Rchr
J-GLOBAL ID:202001004934541938
Update date: Apr. 24, 2025
nishibe misaki
ニシベ ミサキ | nishibe misaki
Affiliation and department:
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (3):
食行動
, 感情
, 食欲
Research theme for competitive and other funds (2):
- 2023 - 2026 食欲の構成概念の解明とそれを用いた新規食欲評価法の開発
- 2020 - 2022 Development of a novel appetite assessment method using the relationship between subjective assessment and physiological response measurement
Papers (3):
-
Fuyumi Horie, Mio Kamei, Misaki Nishibe, Yukino Ogawa, Masako Tanibuchi, Naomi Gotow, Naomi Oyama-Okubo, Kaoru Kohyama, Tatsu Kobayakawa, Yuko Kusakabe. Flavor intensity is reduced in pureed food: A study using instrumental and sensory analyses. Food Quality and Preference. 2024. 115. 105121-105121
-
Mio Kamei, Misaki Nishibe, Fuyumi Horie, Yuko Kusakabe. Development and validation of Japanese version of alternative food neophobia scale (J-FNS-A): association with willingness to eat alternative protein foods. Frontiers in Nutrition. 2024. 11
-
Mio Kamei, Misaki Nishibe, Risa Araki, Kaoru Kohyama, Yuko Kusakabe. Effect of texture preference on food texture perception: Exploring the role of matching food texture and preference. Appetite. 2024. 192. 107078-107078
MISC (4):
-
西部美咲, 亀井誠生, 日下部裕子. 日本人消費者における食欲構成概念の探索. 日本官能評価学会誌. 2024. 28. 1
-
亀井誠生, 西部美咲, 荒木理沙, 神山かおる, 日下部裕子. 食感知覚における嗜好性の役割. 基礎心理学研究. 2024. 42. 2
-
小川雪乃, 西部美咲, 亀井誠生, 堀江芙由美, 日下部裕子. Numerical characterization of ”freshly made deliciousness” by integrated analysis of multiple senses. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2024. 2024
-
西部 美咲, 山田 浩輔, 大森 敏伸, 亀井 誠生, 日下部 裕子. 学会優秀発表賞抄録 食品摂取時の感情に基づいた質の異なる「おいしさ」評価の試み-Evaluation of "deliciousness" with different features based on food-evoked emotion. 日本官能評価学会誌 = Japanese journal of sensory evaluation. 2023. 27. 2. 108-110
Lectures and oral presentations (7):
-
日本人消費者における食欲構成概念の探索
(日本官能評価学会 2023 年大会 2023)
-
味や香り成分の局在位置が摂食中の味や香りの感覚強度に与える影響
(日本農芸化学2023年度 広島大会 2023)
-
食感嗜好と食品選択行動の関係の検討
(日本官能評価学会 2022 年大会 2022)
-
食品摂取時の情動に基づいた質の異なる「おいしさ」評価の試み
(日本官能評価学会2022年大会 2022)
-
味・香りの局在と食感の違いによって生じる味・香りの感じ方の変化について
(日本味と匂い学会第56回大会 2022)
more...
Education (2):
- 2018 - 2020 Prefectural University of Hiroshima Graduate school general academic graduate course Program in Biological System Science
- 2014 - 2018 Prefectural University of Hiroshima Life environment department Life sciences department
Work history (2):
- 2021/04 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization Food Research Institute, NARO
- 2020/04 - 2021/03 National Agriculture and Food Research Organization
Awards (2):
- 2023/02 - 日本官能評価学会 優秀発表賞 食品摂取時の感情に基づいた質の異なる「おいしさ」評価の試み
- 2021/09 - 一般社団法人日本食品工学会 優秀発表賞 不均一な食品を評価するためのテクスチャーアナライザの工夫
Association Membership(s) (2):
Return to Previous Page