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J-GLOBAL ID:201801003483332847   Update date: Mar. 28, 2024

Ogata Tomoo

オガタ トモオ | Ogata Tomoo
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (2): Food sciences ,  Applied microbiology
Research keywords  (2): 食品科学 ,  応用微生物学
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2022 - 2023 高塩発酵食品の高塩条件が醸造微生物にもたらす影響について
  • 2021 - 2022 高塩条件下での発酵微生物遺伝子制御の研究
  • 2018 - 2019 大豆処理検討による発酵食品香気産生への影響
  • 2016 - 2018 デンプン高含有排水の新しい酵母処理法の開発と余剰酵母の有効利用
  • 2016 - 2017 マルトース発酵能を強化させた地域パン酵母の育種、およびパン酵母のマルトース発酵性遺伝子群の調査
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Papers (39):
  • Tomoo Ogata, Miyu Saito. Differences in Formation Mechanisms of Phenolic Off-Flavor Compounds among Yeast Species. Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2024. 82. 1. 61-65
  • Tomoko Fujiwara, Atsuko Matsura, Momoka Fukuda, Katsuaki Kuroki, Tomoo Ogata. Isolation and characterization of Zygosaccharomyces yeast strains from miso. The Journal of General and Applied Microbiology. 2022. 68. 6. 295-302
  • Tomoo Ogata, Katsuaki Kuroki. Regulation of mating and mating type specific genes in Zygosaccharomyces sp. yeast. Yeast. 2021. 38. 8. 471-479
  • Tomoo Ogata, Akira Ohtake, Shun Takeuchi, Motoko Tabuchi, Kensuke Nakamura. Flocculation type and the Lg-FLO1 gene of bottom-fermenting yeast are derived from top-fermenting yeast. Journal of the American Society of Brewing Chemisits. 2021. 79. 3. 306-313
  • Tomoo Ogata, Ryusuke Yamada, Ryo Ayuzawa, Kensuke Nakamura. Mutation and Deletion of PAD1 and/or FDC1 and Absence of Phenolic Off-Flavor Production in Top- and Bottom-Fermenting Yeasts. Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2020. 78. 1. 74-79
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MISC (25):
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Patents (5):
  • 硫化水素生産能が低下した酵母
  • 酵母ゲノム解析による酵母株判別法
  • 細菌検出のための遺伝子及びそれを用いた検出法
  • 新規オリゴヌクレオチドとそれを用いた酵母分類法
  • 新規遺伝子、その遺伝子を選択的に破壊した新規酵母およびその利用
Books (5):
  • 醸造の辞典
    2021
  • 食品と微生物
    光琳 2008
  • 生物工学ハンドブック
    2005
  • 清酒酵母の研究 90年代の研究
    2003
  • 醸造物の成分
    日本醸造協会 1999
Lectures and oral presentations  (48):
  • 高塩条件が味噌・醤油酵母の接合に与える影響について
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 味噌・醤油酵母Zygosaccharomyces sp.の転写因子Ste12の天然変性領域の解析
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 味噌・醤油酵母Zygosaccharomyces sp.における接合性a特異的発現機構の解析
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 味噌醤油酵母の接合性発現
    (第24回新産業酵母研究会講演会 2023)
  • 味噌から分離された自然交雑体 allodiploid Zygosaccharomyces 属酵母について
    (令和5年度日本醸造学会大会 2023)
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Education (3):
  • 1996 - 東京大学大学院 農学研究科博士課程後期(乙号)
  • 1983 - 1985 千葉大学大学院 薬品研究科博士課程前期 衛生薬学専攻
  • 1979 - 1983 Chiba University Faculty of Pharmaceutical Sciences
Professional career (1):
  • 博士(農学)
Work history (4):
  • 2014/04 - 現在 Maebashi Institute of Technology Faculty of Engineering, Department of Biotechnology
  • 2015/04 - 2016/03 群馬高等専門学校 非常勤講師
  • 2008/04 - 2014/03 Japan Women's University
  • 1985/04 - 2014/03 Asahi Breweries,Ltd.
Committee career (1):
  • 2006/04 - 現在 日本醸造学会 編集委員
Awards (1):
  • 2001/09 - 日本醸造協会 技術賞 ビール醸造関係微生物の系統学的研究とその応用
Association Membership(s) (3):
BREWING SOCIETY OF JAPAN ,  The Society for Biotechnology, Japan ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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