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J-GLOBAL ID:201801012628293780   Update date: Mar. 16, 2024

Masako Toda

トダ マサコ | Masako Toda
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (4): 食品科学 ,  低アレルゲン化分子の開発 ,  アレルギ- ,  食品免疫学
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2022 - 2025 食品・微生物成分による抗炎症型ミエロイド系細胞の分化と機能発現メカニズムの解析
  • 2020 - 2023 抗炎症作用を持つ食品成分が形成する自然免疫記憶についての解析
  • 2019 - 2022 Analysis of immunological properties of mannose-based molecules and its action mechanisms.
  • 2018 - 2020 脂質過酸化反応が落花生アレルゲンのアレルゲン性に与える影響についての解析
Papers (73):
  • Hanna Steigerwald, Frank Blanco-Pérez, Andrea Macías-Camero, Melanie Albrech, Melanie Huch, Caroline Bender, Stefan Schülke, Judith Keller, Maren Krause, Carol Barbas, et al. Effects of pectin methyl-esterification on intestinal microbiota and its immunomodulatory properties in naive mice. Carbohydrate Polymers (国際共著論文). 2024
  • Chaoqi He, Yunhui Liu, Stefan Schülke, Shunsuke Nishio, Yingnan Guo, Hannah Rainer, Krause Maren, Ting-Yu Cheng, Tomonori Nochi, Stefan Vieths, et al. β-1,3-glucan, but not β-1,3/1,6-glucan, exacerbates experimental food allergy, while both increase IgA induction. Allergy (国際共著論文). 2024. 79. 2. 503
  • Mirinthorn Jutanom, Shunji Kato, Shinji Yamashita, Masako Toda, Mikio Kinoshita, Kiyotaka Nakagawa. Analysis of oxidized glucosylceramide and its effects on altering gene expressions of inflammation induced by LPS in intestinal tract cell models. Scientific reports. 2023. 13. 1. 22537-22537
  • Ritsuko Fukasawa, Taiki Miyazawa, Chizumi Abe, Maharshi Bhaswant, Masako Toda. Quantification and Comparison of Nutritional Components in Oni Walnut (Juglans ailanthifolia Carr.), Hime Walnut (Juglans subcordiformis Dode.), and Cultivars. Horticulturae. 2023. 9. 11. 1211-1221
  • Ritsuko Fukasawa, Taiki Miyazawa, Chizumi Abe, Maharshi Bhaswant, Masako Toda. Functional components of walnuts: a review focusing on native and cultivated species. Food Science and Technology Research. 2023
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MISC (14):
  • S. Siebeneicher, S. Reuter, A. Wangorsch, M. Krause, K. Foetisch, A. Heinz, S. Naito, A. Reuter, C. Taube, S. Vieths, et al. Epicutaneous immunotherapy with a hypoallergenic Bet v 1 suppresses asthmatic features in a murine model of birch pollen allergy. ALLERGY. 2016. 71. 230-230
  • A. Kulkarni, A. Wangorsch, N. Blanca-Lopez, M. Ferrer, L. Ananthanarayan, S. Vieths, M. Toda, S. Scheurer. Bet v 1-homologous proteins from chickpea show IgE cross reactivity in patients with birch pollen allergy. ALLERGY. 2016. 71. 459-459
  • K. Kuttich, S. Schuelke, A. Wangorsch, A-C Junker, S. Wolfheimer, Pablos, I, G. Gadermaier, F. Ferreira-Briza, S. Vieths, M. Toda, et al. Induction of tolerogenic IL-10 from mouse dendritic cells by a fusion protein of TLR5-ligand flagellin and the major mugwort allergen Art v 1. ALLERGY. 2015. 70. 38-39
  • S. Schuelke, M. Burggraf, Z. Waibler, A. Wangorsch, S. Wolfheimer, S. Vieths, M. Toda, S. Scheurer. A fusion protein of flagellin and ovalbumin as novel vaccine candidate for allergies: suppressing TH2 responses and preventing murine intestinal allergy. IMMUNOLOGY. 2012. 137. 435-435
  • Chuan-Hui Kuo, Masako Toda, Satty Borman, Ricardo Richardson, Akihito Inoko, Masaki Inagaki, Klaus Schneider, Santa Ono. Interaction of vimentin and phosphorylated mitogen-activated protein kinases in Fc epsilon RI and CC chemokine receptor 1 engaged mast cells. JOURNAL OF IMMUNOLOGY. 2012. 188
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Books (7):
  • Atopic Dermatitis: Inside Out or Outside In
    Elsevier 2022 ISBN:9780323847445
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用(監修:有原圭三)
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315645
  • アレルギー性腸炎マウスモデルにおいてCCR8は好酸球遊走を誘導し、好中球遊走を抑制する
    臨床免疫・アレルギー科 2020
  • 症例を通して学ぶ年代別食物アレルギーのすべて」改訂2版(監修:海老澤 元宏)
    南山堂 2018
  • 「Dietary AGEs and Their Role in Health and Disease: Edited by Jamie Uribarri」
    Taylor & Francis Group (USA) 2017
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Lectures and oral presentations  (27):
  • :
    (2023)
  • SY-09 免疫制御の新展開: 食品・微生物成分による免疫制御のメカニズム
    (第77回 日本栄養食糧学会年次大会 2023)
  • Immunological Function of Chlorella
    (22nd IUNS-ICN 2022)
  • アレルゲン分子の改変: アレルゲン特異的免疫療法への応用を目指して
    (日本食品免疫学会第18回学術大会 2022)
  • 食物アレルギーのはなし
    (第28回室蘭工業大学蘭岳セミナー 2022)
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Professional career (1):
  • 農学博士 (東京大学)
Work history (9):
  • 2022/01 - 現在 福島大学 食農学類 発酵醸造研究所 特任教授(クロスアポイントメント)
  • 2018/04 - 現在 Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
  • 2014/01 - 2018/03 ドイツ連邦保健省ポール・エーリッヒ研究所 分子アレルギ-学 副ユニット長
  • 2005/12 - 2013/12 ドイツ連邦保健省ポール・エーリッヒ研究所 若手研究グループ 実験アレルギー学 グループリーダー
  • 2004/03 - 2005/11 ユニバーシティー・カレッジ・ロンドン、眼科研究所、免疫部 リサーチアソシエイト
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Committee career (10):
  • 2023/09 - 現在 European Food Research and Technology, Editorial Board Member
  • 2023/04 - 現在 バイオサイエンスとインダストリー(B&I) 編集委員
  • 2023/04 - 現在 日本農芸化学会 理事(出版担当)
  • 2022/04 - 現在 日本食品免疫学会 広報編集委員
  • 2021/10 - 現在 日本ビタミン学会 国際交流委員
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Association Membership(s) (5):
日本ビタミン学会 ,  食品免疫学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  日本栄養食糧学会 ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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