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J-GLOBAL ID:201801002307576407   Update date: Apr. 17, 2024

AKIHIRO NAKAMURA

ナカムラ アキヒロ | AKIHIRO NAKAMURA
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (7): 多糖類 ,  Molecular Structure ,  分散 ,  安定性 ,  乳化 ,  保存 ,  Quality Evaluation
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2020 - 2023 植物資源からの多糖類の抽出とそれを利用した食品機能剤の創出
  • 2017 - 2019 Analysis of molecular structure of polysaccharides from beans and research on physical properties in foods
Papers (49):
  • Masahiro Sugiyama, Chika Kitagawa, Mako Igarashi, Kazunobu Tsumura, Akihiro Nakamura, Yasuki Matsumura, Masahiko Samoto. Relationship between soybean protein composition and breaking load of heat-induced gel prepared from acid-precipitated soybean flour. LWT - Food Science and Technology. 2024. 198. 115999-115999
  • Minh Tuan Tran, Akihiro Nakamura, Ruifen Li, Milena Corredig. Pea soluble polysaccharide improves stability of acidic pea protein dispersions. Food Hydrocolloids. 2024. 147. 109423-109423
  • Masahiro Sugiyama, Masahiko Samoto, Takashi Ichinose, Akihiro Nakamura, Kentaro Matsumiya, Yasuki Matsumura. Evaluation of the contents and ratios of five fractionated proteins to elucidate the protein composition in soybean seeds. Journal of the American Oil Chemists' Society. 2023
  • Akihiro Nakamura, Rion Naeki, Mayu Kikuchi, Milena Corredig, Yugo Shima, Nanae Fujii. Molecular structures of high- and low-methoxy water-soluble polysaccharides derived from peas and their functions for stabilizing milk proteins under acidic conditions. Food Research International. 2023. 165. 112390-112390
  • Kei Nomura, Madoka Sakai, Hitomi Ohboshi, Akihiro Nakamura. Extraction of a water-soluble polysaccharide fraction from lentils and its potential application in acidified protein dispersions. Food Hydrocolloids. 2021. 117. 106740-106740
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MISC (14):
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Patents (41):
  • 緑藻由来多糖及びその製造法
  • マメ科種子多糖類コハク酸誘導体エステル及びその製造方法
  • ペクチン性多糖類およびその製造方法
  • 炭酸飲料の二酸化炭素保持剤
  • 澱粉糊液の稠度調整剤
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Books (8):
  • Handbook of Hydrocolloids 3rd edition
    CRC Press 2020
  • 糖鎖の新機能開発・応用ハンドブック 創薬・医療から食品開発まで
    エヌ・ティー・エス出版 2015
  • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II
    シーエムシー出版 2015
  • 食品の界面制御技術と応用 開発現場と研究最前線を繋ぐ
    シーエムシー出版 2011
  • 大豆のすべて
    サイエンスフォーラム 2010
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Lectures and oral presentations  (9):
  • レンズマメ由来の水溶性多糖類が持つO/W型乳化と乳化安定性に関する研究
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 乳タンパク質の加熱凝集と多糖類安定剤の作用性
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • ルーピンマメ繊維から抽出した水溶性多糖類の基本物性と乳タンパク質の分散安定化機能の解析
    (日本食品科学工学会第70回記念大会 2023)
  • 大豆粉酸性沈殿物を基材とした加熱誘導ゲル形成の研究
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
  • サステナブルな植物食資源の獲得に向けた取り組み~油脂酵母の研究戦略~
    (Bio Japan 2022 2022)
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Education (3):
  • - 2003 Hiroshima University
  • - 1994 Hiroshima University Graduate School of Biosphere Science
  • - 1992 Hiroshima University Faculty of Applied Biological Science
Professional career (1):
  • 博士(農学) (広島大学)
Work history (8):
  • 2024/04 - 現在 FUJI OIL HOLDINGS INC.
  • 2019/04 - 現在 Ibaraki University College of Agriculture
  • 2020/04 - 2024/03 Fuji Oil Holdings Inc.
  • 2018/07 - 2020/03 Fuji Oil Holdings Inc.
  • 2017/04 - 2019/03 Ibaraki University College of Agriculture
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Awards (2):
  • 2006/10 - 農林水産省 農林水産技術会議 若手農林水産研究者表彰 ダイズ多糖類の分子構造の解析に基づく食品用機能性素材の開発
  • 2002/06 - 食品微細科学研究会 優秀賞 水溶性大豆多糖類の添加による米飯および麺類の表面構造の変化
Association Membership(s) (3):
THE JAPANESE SOCIETY OF APPLIED GLYCOSCIENCE ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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