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J-GLOBAL ID:201901001144595060   Update date: Jul. 22, 2024

Koichi Yokota

ヨコタ タコウイチ | Koichi Yokota
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Research field  (1): Cultural anthropology and folklore
Research keywords  (7): Cultural Anthropology ,  Social Anthropology ,  Religion ,  食文化 ,  China ,  Overseas Chinese ,  潮州
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 2019 - 2023 Theoretical Orientation of Chinese Studies in Social and Cultural Anthropology: Reexamination and Re-evaluation of 12 Themes
Papers (12):
  • Koichi Yokota. Unstable Boundaries: Reflecting on the Hakka Boundary from the Chaoshan District and Southern Taiwan. The Bulletin of the National Museum of Ethnology. 2023. 47. 2. 265-284
  • 河合洋尚, 横田浩一, 奈良雅史. 臺灣客家宗教的過去與現在-重返日本人類學家的田野地. 客・觀. 2021. 創刊号. 8-21
  • 横田浩一. 村落社会の文化的存立と統治-中国広東省潮汕地域における歴史・宗族・祭祀. 首都大学東京人文科学研究科. 2018. 1-189
  • 横田 浩一. Rural Society and 'State' Discourse : From Everyday Life of Rural People in Chaoshan District, Guangdong. 白山人類学 = Hakusan review of anthropology. 2016. 19. 19. 147-167
  • 横田 浩一. A Review of Research Trends Concerning Study of Religion in Chaoshan Ethnic Group. 華僑華人研究. 2016. 13. 81-91
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MISC (12):
  • 横田浩一. 【エッセイ】タイの潮州系料理. 海域アジア・オセアニアNEWSLETTER. 2023. 創刊号. 55-62
  • 横田浩一. 〈書評〉陳玉箴著 『「台灣菜」的文化史 食物消費中的國家體現』. 華僑華人研究. 2021. 18. 160-163
  • 横田浩一. 《書評》田中孝枝著『日中観光ビジネスの人類学--多文化職場のエスノグラフィ』. 中国研究月報. 2021. 883. 25-27
  • 横田浩一. 〈書評論文〉 飯島典子・河合洋尚・小林宏至著『客家--歴史・文化・イメージ』. 華僑華人研究. 2020. 17. 77-85
  • 横田浩一. できたこと、できなかったことー中国でのフィールド体験. 旅とフィールドワーク(園田学園女子大学). 2019. 8. 67-70
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Books (14):
  • 中国民族誌学 : 100年の軌跡と展望
    風響社 2024 ISBN:9784894893597
  • 客家飲食文化的跨國經驗
    客家委員會客家文化發展中心 2023 ISBN:9786267242360
  • フォビアがいっぱい--多文化共生社会を生きるために
    春風社 2022 ISBN:9784861108310
  • 百年往返:走訪客家地區的日本學者
    客家委員會客家文化發展中心・國立陽明交通大學客家文化學院 2021
  • 現代中国の社会と行動原理:関係・面子・権力
    岩波書店 2019 ISBN:9784000613606
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Lectures and oral presentations  (33):
  • 潮州料理からみる海域アジア:地域を超えて想像/創造されるカテゴリー
    (人間文化研究機構グローバル地域研究プログラム研究員全体会合 2024)
  • 漢民族は父系出自か?-- 広東省潮州市の村落から宗族をめぐる理念と現実について考察する
    (仙人の会ミニシンポジウム 2023)
  • 潮州料理とは何か?--料理カテゴリーの形成と無形文化遺産をめぐるポリティクス
    (東京都立大学社会人類学研究会 2023)
  • 潮州からみる海域アジア:想像/創造されるカテゴリーと不可視の領域
    (海域アジア・オセアニア研究プロジェクト第1回全体研究会 2022)
  • 潮州からみる海域アジア:想像/創造されるカテゴリーとはみだす領域
    (海域アジア・オセアニア研究プロジェクト東京都立大学拠点キックオフミーティング 2022)
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Education (3):
  • 2008 - 2014 Tokyo Metropolitan University Graduate School of Humanities Doctoral Program
  • 2008 - 2010 Xiamen University College of Humanities Department of Anthropology and Ethnology
  • 2006 - 2008 Tokyo Metropolitan University Graduate School of Humanities Master's Program
Professional career (2):
  • 博士 (首都大学東京)
  • 修士 (首都大学東京)
Work history (6):
  • 2022/09 - 現在 Tokyo Metropolitan University
  • 2022/09 - 現在 National Institutes for the Humanities
  • 2018/10 - 2022/09 National Museum of Ethnology Visiting Researcher
  • 2016/04 - 現在 Asia University
  • 2013/09 - 2015/07 Huizhou University School of Foreign Languages Lecturer
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Awards (1):
  • 2022/09 - 國史館台灣文獻館 111年國史館臺灣文獻館獎勵出版文獻書刊優等獎 百年往返:走訪客家地區的日本學者
Association Membership(s) (3):
東京都立大学・首都大学東京社会人類学会 ,  日本華僑華人学会 ,  THE JAPANESE SOCIETY OF CULTURAL ANTHROPOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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