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J-GLOBAL ID:202001000780452729   Update date: Apr. 18, 2024

BANNO Tomoko

バンノ トモコ | BANNO Tomoko
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
  • Nagoya University of Arts and Sciences
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): 食品栄養 ,  調理
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2024 - 2027 ゴマによるビタミンK濃度上昇の作用機序の解明と食生活への応用
  • 2023 - 2024 授乳婦の食事内容や酸化ストレスが母乳中ビタミンE量に及ぼす影響
  • 2018 - 2021 Absorption of functional substances of sesame seeds and the effect of cooking process
  • 2018 - 2019 乳幼児のビタミン摂取量の現状と保護者の就労形態、食意識との関連
  • 2005 - 2007 Effect of sesame seed on tocopherol metabolism in α-tocopherol transfer protein knock out mice
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Papers (31):
  • 瀧日滋野, 阪野朋子. 高等学校家庭科における少ない品数による献立作成の授業実践と献立評価. 三重大学教育学部研究紀要. 2024. 75. 171-177
  • 阪野朋子, 瀧日滋野. 一汁一菜献立の実用可能性についての実践研究. 名古屋女子大学紀要. 2024. 70. 13-26
  • 池田彩子, 内田友乃, 小林美里, 阪野朋子, KIM DongHo, 佐伯茂. Health benefits of vitamin E. 機能性食品と薬理栄養. 2024. 17. 4
  • 加藤 志都, 内藤 通孝, 阪野 朋子. 女子学生における睡眠の実態と生活習慣の関連について. 名古屋女子大学紀要. 2023. 69. 9-20
  • 成田公子, 松本貴志子, 阪野朋子, 間宮貴代子. Investigation of the decriptions of milk and dairy products in textbooks from the Meiji era. 食生活研究. 2023. 43. 3
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MISC (8):
  • 池田 彩子, 小林 美里, 阪野 朋子. 合成ビタミンE摂取によるビタミンE立体異性体の脳への移行. ビタミン. 2021. 95. 11. 487-490
  • 内田 友乃, 阪野 朋子, 池田 彩子, 小田 裕昭. 日本人の食事摂取基準のプレシジョン栄養学への活用の取り組み. 臨床栄養. 2020. 137. 3. 334-339
  • 小田裕昭, 阪野朋子, 内田友乃, 池田彩子. プレシジョン栄養学-個別化栄養の現状と展望. 臨床栄養. 2020. 137. 3. 298-305
  • 池田 彩子, 阪野 朋子, 佐伯 茂. ビタミンC は酵素反応の補因子として多様な生理作用を発揮する. ビタミン. 2020. 94. 7. 397-400
  • ODA Hiroaki, BANNO Tomoko, UCHIDA Tomono, IKEDA Saiko. バイオサイエンススコープ プレシジョン栄養学が拓く未来の健康栄養学 : 個人対応型オーダーメイド栄養学を可能にする個別化技術と提供システム. KAGAKU TO SEIBUTSU. 2020. 58. 5. 309-315
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Books (1):
  • 調理学実習 : 食べ物と健康, 給食の運営
    講談社 2019 ISBN:9784065140956
Lectures and oral presentations  (65):
  • 遺伝的メタボリック症候群モデル動物におけるビタミンE代謝動態
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • 飼料組成に対するα-トコフェロール代謝応答の相違
    (第33回ビタミンE研究会 2024)
  • Increased Vitamin E Requirement in a Rat Model of Spontaneous Metabolic Syndrome
    (2023)
  • 女子学生における調理器具の認知度の現状
    (日本家政学会中部支部第67回(2023年度)大会 2023)
  • 女子大生が考えた少ない品数による献立の質的分析
    (日本家政学会中部支部第67回(2023年度)大会 2023)
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Education (2):
  • 2000 - 2002 Sugiyama Jogakuen University Graduate School of life Studies
  • 1996 - 2000 Sugiyama Jogakuen University School of Life Studies (Seikatsuka Gakubu)
Work history (4):
  • 2022/04 - 現在 College of Nagoya Women's University Department of Applied Life Studies
  • 2015/04 - 現在 Nagoya University of Arts and Sciences
  • 2012/04 - 2022/03 College of Nagoya Women's University Department of Applied Life Studies
  • 2002/04 - 2005/09 Kinjo Gakuin University College of Human Life and Environment Department of Food and Nutritional Environment
Awards (2):
  • 2022/03 - 一般社団法人日本家政学会中部支部 2021年度中部支部論文奨励賞 高等学校家庭科における一汁一菜を活用した献立作成の可能性 ー 一汁三菜の献立との比較 ー
  • 2017/04 - 食生活研究会 食生活研究会誌 優秀論文賞 食用植物油の種類がシフォンケーキの色調とテクスチャーに及ぼす影響
Association Membership(s) (5):
日本食育学会 ,  日本調理科学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本家政学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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