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J-GLOBAL ID:202001003754275567   Update date: Feb. 20, 2024

Naito Michihiro

ナイトウ ミチヒロ | Naito Michihiro
Affiliation and department:
Job title: 助手
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (1): food allergy
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2021 - 2024 Causative effect of phosphate groups on the allergenicity of casein components: Improvement of diagnostic accuracy for milk allergy.
  • 2023 - 2024 リン酸化ペプチドによるカゼインのエピトープ解析
Papers (14):
  • Toshihiko Tomioka, Michihiro Naito, Junko Hirose, Keiko Momma, Hiroshi Narita, Hidehiko Izumi. Effect of changes in the properties of ovomucoid on its digestibility. Japanese Society for Food Science and Technology. 2024. 71. 2. 41-49
  • Michihiro Naito, Teruaki Matsui, Komei Ito, Hidehiko Izumi. Serine phosphate group in casein phosphopeptide is crucial for IgE binding to αs1-casein. Allergology International. 2023. 72. 3. 488-490
  • Michihiro Naito, Teruaki Matsui, Yukiko Iwawaki, Komei Ito, Hidehiko Izumi. Antigenicity of soy protein in soy-based infant formula Bonlact® i. Japanese Journal of Allergology. 2023. 72. 4. 365-374
  • Teruaki Matsui, Iwao Tajima, Atsushi Makino, Michihiro Naito, Tatsuya Moriyama, Yaichiro Watanabe, Katsumasa Kitamura, Yoshihiro Takasato, Shiro Sugiura, Hidehiko Izumi, et al. Allergenicity of soy-based infant formula Bonlact<sup>®</sup> i, tofu and soy milk. Nihon Shoni Arerugi Gakkaishi. The Japanese Journal of Pediatric Allergy and Clinical Immunology. 2022. 36. 3. 234-240
  • Teruaki Matsui, Michihiro Naito, Katsumasa Kitamura, Atsushi Makino, Yoshihiro Takasato, Shiro Sugiura, Hidehiko Izumi, Komei Ito. Putative allergic reactivity of casein phosphopeptide in severe cow’s milk allergy patients. Pediatric Allergy and Immunology. 2022. 33. 3
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MISC (2):
  • Michihiro Naito, Chikako Yamada, Hidehiko Izumi. Antigenicity of αS1-casein in the baked milk using different ingredients. The Allergy in Practice. 2020. 40. 4. 305-309
  • IgE epitopes of cow's milk allergens. Nagoya Journal of Nutritional Sciences. 2018. 4. 67-72
Lectures and oral presentations  (44):
  • アレルギーモデルマウスにおける性状が異なるオボムコイドの消化動態と吸収性の解析
    (第24回日本家政学会 中部支部 家政学関連院生・学生研究発表会 2024)
  • 鶏卵とウズラ卵の交差抗原性
    (第24回日本家政学会 中部支部 家政学関連院生・学生研究発表会 2024)
  • 市販水煮鶏卵の卵白タンパク質組成と保存期間による変化
    (第24回日本家政学会 中部支部 家政学関連院生・学生研究発表会 2024)
  • 揚げ調理における視覚情報が料理の品質に及ぼす影響
    (日本調理科学会2023年度大会 2023)
  • 市販水煮鶏卵のタンパク質組成及び溶解性の解析
    (日本調理科学会2023年度大会 2023)
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Education (3):
  • 2017 - 2020 Nagoya University of Arts and Sciences Graduate School of Nutritional Sciences
  • 2015 - 2017 Nagoya University of Arts and Sciences Graduate School of Nutritional Sciences
  • 2011 - 2015 Nagoya University of Arts and Sciences Department of Nutritional Sciences
Professional career (1):
  • 博士(栄養科学)
Work history (2):
  • 2020/04 - 現在 Nagoya University of Arts and Sciences School of Nutritional Sciences
  • 2015/04 - 2020/03 Nagoya University of Arts and Sciences School of Nutritional Sciences Teaching Assistant
Awards (2):
  • 2022/09 - 一般社団法人日本調理科学会 若手研究者発表奨励賞 ゆで卵における卵白タンパク質の溶解性と抗原性の茹で時間に伴う変化
  • 2018/02 - 一般社団法人日本家政学会中部支部 院生・学生発表奨励賞 ベイクドミルク中のアレルゲンの消化・吸収性
Association Membership(s) (7):
日本栄養改善学会 ,  日本調理科学会 ,  Japanese Society of Pediatric Allergy and Clinical Immunology ,  日本栄養士会 ,  日本アレルギー学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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