Rchr
J-GLOBAL ID:202001002120301011   Update date: Nov. 05, 2024

TAKEMOTO -TANAKA SAYURI

タケモト サユリ | TAKEMOTO -TANAKA SAYURI
Affiliation and department:
Job title: 上級研究員
Research field  (4): Cell biology ,  Nutrition and health science ,  Molecular biology ,  Food sciences
Papers (9):
  • 渡邊紘介、田中小百合、長谷部未来、萩野太徳、伊藤廉. 弱酸性カラーにおける茶カテキンを応用した毛髪染色制御. フレグランスジャーナル. 2016. 434. 44
  • Study of preservation method of Dioscorea japonica and development of recipes utilizing the high functionality. 2016. 22. 39-46
  • 田中小百合. オオムギ由来Nudix hydrolase遺伝子の発現と機能に関する研究. 2015
  • Sayuri Tanaka, Makoto Kihara, Manabu Sugimoto. Structure and molecular characterization of barley nudix hydrolase genes. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2014. 79. 3. 394-401
  • Toshiko Suzuki-Yamamoto, Sayuri Tanaka, Izumi Tsukayama, Miki Takafuji, Takae Hanada, Toshiya Arakawa, Yuki Kawakami, Masumi Kimoto, Yoshitaka Takahashi. Dioscorea japonica extract down-regulates prostaglandin E2 synthetic pathway and induces apoptosis in lung cancer cells. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2014. 55. 3. 162-167
more...
Books (2):
  • 「減塩でおいしいメニュー開発」「学校給食4月号」
    2023
  • 国循の厳選 おいしい!!かるしおレシピ 今日から始める減塩メニュー100
    NHK出版 2021
Lectures and oral presentations  (34):
  • 循環器病と減塩、塩の調理特性、かるしお®のこだわり調理法など
    (大阪成蹊大学 経営学部 経営学科 食ビジネスコース(講義) 2024)
  • 国立循環器病研究センターがすすめるかるしおプロジェクトの紹介とグルメな減塩!かるしお大作戦〜国循と吹田市小学校の取り組みより〜
    (山口県特定給食施設等研修 2024)
  • 減塩製品に関する量販店における取扱いの実態と消費者の購買意識の調査
    (第63回日本栄養・食糧学会近畿支部大会 2024)
  • 塩と健康のお話
    (令和6年健都ライブラリー健康医療情報講座 2024年9月18日 2024)
  • 循環器病予防と減塩食 「かるしお」に関するセミナー
    (高槻商工会議所 令和6年度 第1回研修見学会 2024)
more...
Works (24):
  • おだしが香る♫かるしお親子丼〜Karushioh oyakodon, chicken and egg on rice〜
    2021 - 現在
  • かるしおスモークサーモンと大根とゆずのカルパッチョ〜Karushioh smoked salmon, radish and yuzu carpaccio〜
    2021 - 現在
  • 【完全保存版】新刊かるしおレシピ本発売!簡単・時短・減塩!かるしおみそ玉 〜LESS SALT MISO BALL〜
    2021 - 現在
  • 【完全保存版】新刊かるしおレシピ本発売!基本の野菜の切り方〜BASIC WAY TO CUT VEGETABLE〜
    2021 - 現在
  • 【完全保存版】新刊かるしおレシピ本発売!かるしおスプーンの使い方〜HOW TO USE KARUSHIOH SPOON〜
    2021 - 現在
more...
Professional career (2):
  • 農学博士 (国立大学法人 岡山大学)
  • 栄養学修士 (岡山県立大学)
Awards (5):
  • 2021/10 - Young Researcher Encouragement Award Development of "KARUSHIOH Recipes" Aimed at Preventing Cardiovascular Disease Overseas 〜 Case Study for Menu in Russian Hospital Food using Online〜
  • 2019/11 - 国立病院総合医学会 循環器病予防を目指した減塩料理”かるしおレシピ”の海外展開 第73回国立病院総合医学会 ベストポスター賞
  • 2019/10 - 日本高血圧学会 第42回日本高血圧学会総会 女性研究者奨励賞 循環器病予防を目指した”かるしおレシピ”の開発 ~レシピ集を活用した海外へのアプローチ~
  • 2015/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会 中四国支部学生奨励賞
  • 2014/06 - おかやまバイオアクティブ研究会 おかやまバイオアクティブ研究会第45回シンポジウム 学生奨励賞
Association Membership(s) (3):
日本栄養改善学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page