Rchr
J-GLOBAL ID:201801010142817652   Update date: Dec. 10, 2024

KOKAWA Mito

コカワ ミト | KOKAWA Mito
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://agrofoodprocess.jp/
Research field  (1): Agricultural environmental and information engineering
Research keywords  (4): 分光学 ,  米の加工 ,  イメージング ,  Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2024 - 2027 Flavor release control from spice pastes derived from wet milling
  • 2024 - 2025 タンパク科学と食品加工学の分野連携から解き明かす乳化タンパク質の乳化特性と原理
  • 2024 - 2025 枝肉のブランド化に向けたラマン分光技術・レーザー散乱技術の開発
  • 2022 - 2024 石臼湿式微粉砕によるスパイスペーストの開発と自然乳化機構の解明
  • 2021 - 2024 食品・バイオマスの空間的局在を利用したスペクトル分解と非破壊分析への応用
Show all
Papers (76):
  • Dong, Weixue, Kitamura, Yutaka, KOKAWA, Mito, Suzuki, Taroh, Amini, Rasool Khan. Microstructural Modification and Sorption Capacity of Green Coffee Beans. Foods. 2024. 13. 21. 3398
  • Zhao, Na, Kokawa, Mito, Suzuki, Taroh, Khan, Amini Rasool, Dong, Weixue, Nguyen, Minh-Quan, Kitamura, Yutaka. Refermentation with yeast and lactic acid bacteria isolates: a strategy to improve the flavor of green coffee beans. JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE. 2024. Epub
  • Sano, Michiko, Yamashita, Tsuyoshi, Kitamura, Yutaka, KOKAWA, Mito. Use of microscale heterogeneity in samples for spectral factorization-A strategy to build robust prediction models for nondestructive analyses. Food Chemistry. 2024. 460. 2
  • Shinichiro, Hatakeyama, Masayuki, Akiyama, Takuya, Yamaguchi, Daisho, Yoshihara, Atsushige, Fujita, Kana, Takahashi, Miki, Maruya, Kokawa, Mito, Yutaka, Kitamura. Steam distillation process for flavor enhancement of milk coffee: Effects of condensation temperature on volatile compounds and flavor characteristics. JOURNAL OF FOOD SCIENCE. 2024. 86. 6. 3330-3346
  • Bui, Thi Bao Chau, Iida, Daiki, Kitamura, Yutaka, Kokawa, Mito. Utilization of multiple-dilution fluorescence fingerprint facilitates prediction of chemical attributes in spice extracts. FOOD CHEMISTRY. 2024. 438. 138028
more...
MISC (76):
  • 小川夏美, BUI Thi Bao Chau, 小林誠, 草野都, 草野都, 草野都, 粉川美踏, 北村豊. Physical characteristics and flavor releases of spice pastes processed by micro wet milling. 日本食品科学工学会誌. 2023. 70. 12
  • 相良泰行, 粉川, 美踏. 食品乾燥の基礎知識と実用技術への応用. NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI. 2022. 69. 6. 265-275
  • 飯田, 大希, 粉川, 美踏, 北村, 豊. レーザー散乱法を用いたりんご果実のテクスチャー推定. 2022年農業施設学会 学生・若手研究発表会講演要旨集. 2022
  • 粉川, 美踏, 北村 豊. 湿式微粉砕と噴霧乾燥による果実未利用部位の可食化. 冷凍. 2022
  • Chau, Bui Thi Bao, Kokawa, Mito, Kitamura, Yutaka. Simultaneous Milling and Extraction (SME) by wet-milling: a preliminary study on simple extraction of selected spices. 日本食品科学工学会 第22回年次大会 講演要旨集. 2021. 55-55
more...
Patents (10):
  • 光学測定方法、及び光学測定装置
  • 麹菌組織物の製造方法
  • イネ発芽体,イネ発芽体の栽培方法,およびイネ発芽体の栽培装置
  • 食品用改質剤及びその製造方法
  • 加熱履歴推定方法、加熱履歴推定装置、プログラム、および、製造方法
more...
Books (1):
  • IoT and AI in Agriculture: Smart Automation Systems for increasing Agricultural Productivity to Achieve SDGs and Society 5.0
    Springer, Singapore 2024 ISBN:9789819712632
Lectures and oral presentations  (294):
  • A preliminary study on potential emulsifying ability of spices
    (日本食品科学工学会第71回大会)
  • パイナップル由来酵素ブロメラインの噴霧凍結乾燥法による粉末化の検討
    (日本食品科学工学会第71回大会)
  • 酢酸浸漬工程がロブスタ種コーヒー豆の化学的・物理的特性に及ぼす影響
    (日本食品科学工学会第71回大会)
  • 麹菌の培養・加工条件がプロテアーゼ活性および遊離アミノ酸の産生量に及ぼす影響
    (日本食品科学工学会第71回大会)
  • Assessment of rice gel bread made with a variety of rice cultivars
    (日本食品科学工学会第71回大会)
more...
Education (2):
  • 2009 - 2014 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2004 - 2009 The University of Tokyo
Professional career (3):
  • 学士(農学) (東京大学)
  • 修士(農学) (東京大学)
  • 博士(農学) (東京大学)
Work history (2):
  • 2015/11 - 2024/03 筑波大学 生命環境系 助教
  • 2014/04 - 2015/10 National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research Institute Analytical Science Division JSPS research fellow (PD)
Committee career (7):
  • 2023/09 - 2025/09 農業施設学会 事業計画委員会/幹事
  • 2023/04 - 2025/03 関東農業食料工学会 庶務担当
  • 2022/12 - 2023/09 農業施設学会 農業環境工学関連学会2023年合同大会/運営委員会
  • 2021/05 - 2021/09 農業施設学会 2021年度農業施設学会大会実行委員
  • 2019/09 - 2021/09 農業施設学会 事業計画委員会/幹事
Show all
Awards (8):
  • 2023/12 - 科学技術・学術政策研究所(NISTEP) ナイスステップな研究者2023
  • 2018/08 - 日本食品工学会 日本食品工学会 優秀口頭発表賞
  • 2014/08 - 日本食品科学工学会第61回年次大会ポスター賞
  • 2014/08 - 第60回 日本食品科学工学会誌 論文賞
  • 2013/03 - 日本食品科学工学会平成25年度関東支部大会 最優秀賞
Show all
Association Membership(s) (4):
The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers ,  農業施設学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page