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J-GLOBAL ID:201801015040090482   Update date: Jun. 15, 2024

OKABE SATOKO

オカベ サトコ | OKABE SATOKO
Affiliation and department:
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): Psychiatry ,  feeding scale ,  anemia ,  Nutrition Education
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2019 - 2025 食生活・健康支援事業
  • 2019 - 2024 Improving children's health literacy in three disaster-prone countries in Asia: implementation and evaluation of a creative health intervention
  • 2019 - 2024 小学生の「食選択力」の育成:福島県原発事故後の福島県内における次世代の食育
  • 2019 - 2024 精神科患者の生活習慣病予防・改善を目的としたタイプ別食生活指導プログラムの構築
  • 2019 - 2021 葛尾村におけるエゴマ産業の拡大と地域活性化
Papers (16):
  • Satoko Okabe, Shinya Ito, Akemi Kameta, Aya Goto. Validity and Reliability of the Child and Adolescent Version of the Iron Intake Scale (CIIS) as an Educational Tool. Journal of Primary Care & Community Health. 2024. 15
  • Satoko Okabe, Shinya Ito, Aya Goto, Nobuhiro Konno. Comparative study of eating behavior between patients with mental illness and healthy controls using the Japanese version of the Dutch Eating Behavior Questionnaire. Asia Pac J Clin Nutr 2024;33(2):228-236. 2024
  • Shinya Ito, Satoko Okabe, Niro Ujiie, Mina Watanabe, Norihiko Watanabe, Kenji Ishida, Aya Goto. Anemia-related subjective symptoms in the general adult population in Japan. Journal of Rural Medicine. 2024. 19. 1. 17-23
  • Shinya Ito, Satoko Okabe, Aya Goto. Attitudes toward future motherhood among female college students in Fukushima Prefecture at seven years after the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant accident. Radioprotection. 2023. 58. 4. 271-279
  • 村上道夫, 岡根谷実里, 山脇功次, 後藤あや, 岡部聡子. COVID-19流行とフードテックの浸透に伴う食に関する行動変化と気づきの関連の分析. ELSI NOTE. 2023. 32
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MISC (2):
  • 岡部 聡子. 私の研究 精神科における食行動評価尺度の作成にむけて : 栄養教育における行動科学理論の活用. 福島の進路. 2018. 430. 34-37
  • 岡部 聡子, 小山 亮子, 丸森 左貴. 食事の楽しさを伝える. 精神科看護. 2009. 36. 6. 56-60
Lectures and oral presentations  (12):
  • What impact do home vegetable gardens have on physical activity?
    (International Federation for Home Economics (IFHE) XXIV World Congress 2022)
  • Trends in Leaflets for Nutritional Guidance Sought by Patients with Mental Illness and E-Health Literacy of Instructors
    (International Federation for Home Economics (IFHE) XXIV World Congress 2022)
  • Evaluation of Pre- and Post-Nutrition Education Using a Two-Dimensional Image Mapping Method
    (8th Asian Congress of Dietetics ( ACD) 2022 2022)
  • 東京電力福島第一原子力発電所事故から7年後の大学生の将来母親になることへの意識
    (第80回公衆衛生学会 2021)
  • 精神科における改訂版心理的摂食尺度の妥当性について
    (第67回日本栄養改善学会学術総会 2020)
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Education (4):
  • 2019 - 2022 郡山女子大学大学院人間生活学研究科人間生活学専攻博士課程(博士 家政学)
  • 2009 - 2011 放送大学大学院生活健康プログラム専攻(修士 学術)
  • 1999 - 2003 郡山女子大学食物栄養学科(学士)
  • 1989 - 1992 東海大学医療技術短期大学第一看護学科
Professional career (1):
  • 博士(家政学) (郡山女子大学大学院 人間生活学研究科人間生活学専攻博士課程)
Work history (4):
  • 2009/04 - 現在 郡山女子大学家政学部 食物栄養学科
  • 2003/04 - 2009/03 医療法人慈圭会 すがのクリニック(管理栄養士、看護師)
  • 1995/07 - 1997/03 国際協力事業団青年海外協力隊 マーシャル諸島共和国マジュロ病院(看護師)
  • 1992/04 - 1995/03 東海大学医学部附属病院(ICU・CCU)
Committee career (1):
  • 2019/08 - 現在 栄養改善学会東北支部 福島県幹事
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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