Rchr
J-GLOBAL ID:201801013035266936   Update date: Sep. 07, 2021

Jin Sakamoto

サカモト ジン | Jin Sakamoto
Affiliation and department:
Job title: 客員研究員
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): https://www.osakafu-u.ac.jp/academics/orp/21c/research_microorganism/
Research field  (4): Cell biology ,  Molecular biology ,  Genomics ,  Food sciences
Research keywords  (20): Reactive oxygen species ,  death ,  yeast ,  fungal ,  DNase ,  Biochemistry ,  Fluorescent protein ,  Escherichia coli ,  Bacillus subtilis ,  Antioxidant ,  Sterilization ,  Antimicrobial agent ,  Molecular biology ,  DNA damage ,  resistance ,  Oxidative stress ,  spore ,  Injured microbes ,  Food microbiology ,  Microorganism control
Papers (8):
MISC (158):
  • 坂元 仁. 損傷菌の損傷要因を探る. 食の安全と微生物検査. 2021. 10. 3. 5-18
  • 岡田太地, 朝田良子, 朝田良子, 坂元仁, 土戸哲明, 古田雅一, 古田雅一. Analysis of the suppressing effect of thymol on the development from heat-injured spores. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • 朝田良子, 朝田良子, 堀切茂俊, 秋吉優史, 坂元仁, 土戸哲明, 古田雅一, 古田雅一. Injury evaluation based on the growth kinetics analysis of UV-C irradiated Bacillus subtilis spores. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • 坂元仁, 坂元仁, 朝田良子, 朝田良子, 古田雅一, 古田雅一, 土戸哲明. Analysis of Bacillus subtilis germination receptor system damaged spores. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2021. 2021
  • 朝田良子, 朝田良子, 坂元仁, 坂元仁, 古田雅一, 古田雅一, 土戸哲明, 土戸哲明. Injured Microbes Wandering between Life and Death: Their Microbiology and Dynamic Behaviors. 化学と生物. 2021. 59. 2
more...
Books (7):
  • 978-4-7813-1497-6
    2020 ISBN:9784781314976
  • 菌・カビを知る・防ぐ 60の知恵: プロ直伝!防菌・防カビの新常識
    化学同人 2015 ISBN:4759815996
  • 微生物の簡易迅速検査法
    テクノシステム 2013 ISBN:4924728691
  • カビのはなし: ミクロな隣人のサイエンス
    朝倉書店 2013 ISBN:4254640420
  • 微生物コントロールによる食品衛生管理-食の安全・危機管理から予測微生物学の活用まで
    エヌティーエス 2013 ISBN:4864690553
more...
Lectures and oral presentations  (76):
  • Search for damage factors in injured bacteria
    (2021)
  • 薬剤・食品添加物の抗菌活性における損傷菌評価法の適用
    (日本防菌防黴学会 第46回年次大会 2019)
  • 発芽・発芽後生長・栄養増殖過程を含めた芽胞損傷評価のための芽胞包括損傷指数の提案
    (日本防菌防黴学会年次大会要旨集 2018)
  • ジピコリン酸放出反応から見た枯草菌芽胞のCarvacrolとThymolの発芽抑制特性の相違
    (日本防菌防黴学会年次大会要旨集 2018)
  • 大腸菌の熱耐性と損傷菌発生への発育培地および抗酸化剤による回復・蘇生の依存性
    (日本食品微生物学会学術総会講演要旨集 2018)
more...
Education (2):
  • 1994 - 2002 Kansai University Graduate School Department of Biotechnology
  • 1990 - 1994 Kansai University Department of Biotechnology
Professional career (1):
  • 博士(工学) (関西大学)
Work history (2):
  • 2020/04 - 現在 Kansai University Faculty of Chemistry , Materials and Bioengineering
  • 2017/04 - 現在 Osaka Prefecture University
Committee career (2):
  • 2016/04 - 現在 日本損傷菌研究会 庶務幹事
  • 2011/04 - 現在 日本防菌防黴学会 広報委員
Awards (3):
  • 2013/03 - 日本工学教育協会 工学教育賞業績賞 理工学主導の医学・薬学・看護学連携教育とその基盤形成に連動した学校)理科縦貫教育の先進的活動
  • 2010/06 - 一般社団法人 日本食品機械工業会 平成22年度 FOOMA JAPAN 2010 アカデミックプラザ賞
  • 2002/09 - 日本防菌防黴学会 平成14年度 論文賞
Association Membership(s) (5):
JAPANESE RESEARCH SOCIETY OF INJURED MICROBES ,  JAPANESE SOCIETY FOR ENGINEERING EDUCATION ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  The Society for Biotechnology, Japan ,  THE SOCIETY FOR ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL AGENTS, JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page