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J-GLOBAL ID:201801017967269148   Update date: Sep. 20, 2021

Matsumoto Ph.D. Takashi

マツモト タカシ | Matsumoto Ph.D. Takashi
Affiliation and department:
Job title: 教授
Research field  (2): Food sciences ,  Other
Research keywords  (9): Biosensor ,  Cold Chain ,  Enzyme Chemistry ,  Food Law and Regulations ,  Food Safety Administration ,  HACCP ,  Food Safety Management System ,  Food Safety ,  Quality Assurance in food field
Papers (15):
  • 小川美香子, 松本隆志. JFS-B規格適合証明を取得した食品製造業者の実態と普及策. 日本食品科学工学会誌. 2021. 68. 11
  • Takashi Matsumoto, Mikako Ogawa. Food companies' perception of Japanese Food Safety Certification recognized by the Global Food Safety Initiative: Current state of program diffusion and future issues. Journal of Food Safety. 2021. 1-15
  • Takashi Matsumoto, Ph.D. Qualitative Research on Human Resources Development of Quality Assurance in Domestic Food manufacturers - Actual Condition Survey and Consideration on Human Resources Development of Quality Assurance Including Food Safety-. Journal of thr Japanese Society for Food Science and Technology Research. 2021. 68. 3. 138-147
  • Takashi Matsumoto, Ph.D. Consideration of countermeasures for food product recall prevention. Journal of Food System Research. 2020. 26. 4. 367-372
  • Takashi Matsumoto, Ph.D. Qualitative investigation analysis on actual conditions of foreign worker employment in food service companies and introduction of Specified Skilled Worker. Japan Society of Foodservice Studies Annual. 2019. 24. 40-53
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MISC (6):
  • 松本隆志. 自主回収の届出の義務化と近年の食品リコールの傾向分析. 明日の食品産業(一般財団法人 食品産業センター)2021年6月号. 2021. 517. 31-39
  • 松本隆志. 自主回収の届出の義務化と食品リコールの低減対策. 月刊食品工場長(日本食糧新聞社)2021年6月号. 2021. 290. 30-35
  • Takashi Matsumoto, Ph.D. Consideration of countermeasures for food product recall prevention. 2020. 11. 21-27
  • Takashi Matsumoto, Ph.D, Manabu Watanabe, Ph.D. Report on 1st Asian Conference on Cold Chain. Refrigeration. 2020. 95. 1108. 94-96
  • Takashi Matsumoto, Ph.D. Domestic Movements on Allergen Declaration - Addition of “Almond” to optional allergen declaration. Refrigeration. 2020. 95. 1107. 37-39
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Patents (8):
Books (5):
  • 国内外における食品衛生の関連法規と実務対応に向けた基礎知識
    株式会社情報機構 2020
  • 実践 微生物制御による食品衛生管理
    株式会社エヌ・ティ・エス 2020
  • 小規模なドレッシング製造事業者における HACCPの考え方を取り入れた衛生管理のための手引書
    農林水産省(著作権は農林水産省。厚生労働省ウェブサイトに掲載) 2020
  • 小規模な農産物のカット・ペースト(低温管理)製造事業者における HACCPの考え方を取り入れた衛生管理のための手引書
    農林水産省(著作権は農林水産省。厚生労働省ウェブサイトに掲載) 2020
  • 小規模な野菜乾燥粉末製造事業者における HACCPの考え方を取り入れた衛生管理のための手引書
    農林水産省(著作権は農林水産省。厚生労働省ウェブサイトに掲載) 2020
Lectures and oral presentations  (25):
  • 基調講演:2050年に向けて食品技術に関する提言 2020年度ロードマップ策定WG報告
    (日本冷凍空調学会 2021年度年次大会 2021)
  • 食品技術者が知っておくべき食品関連法規の概要と改正論点
    (講習会:株式会社テックデザイン主催 2021)
  • 食品企業における品質保証人材の育成の在り方~国内・海外の人材育成の事例~
    (日本食糧新聞社主催講演会(食品ニューテクノロジー研究会 2021年5月例会)、グローバル品質保証の定着に向けた課題 2021)
  • アジアにおける食品添加物 ・アレルゲン表示等の法規制動向 と手続きの実際
    (食品添加物・アレルゲン表示等の法規制のオンライン講演会(主催:ハニカム・テクノリサーチ株式会社 ) 2021)
  • 国内・海外の食品製造における品質保証体制構築のポイント
    (講習会:株式会社テックデザイン主催 2021)
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Education (1):
  • 1985 - 1989 Kyoto University Undergraduate Course of Food Technology
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都府立大学)
Work history (7):
  • 2018/10 - 現在 Tokyo University of Marine Science and Technology Food Science and Technology Department Professor
  • 2015/07 - 2018/06 Ajinomoto Co., Inc. Quality Assurance Department, Ajinomoto Co., (Thailand) Ltd. Quality Assurance Department Manager
  • 2012/07 - 2015/06 Ajinomoto Co., Inc. Quality Assurance Group, Kawasaki Plant Group Manager, Associate General Manager
  • 2010/04 - 2012/06 Ajinomoto Co., Inc. Department of Quality Assurance Asssociate General Manager
  • 2006/10 - 2010/03 Ajinomoto Co., Inc. QA Group, Department of Food Strategy and Planning Associate General Manager
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Committee career (18):
  • 2021/07 - 現在 新技術・食品開発賞(日本食糧新聞社) 選考委員会 委員
  • 2021/07 - 現在 食品ニューテクノロジー研究会(日本食糧新聞社) 企画委員会 委員
  • 2021/06 - 現在 Japan Association of Food Preservation Scientists Representative
  • 2020/10 - 現在 日本フードサービス学会 研究委員会委員
  • 2020/09 - 現在 Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers Roadmap Formulation Committee
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Association Membership(s) (13):
Japan Association of Food Preservation Scientists ,  The Association for Kyosei Studies ,  Communication Center for Food and Health Science ,  Science of Food Safety and Security ,  JAPAN SOCIETY OF FOODSERVICE STUDIES ,  IFT Japan Section ,  食品品質保持技術研究会 ,  Society for Near-infrared rays Research ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE FOOD SYSTEM RESEARCH ASSOCIATION OF JAPAN ,  Japanese Society of Food Chemistry ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  JAPAN SOCIETY OF REFRIGERATING AND AIR CONDITIONING ENGINEERS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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