Rchr
J-GLOBAL ID:201801004537952265   Update date: Apr. 02, 2021

Yamashita Emi

ヤマシタ エミ | Yamashita Emi
Affiliation and department:
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (6): スポーツ栄養 ,  調理科学 ,  nutrition education ,  traditional vegetables ,  sensory evaluation ,  texture
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 2016 - 2017 「なにわの伝統野菜」に関する認識度および食育状況に関する調査
Papers (12):
  • Characterization of Physical Properties and Sugar Content in the Root of Raphanus sativus cv. Tanabe. 2019. 2. 1-12
  • Masahiro Yuasa, Koji Kawabeta, Ayaka Eguchi, Haruka Abe, Emi Yamashita, Kazunori Koba, Mihoko Tominaga. Characterization of taste and micronutrient content of rock oysters (Crassostrea nippona) and Pacific oysters (Crassostrea gigas) in Japan. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2018. 13. 52-57
  • 保井 智香子, 福田 典子, 岡崎 史子, 高尾 理樹夫, 山下 絵美, 川上 由紀子, 井岡 直也, 高橋 伸欣, 中村 富予. 中学生男子サッカー選手の競技能力と栄養素等摂取量・食意識等との関連. 日本スポーツ栄養研究誌. 2018. 11. 126-126
  • 小川由紀子, 大塚佳代子, 山下絵美, 江崎ひろみ, 高尾理樹夫, 矢澤彩香, 吉田幸恵. 女子大学生における骨量と生活習慣の関係. 日本健康体力栄養学会誌. 2016. 21. 1. 39-42
  • 保井智香子, 福田典子, 山本雅亨, 高尾理樹夫, 山下絵美, 川上由紀子, 幸林友男, 中村富予. 女子中学生の運動部所属の有無による血中ヘモグロビン濃度と身体組成,エネルギー・栄養素等摂取量との関連. 日本健康体力栄養学会誌. 2016. 21. 1. 24-29
more...
Books (3):
  • 応用栄養学 : 適切な食生活を実践するための基礎
    化学同人 2020 ISBN:9784759818628
  • 食感をめぐるサイエンス : 味や香りだけではない、もう一つのおいしさを探る
    化学同人 2019 ISBN:9784759820065
  • 公衆栄養学: 人びとの健康維持・増進のために (“はじめて学ぶ”健康・栄養系教科書シリーズ)
    株式会社 化学同人 2017 ISBN:4759818618
Lectures and oral presentations  (56):
  • 教養科目として置いた歯科科目を選択した学生の意識について
    (日本歯科衛生学会 第14回学術大会 2019)
  • 「なにわの伝統野菜」‘田辺’および‘守口’ダイコンの糖含量および物理的特性
    (第73回日本栄養・食糧学会大会(静岡) 2019)
  • 小学校給食の嗜好に関する調査
    (第26回日本健康体力栄養学会 2019)
  • 女子陸上競技選手における試合時の栄養補給調査
    (第26回日本健康体力栄養学会 2019)
  • 中学生男子運動部所属生徒の朝食内容と疲労感との関連
    (第17回日本栄養改善学会近畿支部学術総会 2019)
more...
Education (3):
  • 2013 - 2021 Osaka Prefecture University
  • 2011 - 2013 Osaka Prefecture University
  • 2008 - 2011 Osaka Prefecture University
Professional career (1):
  • 博士(保健学) (大阪府立大学大学院)
Work history (4):
  • 2021/04 - 現在 東大阪大学短期大学部 実践食物学科 教授
  • 2016/04 - 2021/03 Higashiosaka Junior College
  • 2013/04 - 2016/03 Higashiosaka Junior College
  • 2011/04 - 2013/03 Osaka Prefecture University School of Comprehensive Rehabilitation
Committee career (1):
  • 2013/04 - 現在 東大阪市食育推進ネットワーク委員会 委員
Awards (1):
  • 2014/03 - 日本健康体力栄養学会 奨励賞 第21回日本健康体力栄養学会大会
Association Membership(s) (7):
分子調理研究会 ,  日本スポーツ栄養学会 ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  Japanese Research Association of Health, Fitness and Nutrition ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page