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J-GLOBAL ID:201801002307576407   Update date: Oct. 26, 2025

AKIHIRO NAKAMURA

ナカムラ アキヒロ | AKIHIRO NAKAMURA
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (7): 多糖類 ,  Molecular Structure ,  分散 ,  安定性 ,  乳化 ,  保存 ,  Quality Evaluation
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2020 - 2023 植物資源からの多糖類の抽出とそれを利用した食品機能剤の創出
  • 2017 - 2019 Analysis of molecular structure of polysaccharides from beans and research on physical properties in foods
Papers (55):
  • Yuuya Uejima, Reo Yamane, Reiya Ishida, Daisaku Sasaki, Naoki Igari, Akihiro Nakamura, Munehiko Asayama. Composition, structural features, and multifunctional properties of extracellular polysaccharides from the non-toxic green alga Parachlorella sp. Carbohydrate Polymers. 2025. 123996-123996
  • Minh Tuan Tran, Akihiro Nakamura, Milena Corredig. Pea soluble polysaccharide interactions with plant albumins. Food Chemistry. 2025. 477. 143588-143588
  • Reo Yamane, Reiya Ishida, Yuuya Uejima, Akari Takagi, Akihiro Nakamura, Munehiko Asayama. Characterization and Function of a Novel Extracellular Polysaccharide from a Green Alga Parachlorella sp. AMI5. Applied Biochemistry and Biotechnology. 2025
  • Soichiro Tsuda, Minori Iida, Masahiko Samoto, Norifumi Adachi, Akihiro Nakamura. A high molecular mass emulsifier derived from lentil seeds: The role of polysaccharide and protein in its stabilization behavior. International Journal of Biological Macromolecules. 2025. 304. 140880-140880
  • Masahiko Samoto, Ryo Okuzono, Mako Igarashi, Sayuri Sakurada, Yasuki Matsumura, Akihiro Nakamura, Masayuki Shibata. Relationship between breaking load and protein composition of acidic heat-induced gels prepared from the acidic precipitate of soy flour aqueous dispersions. Current Research in Food Science. 2025. 10. 101000-101000
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MISC (14):
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Patents (42):
  • 酸性多糖類およびその製造方法
  • 緑藻由来多糖及びその製造法
  • マメ科種子多糖類コハク酸誘導体エステル及びその製造方法
  • ペクチン性多糖類およびその製造方法
  • 炭酸飲料の二酸化炭素保持剤
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Books (9):
  • 豆類の百科事典
    朝倉書店 2024 ISBN:4254400268
  • Handbook of Hydrocolloids 3rd edition
    CRC Press 2020
  • 糖鎖の新機能開発・応用ハンドブック 創薬・医療から食品開発まで
    エヌ・ティー・エス出版 2015
  • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II
    シーエムシー出版 2015
  • 食品の界面制御技術と応用 開発現場と研究最前線を繋ぐ
    シーエムシー出版 2011
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Lectures and oral presentations  (13):
  • Pea soluble polysaccharide interactions with plant albumins.
    (EFFoST International Conference 2024 2024)
  • 大豆タンパク質の組織化に関する研究-AP-SFを基材とした疑似肉調製の可能性-
    (日本食品科学工学会第71回大会 2024)
  • GDLを用いた擬似発酵乳における水溶性エンドウ多糖類の機能性
    (日本食品科学工学会第71回大会 2024)
  • 大豆タンパク質を用いたコク感のある乳化物の調製と乳化に関与するタンパク質成分の解明
    (日本食品科学工学会第71回大会 2024)
  • レンズマメ由来の水溶性多糖類が持つO/W型乳化と乳化安定性に関する研究
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
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Education (3):
  • - 2003 Hiroshima University
  • - 1994 Hiroshima University Graduate School of Biosphere Science
  • - 1992 Hiroshima University Faculty of Applied Biological Science
Professional career (1):
  • 博士(農学) (広島大学)
Work history (10):
  • 2025/07 - 現在 不二製油株式会社 研究開発本部 研究開発本部長補佐(兼任)
  • 2019/04 - 現在 Ibaraki University College of Agriculture
  • 2025/04 - 2025/06 不二製油株式会社 研究開発本部 上席執行役員(兼任)
  • 2024/04 - 2025/03 FUJI OIL HOLDINGS INC.
  • 2020/04 - 2024/03 Fuji Oil Holdings Inc.
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Awards (2):
  • 2006/10 - 農林水産省 農林水産技術会議 若手農林水産研究者表彰 ダイズ多糖類の分子構造の解析に基づく食品用機能性素材の開発
  • 2002/06 - 食品微細科学研究会 優秀賞 水溶性大豆多糖類の添加による米飯および麺類の表面構造の変化
Association Membership(s) (3):
THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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