の岡山後楽園の記録におけるスズキの食習慣
    (日本家政学会中四国支部会 2024)
  • 小豆(Vigana angularis)レクチンが、ガン細胞増殖抑制作用に及ぼす影響
    (日本家政学会第76回大会 2024)
  • 官学連携による朝食摂取率上昇に向けた取り組み -「ビンゴでおにぎり」の有益性と朝食摂取状況に関与する因子の検討-
    (日本調理科学会2023年度大会 2023)
  • 加熱調理したトラマメから分画したレクチンのガン細胞増殖抑制作用及び抗炎症作用
    (日本家政学会 第75回大会 2023)
  • An examination of menu contents based on the scale of school lunch centers From the perspective of teaching materials for elementary and junior high school home economics
    (2022)
more...
Education (1):
  • Nara Women's University
Professional career (1):
  • 博士(学術) (奈良女子大学)
Work history (9):
  • 2020/04 - 現在 Kagawa University Faculty of Education
  • 2022/10 - 2023/11 放送大学 香川学習センター 非常勤講師
  • 2018/04 - 2020/03 Kagawa University Faculty of Education
  • 2017/04 - 2018/03 Shujitsu Junior College Department of Practical Living Science
  • 2012/04 - 2018/03 Fukuyama City University
Show all
Committee career (3):
  • 2020/02 - 現在 高松市中央卸売市場開設運営協議会 委員
  • 2016/04 - 現在 全国健康保険協会岡山県支部 健康作り事業協議会 副委員長
  • 2016/04 - 2018/03 岡山県国民保護協議会 委員
Association Membership(s) (6):
家政学会(奈良女子大学) ,  Institute of Food Technologists ,  THE JAPAN ASSOCIATION OF HOME ECONOMICS EDUCATION ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page