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J-GLOBAL ID:201801001498227877   Update date: Nov. 20, 2024

Shiro Takeda

タケダ シロウ | Shiro Takeda
Affiliation and department:
Research field  (2): Animal production science ,  Food sciences
Research keywords  (5): 動物性食品 ,  畜産物利用 ,  動物性食品機能 ,  食品微生物 ,  乳酸菌
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2024 - 2025 カビタイプチーズ製品に含まれる生理活性を有する二次代謝物とその産生菌株の特性解析
  • 2021 - 2024 野生鹿肉の乳酸発酵による加工食品としての保存性向上と生理活性発現
  • 2019 - 2023 Analysis of meat taste by focusing on skeletal muscle fiber type
  • 2021 - 2022 発酵乳製品由来成分を付加した人工乳による小児マウスの成長と免疫系への影響 (II)
  • 2021 - 2022 チーズ熟成カビが産生する新規生理活性物質の探索
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Papers (52):
  • Chao-Wei Huang, Shiro Takeda, Yen-Po Chen, Fu-Yuan Cheng, Pei-Jung Wu, Liang-Chuan Lin, Yu-Tse Liu. Effectiveness of Ozone Treatment and Packaging Techniques in Preserving Taiwanese Domestic Beef During Refrigerated Storage. Foods. 2024. 13. 21. 3471-3471
  • Abdulatef M Ahhmed Nesr, Ceyda Ozcan, Hasan Yetim, Mustafa Cam, Shiro Takeda, Ryoichi Sakata, Mustafa T Yilmaz. Lysis of Proteins Derived from Fresh Beef and Pastirma Generates Miscellaneous Peptides having Angiotensin Converting Enzyme Inhibitory Activity. Acta Scientific Nutritional Health. 2024. 8. 7. 33-42
  • Nozomi Mosu, Mitsuki Yasukochi, Shogo Nakajima, Kou Nakamura, Masaya Ogata, Keita Iguchi, Kazuki Kanno, Tomohiro Ishikawa, Kazutoshi Sugita, Hironobu Murakami, et al. Isolation, structural determination, and antiviral activities of a novel alanine-conjugated polyketide from Talaromyces sp. The Journal of Antibiotics. 2024. 77. 8. 499-505
  • Abdulatef Ahhmed Nesr, Şule Daştan, Mustafa Çam, Naema S Shibani, Mustafa Tahsin Yilmaz, Shiro Takeda, Ryoichi Sakata. Nutritional, Physicochemical And Organoleptic Properties Of Cookies Enriched With Green Lentil Dietary Flour Proposed For Children. EC Nutrition. 2024. 19. 5. 1-17
  • Shiro Takeda, Teppei Kanda, Abdulatef M. Ahhmed, Kazuki Sogawa, Keitarou Umezu, Masaya Ogata, Wataru Mizunoya, Ryoichi Sakata. Reducing Effects of Whey Protein Hydrolysate on Coloration of Cured Sausages. Foods. 2023. 13. 1. 13-13
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MISC (22):
  • Shiro Takeda, Abdulatef Mrghni Ahhmed, Ryoichi Sakata. Meat for the Future Outline of the 68th International Congress of Meat Science and Technology. Fleischwirtschaft. 2023. 7. 72-75
  • 片山ゆみ, 鶴川幸音, 菅野和紀, 佐藤寛奈, 曽川一幸, 相原尚之, 村上裕信, 竹田志郎, 永根大幹, 坂上元栄, et al. 細胞保護活性及び抗炎症活性を示す新規物質pestalotioquinol Aの作用機構解析. 日本獣医学会学術集会講演要旨集. 2023. 166th
  • 久野萌花, 森川里久, 良永裕子, 齊藤千佳, 澤野祥子, 竹田志郎, 水野谷航. 牛肉の熱水抽出物のクロマトグラフィ分画および風味の解析. 日本畜産学会大会講演要旨. 2023. 131st
  • 中村洸太, 澤野祥子, 竹田志郎, 水野谷航. 抗ミオシン重鎖モノクローナル抗体の精製と豚肉の筋線維タイプ組成の解析. 日本畜産学会大会講演要旨. 2023. 131st
  • 小方雅也, 田邊奏, 三嶋花, 内山淳平, 田原口智士, 水野谷航, 竹田志郎. 食肉加工におけるEnterococcus faecalisに特異的なファージエンドライシンの殺菌効果. 日本食品科学工学会大会講演集. 2023. 70th
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Books (1):
  • 乳酸菌の機能と産業利用
    シーエムシー出版 2021
Lectures and oral presentations  (61):
  • Effects of whey protein and its hydrolysate on the qualities of cured sausage
    (70th International Congress of Meat Science and Technology ICoMST2024 2024)
  • 乳酸菌Leuconostoc属を溶菌するバクテリオファージの 探索および食肉製品への応用性
    (日本乳酸菌学会2024年度 2024)
  • Lacticaseibacillus paracaseiのマウスマクロファージにおけるIL-12産生への影響とその作用機序の検討
    (日本乳酸菌学会2024年度大会 2024)
  • 乳酸菌と食肉加工について知ろう -乳酸菌がもたらす食肉のおいしさと健康機能について-
    (東洋食品研究所オープンセミナー 2024)
  • 牛肉レトルト製品の酸素による不慮の赤色化発生要因の検討
    (第65回日本食肉科学会 2024)
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Education (3):
  • 2008 - 2012 University of Miyazaki
  • 2003 - 2005 Kumamoto University Graduate School, Division of Science and Technology
  • 1999 - 2003 Kumamoto University Faculty of Science
Work history (4):
  • 2024/04 - 現在 Tokyo Kasei Gakuin University
  • 2020/04 - 現在 Azabu University School of Veterinary Medicine, Department of Animal Science and Biotechnology
  • 2015/10 - 2020/03 麻布大学獣医学部 動物応用科学科 食品科学研究室 講師
  • 2005/04 - 2015/09 MINAMI NIHON RAKUNO KYODO CO.,LTD. Research & development staff
Committee career (9):
  • 2018/06 - 現在 Food systems Editorial board
  • 2017/04 - 現在 食肉の科学 編集委員
  • 2024/07 - 2025/07 日本乳酸菌学会 評議員
  • 2024/07 - 日本乳酸菌学会 日本乳酸菌学会2024年度大会 実行委員長
  • 2019/04 - 2023/03 ICOMST2022: 第 68 回国際食肉科学技術会議 組織委員
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Awards (5):
  • 2024/09 - 公益社団法人 日本生物工学会 第33回 生物工学技術賞 モンゴル伝統的乳製品由来乳酸菌のスクリーニングと新規機能性発酵食品の開発
  • 2022/08 - 第25回 J Oleo Sci Editors賞. Enomoto* et al. Spatial analysis of phosphatidylinositol molecular species in pork chop tissues using matrix-assisted laser desorption/ionization-mass spectrometry imaging. J Oleo Sci 70(7), 979-987 (2021). 日本油化学会
  • 2022/06 - 公益財団法人森永奉仕会 令和三年度森永奉仕会賞
  • 2017/06 - 一般社団法人 日本食品機械工業会 FOOMA JAPAN AP賞 準グランプリ 保健機能を有する発酵食肉製品に関する研究-その製造に適した有用微生物の探索-
  • 2017/06 - 公益財団法人森永奉仕会 平成28年度森永奉仕会賞
Association Membership(s) (6):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE DAIRY SCIENCE ASSOCIATION ,  日本畜産学会 ,  日本生物工学会 ,  日本乳酸菌学会 ,  日本食肉科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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