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J-GLOBAL ID:201801004183900920   Update date: Sep. 29, 2025

Miyata Yoshiki

ミヤタ ヨシキ | Miyata Yoshiki
Affiliation and department:
Job title: Project Researcher
Research field  (4): Cultural properties ,  Archaeology ,  Space and planetary science ,  Museology
Research keywords  (9): Lipid analysis ,  バイオマーカー ,  Organic residues in pottery ,  分子レベル同位体分析 ,  炭素・窒素安定同位体 ,  土器付着炭化物 ,  古食性復元 ,  Pottery ,  炭素年代測定
Research theme for competitive and other funds  (41):
  • 2024 - 2028 Interdisciplinary research on the interrelationship between pottery use and grain cooking in the Shang culture
  • 2023 - 2028 考古学・考古科学分析から構築する北シリア鉄器時代村落生活に関する新歴史像
  • 2025 - 2028 土器残存脂質分析による海藻利用に関する研究
  • 2024 - 2028 製塩土器残存物質の多角的分析にもとづく古代日本製塩技術史の解明
  • 2023 - 2028 考古学・考古科学分析から構築する北シリア鉄器時代村落生活に関する新歴史像
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Papers (34):
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MISC (226):
  • Yoshiki MIYATA, Tomokazu ONISHI, Kenji KANEGAE, Naoko NAKAMURA, Shinji KUBOTA, Nobuo MIYAUCHI, Hitoshi OZAWA, Akiko HORIUCHI. Rice cooking in the Kofun period of Southern Kyushu, Japan. 10 th Worldwide Conference of the Society for East Asian Archaeology (SEAA10) PROGRAMME AND ABSTRACT. 2025. 123-123
  • Shinji KUBOTA, Yoshiki MIYATA, Guoping SUN, Leping JIANG. Rice cultivation and rice cooking seen from pottery : A comparison of Kuahuqiao and Hemudu . 10 th Worldwide Conference of the Society for East Asian Archaeology (SEAA10) PROGRAMME AND ABSTRACT. 2025. 63-63
  • 宮田佳樹, 大西智和, 鐘ヶ江賢二, 中村直子, 久保田慎二, 宮内信雄, 小澤仁嗣, 堀内晶子. 土器残存脂質分析による南九州における古墳時代の煮炊きの復元. 日本動物考古学会第12回大会 プログラム・抄録集. 2025. 25-25
  • 福井淳一, 宮田佳樹, 江田真毅, 泉洋江, 澤田純明. サイコロの考古学. 日本動物考古学会第12回大会 プログラム・抄録集. 2025. 26-26
  • FUKUI Junichi, MURAMOTO Shuzo, HORIUCHI Akiko, MIYAUCHI Nobuo, OZAWA, Hitoshi, KUNIKITA Dai, MIYATA Yoshiki. Long-term changes in pottery cooking on the Japan Sea side of southern Hokkaido. 2025. 54-55
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Books (3):
  • milsil 第17巻第2号(通巻98号)
    独立行政法人 国立科学博物館 2024
  • 弥生農耕のはじまりとその年代
    雄山閣 2009 ISBN:9784639020790
  • 土器付着炭化物による古食性の研究
    [国立歴史民俗博物館] 2008
Lectures and oral presentations  (213):
  • Rice cooking in the Kofun period of Southern Kyushu, Japan
    (10th Worldwide Conference of the Society for East Asian Archaeology (SEAA10) 2025)
  • Rice cultivation and rice cooking seen from pottery : A comparison of Kuahuqiao and Hemudu .
    (10th Worldwide Conference of the Society for East Asian Archaeology (SEAA10) 2025)
  • サイコロの考古学
    (日本動物考古学会第12回大会 2025)
  • 土器残存脂質分析による南九州における古墳時代の煮炊きの復元
    (日本動物考古学会第12回大会 2025)
  • Long-term changes in pottery cooking on the Japan Sea side of southern Hokkaido.
    (2025)
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Professional career (1):
  • 博士(理学) (東京大学)
Work history (11):
  • 2019/04 - 現在 東京大学 総合研究博物館 研究部 特任研究員
  • 2019/01 - 2019/03 金沢大学 先端科学・社会共創推進機構 ベンチャービジネスラボラトリー 博士研究員
  • 2016/12 - 2019/01 金沢大学 先端科学・イノベーション推進機構 ベンチャービジネスラボラトリー 博士研究員
  • 2013/04 - 2016/11 金沢大学 附属低レベル放射能研究施設 博士研究員
  • 2012/04 - 2013/03 名古屋大学 年代測定総合研究センター 技術補佐員
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Awards (3):
  • 2024/07 - 日本文化財科学会 日本文化財科学会第四十一回大会ポスター賞 残存有機物分析による石製製粉具の使用法復元の可能性(1) -2023-24年実施のブラインドテスト-
  • 2018/07 - 日本文化財科学会 日本文化財科学会第十二回大会ポスター賞 稲作文化定着期の食生活を八日市地方遺跡出土調理土器の残留有機物分析から検討する
  • 2011/06 - 日本文化財科学会 日本文化財科学会第五回大会ポスター賞 古代土器に残留する有機物の分析とコンタミネーション
Association Membership(s) (14):
THE JAPANESE ARCHAEOLOGICAL ASSOCIATION ,  JpGU ,  日本セトロジー研究会 ,  日本動物考古学会 ,  JAPAN RADIOISOTOPE ASSOCIATION ,  THE JAPAN SOCIETY OF NUCLEAR AND RADIOCHEMICAL SCIENCES ,  JAPANESE ASSOCIATION OF HISTORICAL BOTANY ,  JAPAN ASSOCIATION FOR QUATERNARY RESEARCH ,  THE GEOCHEMICAL SOCIETY OF JAPAN ,  JAPAN SOCIETY FOR SCIENTIFIC STUDIES ON CULTURAL PROPERTIES ,  日本西アジア考古学会 ,  日本有機地球化学会 ,  酒史学会 ,  日本調理科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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