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J-GLOBAL ID:201901010244172475   Update date: Aug. 28, 2024

Tsuruta Takeshi

Tsuruta Takeshi
Affiliation and department:
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (2): 腸管免疫 ,  食品機能化学
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2023 - 2026 Influence of dietary long-chain fatty acid on immunoglobulin A coating of commensal gut bacteria
  • 2020 - 2023 腸管IgAと腸内細菌の結合弱化の予防を基軸としたインスリン抵抗性の制御戦略
  • 2019 - 2023 New strategies for controlling silage microbiota using integrated analysis of bacteriome and mycobiome
  • 2017 - 2019 大腸上皮がん細胞の増殖を抑制する牛乳中の細胞外小胞の解析
  • 2015 - 2016 プロバイオティクスの刺激情報を伝達する貪食細胞エキソソームの解析
Papers (43):
  • Taisei Miyamoto, Takeshi Tsuruta, Mao Teraoka, Tianyang Wang, Naoki Nishino. Cyclic Oligosaccharide-Induced Modulation of Immunoglobulin A Reactivity to Gut Bacteria Contributes to Alterations in the Bacterial Community Structure. Nutrients. 2024. 16. 17. 2824-2824
  • Emiko Katsumata, Takeshi Tsuruta, Kei Sonoyama, Takashi Yoshida, Mio Sasaki, Mao Teraoka, Tianyang Wang, Naoki Nishino. Unabsorbed Fecal Fat Content Correlates with a Reduction of Immunoglobulin a Coating of Gut Bacteria in High-Lard Diet-Fed Mice. Molecular nutrition & food research. 2024. 68. 15. e2400078
  • Takeshi Tsuruta, Kei Sonoyama, Taisei Miyamoto, Qui D Nguyen, Akiko Mizote, Mao Teraoka, Naoki Nishino. Cyclic Nigerosylnigerose Attenuates High-Fat Diet-Induced Fat Deposition, Colonic Inflammation, and Abnormal Glucose Metabolism and Modifies Gut Immunoglobulin a Reactivity to Commensal Bacteria. Molecular nutrition & food research. 2023. 67. 14. e2200389
  • Nuomin, Riyang Baek, Takeshi Tsuruta, Naoki Nishino. Modulatory Effects of A1 Milk, A2 Milk, Soy, and Egg Proteins on Gut Microbiota and Fermentation. Microorganisms. 2023. 11. 5
  • Ajmal Wali, Jianjian Hou, Takeshi Tsuruta, Naoki Nishino. Bacterial and fungal microbiota of total mixed ration silage stored at various temperatures. Journal of applied microbiology. 2022. 133. 2. 579-590
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MISC (51):
  • 鶴田 剛司, 山口 有紀, 王 天陽, 寺岡 真緒, 宮本 泰成, 吉田 孝, 佐々木 美緒, 西野 直樹. トリグリセリド分子種構成の異なる油脂の多量摂取が免疫グロブリンAの腸内細菌への結合に及ぼす影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 241-241
  • 白里陽, NUOMIN, 鶴田剛司, 西野直樹. A1型およびA2型の牛乳とヨーグルトから調製したカゼインの特性. 関西畜産学会報. 2023. 180
  • 寺岡 真緒, 西野 直樹, 鶴田 剛司. 高ラード食、高オリーブ食、高大豆油食の摂取が腸管免疫グロブリンAの腸内細菌への反応性に及ぼす影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2022. 76回. 200-200
  • 宮本 泰成, 西野 直樹, 鶴田 剛司. 環状糖の鎖長の違いが腸管IgA分泌及び盲腸内容物中の短鎖脂肪酸濃度に及ぼす影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2022. 76回. 294-294
  • TERAOKA Mao, NISHINO Naoki, TSURUTA Takeshi. Effect of lard-, olive oil- and soybean oil-enriched diet on immunoglobulin A coating of gut bacteria. 岡山大学農学部学術報告(Web). 2022. 111. Supplement
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Patents (1):
Education (3):
  • 2007 - 2010 Hokkaido University Graduate School of Agriculture
  • 2005 - 2007 京都府立大学 大学院 博士前期課程
  • 2000 - 2005 Kyoto Prefectural University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (北海道大学)
Work history (4):
  • 2015/05 - 現在 岡山大学環境生命科学研究科動物栄養学研究室 准教授
  • 2013/11 - 2015/04 北海道大学農学研究院 特任助教
  • 2011/02 - 2013/10 Kyoto Prefectural University Faculty of Life and Environmental Sciences
  • 2010/04 - 2011/01 Hokkaido University Creative Research Institution
Association Membership(s) (4):
岡山実験動物研究会 ,  JAPANESE ASSOCIATION FOR DIETARY FIBER RESEARCH ,  日本食品免疫学会 ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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