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J-GLOBAL ID:201801014618072249   Update date: Aug. 19, 2024

Shunji Kato

カトウ シュンジ | Shunji Kato
Affiliation and department:
Research field  (2): Bioorganic chemistry ,  Food sciences
Research keywords  (6): 量子化学 ,  光学 ,  酸化ストレス ,  過酸化脂質 ,  質量分析 ,  分析化学
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2022 - 2025 脂質酸化全貌情報の精緻化から創造する食品の未来品質・ヒトの健康社会
  • 2022 - 2025 最適な光酸化制御を目指した食品・生体に生じる光酸化機構の解明
  • 2024 - 2025 精肉の光酸化機構の解析と光酸化抑制法の検討
  • 2020 - 2022 Determination of hydrocarbon oxidation mechanisms by the analysis of the hydroperoxide isomeric structure
  • 2019 - 2022 Elucidation of the lipid oxidation mechanisms and their optimal control leading to a healthy- and food-based society of the future through the analysis of lipid hydroperoxides isomers
Papers (61):
  • Tokuko Takajo, Koichi Saito, Kazunori Tsuchida, Shunji Kato, Kiyotaka Nakagawa, Akitoshi Okino, Kazunori Anzai. Mechanism of lipid peroxidation of liposomes by cold atmospheric pressure plasma jet irradiation. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2024
  • Kanji Aoyagi, Shunji Kato, Daisuke Isaka, Yoshinori Sekiguchi, Yurika Otoki, Hidetaka Uehara, Kiyotaka Nakagawa. Preparation of saturated fatty acid hydroperoxide isomers and determination of their thermal decomposition products - 2-alkanones and lactones. Food chemistry: X. 2024. 21. 101074-101074
  • Chikara Kato, Ibuki Kusumoto, Shunji Kato, Yurika Otoki, Junya Ito, Hirono Totsuka, Arun Rajgopal, Jina Hong, Kiyotaka Nakagawa. Induction of ferroptosis in human keratinocyte HaCaT cells by squalene hydroperoxide: Possible prevention of skin ferroptosis by botanical extracts. Biochemical and biophysical research communications. 2024. 698. 149553-149553
  • Hirotada Saito, Shunji Kato, Naoki Shimizu, Takumi Takahashi, Mirinthorn Jutanom, Junya Ito, Satoshi Kasatani, Kiyotaka Nakagawa. LC-MS/MS analysis of milk triacylglycerol hydroperoxide isomers which are generated corresponding to the photo- and thermal-oxidation. Food Research International. 2024. 178
  • Aya Yoshinaga-Kiriake, Kazuaki Yoshinaga, Sae Miyagawa, Kanako Yoshino, Seiya Tanaka, Takumi Takahashi, Shunji Kato, Junya Ito, Yurika Otoki, Kiyotaka Nakagawa, et al. Comparison of the Catabolic Rates of Linoleic and Oleic Acid Hydroperoxides Using 13CO2 Expired from Mice. Journal of oleo science. 2024. 73. 6. 847-855
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MISC (187):
  • 加藤俊治, 兪佳娜, 乙木百合香, 仲川清隆. トコフェロールが脂質光酸化に与える影響:波長別の光を用いた検討. ビタミン. 2023. 97. 4
  • 乙木百合香, 加藤俊治, 石川大太郎, 仲川清隆. 植物油酸化原因を迅速に見極める近赤外分光分析法の構築. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 重松孝暢, 高田朋之, 乙木百合香, 伊藤隼哉, 加藤俊治, 横山光子, 松本哲哉, 江藤淳, 仲川清隆. Relationship between water activity and lipid oxidation: Involvement of Maillard reaction or not. 日本メイラード学会年会プログラム・抄録集. 2023. 33rd
  • 仲川清隆, 高橋巧, 加藤俊治, 吉永和明, 桐明絢, 後藤直宏, 池田郁男. 食べた過酸化脂質はどのように消化・吸収されるのか?(ラットを用いた評価). 日本酸化ストレス学会学術集会プログラム・抄録集. 2023. 76th
  • 加藤俊治, 乙木百合香, 仲川清隆. Unique Structural Information Obtained from Metal Adducts on Mass Spectrometry. オレオサイエンス. 2022. 22. 6
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Patents (3):
  • ゴマリグナンの定量方法
  • 油脂の酸化原因の特定方法
  • 油脂のアクロレイン生成能を評価する方法
Books (3):
  • 医薬品/化粧品/食品分野におけるHPLC・GC分析テクニック
    (株)技術情報協会 2020
  • 「紫外線をあびたら何を食べる?~酸化ストレスと抗酸化食品~」
    2020
  • 食用油、保存に気をつけていますか? ~油脂酸化の化学~
    2019
Lectures and oral presentations  (33):
  • 食品中の多様なトリアシルグリセロール分子種の酸化解析
    (第31回ビタミンE研究会 2020)
  • 油脂中のトコフェロール酸化物の解析
    (第31回ビタミンE研究会 2020)
  • Structural analysis of lipid hydroperoxides using mass spectrometry: exploring cause of hydroperoxide generation
    (International conference on clinical lipid nutrition 2019)
  • 質量分析を用いた様々な油脂の酸化原因の解析
    (第19回基準油脂分析試験法セミナー 2019)
  • ヒト皮脂中のスクアレンの酸化機構解析
    (日本農芸化学会東北支部第154大会 2019)
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Education (3):
  • 2011 - 2014 東北大学大学院 農学研究科 博士後期課程
  • 2009 - 2011 東北大学大学院 農学研究科 博士前期課程
  • 2005 - 2009 Hirosaki University Faculty of Agriculture and Life Science
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東北大学)
Work history (7):
  • 2022/04 - 現在 東北大学大学院 農学研究科 J-オイルミルズ油脂イノベーション共同研究講座 准教授
  • 2019/04 - 2022/03 Tohoku University
  • 2017/04 - 2019/03 Tokai University School of Medicine
  • 2016/04 - 2017/03 東北大学大学院 農学研究科 機能分子解析学 教育研究支援者
  • 2015/04 - 2016/03 Nippon Medical School
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Awards (18):
  • 2024/05 - 日本栄養食糧学会 技術賞
  • 2024/03 - 日本農芸化学会 BBB論文賞
  • 2024/01 - 公益社団法人日本油化学会 第11回若手研究者奨励賞
  • 2023/09 - 公益社団法人日本油化学会 Award of the JOCS’s Selected Lecture
  • 2022/08 - 2nd World Congress on Oleo Science RSC Advances Award
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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