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J-GLOBAL ID:201901000909235745   Update date: Jan. 15, 2023

Umeki Miki

ウメキ ミキ | Umeki Miki
Affiliation and department:
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (3): 調理学 ,  地獄蒸し ,  大麦
Papers (25):
  • Daeun Kim, Fumiaki Hanzawa, Hatsumi Shimizu, Shumin Sun, Miki Umeki, Saiko Ikeda, Satoshi Mochizuki, Hiroaki Oda. Delayed feeding of a high-sucrose diet led to increased body weight by affecting the circadian rhythm of body temperature and hepatic lipid-metabolism genes in rats. The Journal of nutritional biochemistry. 2022. 111. 109185-109185
  • Takao Shimazoe, Daisuke Kobayashi, Takehiro Kawashiri, Takeshi Chijimatsu, Miki Umeki, Satoshi Mochizuki. Safety and efficacy of dietary freshwater clam (Corbicula fluminea) extract in clinical research. FUNCTIONAL FOODS IN HEALTH AND DISEASE. 2022. 12. 6. 325-338
  • Shumin Sun, Yuki Araki, Fumiaki Hanzawa, Miki Umeki, Takaaki Kojima, Naomichi Nishimura, Saiko Ikeda, Satoshi Mochizuki, Hiroaki Oda. High sucrose diet-induced dysbiosis of gut microbiota promotes fatty liver and hyperlipidemia in rats. The Journal of nutritional biochemistry. 2021. 93. 108621-108621
  • YOSHII Fumiko, UMEKI Miki. Attempt to use panel screening test standard odors for performance check of the gas chromatograph-mass spectrometer with sniffing port. Journal of Japan Association on Odor Environment. 2021. 52. 3. 175-178
  • Suzuki Ayako, Miyajima Shiori, Mochizuki Satoshi, Umeki Miki, Sakai Kumiko, Koya Mami, Oda Hiroaki, Nobuoka Kaoru, Ishikawa Yuichi. Suppressive Effect of Yuzu (Citrus junos) Peel Extract on Fatty Liver Steatosis Induced by a High-sucrose Diet in Rats. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2021. 68. 5. 197-205
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MISC (6):
  • 望月聡, 梅木美樹, 廣瀬正純. カボス搾汁残さの有効利用. 大分大学地域共同研究センター年報. 2007. 12
  • 望月聡, 梅木美樹, 後藤賢二. カボス果汁の機能性評価. 大分大学地域共同研究センター年報. 2007. 12
  • 望月聡, 梅木美樹, 馬木紳次. 大麦糠の成分特性に関する研究. 大分大学地域共同研究センター年報. 2007. 12
  • 望月聡, 梅木美樹, 酒井謙二, 白井義人. 生ゴミからポリ乳酸を製造するプロセスで生成するLactobacillus sp.KY-3菌体がラットの脂質代謝に及ぼす影響. 大分大学教育福祉科学部研究紀要. 2003. 25. 1
  • 望月聡, 梅木美樹, 酒井謙二, 白井義人. 生ゴミからポリ乳酸を製造するプロセスで生成する副産物の飼料としての有用性. 大分大学教育福祉科学部研究紀要. 2002. 24. 2
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Patents (2):
Lectures and oral presentations  (60):
  • Component analysis of jigoku-steamed eggs
    (Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2021)
  • 高スクロース食の時間制限摂食は中性脂肪血症と脂肪肝を抑制する
    (日本動脈硬化学会総会・学術集会プログラム・抄録集(Web) 2019)
  • スクロース過剰摂食は腸内細菌叢の変動を介して脂肪肝と高脂血症を引き起こす
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2019)
  • “スクロース過剰毒性“は消化管を介して脂肪肝と高中性脂質血症を誘導する
    (日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2019)
  • スクロース過剰摂取は腸内細菌叢を変化させることで脂肪肝と高中性脂質血症を誘導する
    (日本分子生物学会年会プログラム・要旨集(Web) 2018)
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Education (3):
  • 2007 - 博士(学術) 大妻女子大学(博人乙第14号)
  • 1995 - 1996 大妻女子大学大学院家政学研究科
  • 1991 - 1995 大妻女子大学家政学部食物栄養学科
Professional career (2):
  • 博士(学術) (大妻女子大学)
  • 修士(家政学) (大妻女子大学)
Committee career (3):
  • 2020/04 - 現在 日本調理科学会 九州支部幹事
  • 2011/04 - 現在 日本食物繊維学会 評議員
  • 2011/04 - 現在 日本栄養・食糧学会 九州・沖縄支部参与
Association Membership(s) (5):
日本家政学会 ,  日本調理科学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本食物繊維学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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