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J-GLOBAL ID:202001000149298033   Update date: Mar. 16, 2024

Wakita Yoshihisa

ワキタ ヨシヒサ | Wakita Yoshihisa
Affiliation and department:
Job title: 主任研究員
Research field  (3): Food sciences ,  Applied microbiology ,  Sociology/history of science and technology
Research keywords  (10): 調理 ,  消化吸収 ,  発酵食品 ,  複合発酵 ,  腸内細菌叢 ,  代謝物 ,  フリーラジカル ,  生体反応 ,  感染症 ,  疫学解析
Papers (22):
  • Yoshihisa Wakita, Mayumi Takahashi, Shinri Tamiya, Isao Kobayashi. Effect of marination in lemon juice on beef tenderization and in vitro gastric digestibility. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2023
  • Shimizu, C., Wakita, Y., Tsuchiya, Y., Nabeshima, T. Influence of housing systems on physical, emotional, and cognitive functions with aging in DBA/2CrSlc mice. Animals. 2020. 10. 4. 746
  • Yoshihisa Wakita, Asako Saiki, Hirotaka Kaneda, Shuichi Segawa, Youichi Tsuchiya, Hiromi Kameya, Susumu Okamoto. Analysis of free radical production capacity in mouse faeces and its possible application in evaluating the intestinal environment: a pilot study. Scientific Reports. 2019. 9. 19533
  • Chikako Shimizu, Yoshihisa Wakita, Makoto Kihara, Naoyuki Kobayashi, Youichi Tsuchiya, Toshitaka Nabeshima. Association of Lifelong Intake of Barley Diet with Healthy Aging: Changes in Physical and Cognitive Functions and Intestinal Microbiome in Senescence-Accelerated Mouse-Prone 8 (SAMP8). Nutrients. 2019. 11. 1770
  • Chikako Shimizu, Yoshihisa Wakita, Takashi Inoue, Masanori Hiramitsu, Miki Okada, Yutaka Mitani, Shuichi Segawa, Youichi Tsuchiya, Toshitaka Nabeshima. Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1). Scientific Reports. 2019. 9. 3671
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MISC (14):
  • 脇田 義久. 複合発酵による乳からのアルコール発酵の可能性. アグリバイオ. 2020. 4. 10. 37-39
  • Yoshihisa Wakita. 糞便中酸素フリーラジカルによる腸内環境評価. Medical Science Digest. 2019
  • 脇田義久. 腸内環境研究の切り口. 日本食品免疫学会会報 Vol. 14 (2018). 2019. 3
  • 瀬川修一, 高田善浩, 脇田義久, 金子隆史, 金田弘挙, 渡 淳二, 榎本多津子, 榎本雅夫. ホップ水抽出物の花粉症軽減効果. New Food Industry. 2007. 49. 7. 13-21
  • ホップ水抽出物「CZ-01」の花粉症軽減効果. 2007. 10. 2. 57-58
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Patents (11):
  • 老化遅延剤、老化遅延用飲食品、健康寿命延長剤及び健康寿命延長用飲食品
  • sapporoholdings
  • 中性脂肪低減剤
  • sapporoholdings
  • 乳酒の製造方法及び乳酒
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Books (2):
  • 新しい乳酸菌の機能と応用 = Applications of lactic acid bacteria
    シーエムシー出版 2013 ISBN:9784781307992
  • 免疫機能性食品の基礎と応用
    シーエムシー出版 2010 ISBN:9784781302911
Lectures and oral presentations  (35):
  • レモン果汁のマリネが牛肉の軟化およびin vitro胃消化性に及ぼす影響
    (食品科学工学会 第70回記念大会 2023)
  • Bifidobacterium animalis subsp. lactis SBC8755含有豆乳ヨーグルトを摂取した際の尿中エクオール変動
    (第74回日本栄養・食糧学会大会 2020)
  • 加齢に伴う腸内環境変動と食品素材の機能発現への影響
    (日本農芸化学会 2020年度大会 2020)
  • もち性大麦の生涯摂取時におけるSAMP8マウスの経時的腸内菌叢解析
    (第34回老化促進モデルマウス(SAM)学会学術大会 2019)
  • 飼育環境がマウスの体重および行動に及ぼす影響
    (第66回日本実験動物学会総会 2019)
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Education (5):
  • 2023 - 現在 National Graduate Institute for Policy Studies
  • 2022 - 2022 National Graduate Institute for Policy Studies
  • 1999 - 2002 神戸大学大学院自然科学研究科 博士課程後期課程
  • 1996 - 1998 神戸大学大学院自然科学研究科 博士課程前期課程
  • 1992 - 1996 神戸大学農学部
Professional career (1):
  • 博士(農学) (神戸大学)
Work history (6):
  • 2020/04 - 現在 ポッカサッポロフード&ビバレッジ株式会社
  • 2012/04 - 2020/03 サッポロホールディングス株式会社
  • 2015/08 - 2016/03 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門 技術習得研究員
  • 2006/07 - 2012/03 サッポロビール株式会社 価値創造フロンティア研究所
  • 2002/04 - 2006/06 兵庫県立工業技術センター ものづくり開発部 環境・バイオ担当 特別研究員
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Awards (5):
  • 2020/05 - 日本栄養・食糧学会 令和2年度 日本栄養·食糧学会トピックス賞 Bifidobacterium animalis subsp. lactis SBC8755含有豆乳ヨーグルトを摂取した際の尿中エクオール変動
  • 2019/03 - 日本薬学会 日本薬学会第139年会講演ハイライト 国産もち麦「もっちりぼし」の長期摂取が健康寿命に与える影響
  • 2019/03 - 日本農芸化学会 企業研究者活動表彰
  • 2018/11 - 日本食品免疫学会 日本食品免疫学会ポスター賞 腸内環境におけるフリーラジカルの検出および消化管恒常性との関連性に関する研究
  • 2017/11 - 日本食品免疫学会 食品免疫産業賞
Association Membership(s) (2):
日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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