Rchr
J-GLOBAL ID:201801017967269148   Update date: Mar. 20, 2024

Matsumoto Ph.D. Takashi

マツモト タカシ | Matsumoto Ph.D. Takashi
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (2): Food sciences ,  Other
Research keywords  (9): Biosensor ,  Cold Chain ,  Enzyme Chemistry ,  Food Law and Regulations ,  Food Safety Administration ,  HACCP ,  Food Safety Management System ,  Food Safety ,  Quality Assurance in food field
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2022 - 2025 フードロス削減に向けた賞味期限最適化の新手法及び食品データベース開発
  • 2021 - 2022 Possibility of development of halal food in the food service industry based on the fact-finding survey of various halal
Papers (23):
  • 鈴木花菜, 柴田真理朗, 松本隆志. 加工食品の品質変化シミュレーターの開発ー非破壊検査の活用ー. 日本食品工学会 第24回(2023年)年次大会要旨集. 2023
  • Takashi Matsumoto, Seiya Yonemori. Development of Food Quality Change Simulator for Processed Food -Application to Setting Shelf Life-. 2022. 41-41
  • Takashi Matsumoto. Fact-finding survey on quality assurance among food manufacturers - Considerations of quality assurance that should be implemented after HACCP has been made mandatory -. 2022. 69. 9. 431-442
  • Takashi Matsumoto. Fact-finding survey and consideration on dissemination of specified skilled worker system in manufacture of food and beverage fields. 2022. 16. 1. 253-270
  • 松本隆志. 外食業における外国人労働者の実態と特定技能制度に関する質的研究. 共生社会システム研究. 2022. 16. 1. 125-137
more...
MISC (23):
  • 松本隆志. 特集「チルド食品の品質保持技術」:「特集にあたって」の執筆、特集の編集. 冷凍(日本冷凍空調学会). 2024
  • 松本隆志. 品質はこうして守られる ー食品企業における品質保証・管理の重要性ー 食品業界における品質と安全性の追求(第1回). Neogen Japan株式会社ウェブサイトコラム. 2024
  • 松本隆志. 食品事業者に役立つ品質保証・品質管理:第6回 トラブル防止(第6回まで). Neogen Japan株式会社(旧3Mジャパン)ウェブサイトコラム. 2023
  • 松本隆志. 食品事業者に役立つ品質保証・品質管理:第5回 食品リコール(第6回まで). Neogen Japan株式会社(旧3Mジャパン)ウェブサイトコラム. 2023
  • 松本隆志. 食品事業者に役立つ品質保証・品質管理:第4回 効果的なリスクマネジメント体制の構築(第6回まで). Neogen Japan株式会社(旧3Mジャパン)ウェブサイトコラム. 2023
more...
Patents (8):
Books (8):
  • 品質保証の業務と人材育成:2021品質月間テキスト No.453
    品質月間委員会(一般財団法人 日本科学技術連盟) 2021
  • 実践 微生物制御による食品衛生管理 食の安全管理からHACCPに現場対応まで
    株式会社エヌ・ティー・エス 2020 ISBN:9784860436926
  • 国内外における食品衛生の関連法規と実務対応に向けた基礎知識
    株式会社情報機構 2020 ISBN:9784865022070
  • 国内外における食品衛生の関連法規と実務対応に向けた基礎知識
    株式会社情報機構 2020 ISBN:9784865022070
  • 実践 微生物制御による食品衛生管理 食の安全管理からHACCPの現場対応まで
    株式会社エヌ・ティ・エス 2020 ISBN:9784860436926
more...
Lectures and oral presentations  (51):
  • Traceability in the Food Industry
    (1st Neogen Asia-Pacific Customer Advisory Board Meeting 2024)
  • 国内・海外の食品製造における品質保証体制構築のポイント
    (株式会社テックデザイン主催講演会 2024)
  • リスクマネジメント:食品リコールの傾向と防止策
    (日本生活協同組合連合会 虹の会 品質管理研究会主催 2024)
  • 食品企業の品質保証・管理の実際 /事例の考察によるHACCPの理解
    (第64回かまぼこ夏季大学 2023)
  • 食品技術者が知っておくべき食品関連法規の概要と改正論点
    (株式会社テックデザイン主催講演会 2023)
more...
Education (1):
  • 1985 - 1989 Kyoto University School of Agriculture Undergraduate Course of Food Technology
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都府立大学)
Work history (7):
  • 2018/10 - 現在 Tokyo University of Marine Science and Technology Food Science and Technology Department Professor
  • 2015/07 - 2018/06 Ajinomoto Co., Inc. Quality Assurance Department, Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd. Quality Assurance Department Manager
  • 2012/07 - 2015/06 Ajinomoto Co., Inc. Quality Assurance Group, Kawasaki Plant Group Manager, Associate General Manager
  • 2010/04 - 2012/06 Ajinomoto Co., Inc. Department of Quality Assurance Asssociate General Manager
  • 2006/10 - 2010/03 Ajinomoto Co., Inc. QA Group, Department of Food Strategy and Planning Associate General Manager
Show all
Committee career (27):
  • 2023/06 - 現在 一般財団法人 食品安全マネジメント協会 「JFS規格の認証取得に向けた人材育成研修」検討委員会委員
  • 2023/04 - 現在 食品産業センター(農林水産省補助事業) 加工食品国際標準化緊急対策 加工食品輸出海外規制検討委員会
  • 2023/04 - 現在 東京都福祉保健局 東京都環境保健対策専門委員会化学物質保健対策分科会委員
  • 2023/02 - 現在 農林水産相大臣官房新事業・食品産業部食品製造課及び外食・食文化課 特定技能試験(飲食料品製造業分野及び外食業分野)実施者選定審査委員会委員
  • 2022/03 - 現在 日本食品冷凍空調学会 食品技術委員会 委員
Show all
Awards (2):
  • 2022/11 - 日本大学 生産工学部 令和3年度後期 最優良講義賞(技術者倫理)
  • 2021/11 - 日本大学 生産工学部 令和2年度後期 最優良講義賞(技術者倫理)
Association Membership(s) (15):
Association for Product Liability and Consumer Safety Stidies ,  Japan Association of Food Preservation Scientists ,  The Association for Kyosei Studies ,  Communication Center for Food and Health Science ,  Science of Food Safety and Security ,  JAPAN SOCIETY OF FOODSERVICE STUDIES ,  日本水産学会 ,  IFT Japan Section ,  食品品質保持技術研究会 ,  Society for Near-infrared rays Research ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  Japanese Society of Food Chemistry ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  JAPAN SOCIETY OF REFRIGERATING AND AIR CONDITIONING ENGINEERS ,  THE FOOD SYSTEM RESEARCH ASSOCIATION OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page