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J-GLOBAL ID:202001017203043151   Update date: Apr. 14, 2024

SUNANO YUI

SUNANO YUI
Affiliation and department:
Research field  (4): Human geography ,  Home economics, lifestyle science ,  Cultural anthropology and folklore ,  Local studies
Research keywords  (6): 異文化理解 ,  災害 ,  酒 ,  食文化 ,  アジア ,  アフリカ
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2023 - 2029 東アフリカの持続的社会実現に向けた竹産業よる自律的農村構築のための実践的地域研究
  • 2023 - 2028 Practical research on creating a market-oriented agricultural support method that utilizes the potential of indigenous agriculture in East Africa
  • 2019 - 2021 タンパク質の欠乏地域において食事となる酒
  • 2015 - 2018 チオピアとギニア農村における食事としての地酒
Papers (17):
  • GUNJI Madoka, ITAGAKI Jumpei, SUNANO Yui. Consideration of the Design Materialities for Sake’s Labels or Packages to Promoting Interest in Sake: - Study of a mixed analysis based on the tastes and preferences for sake of young people in the ages from 20's to 30's living in Nagaoka city. Bulletin of Japanese Society for the Science of Design. 2022. 69. 2. 1-20
  • 砂野唯, 軍司まどか. 新潟県長岡市と南魚沼市における酒蔵の新たな取り組み. 広島女学院大学人間生活学部紀要. 2022. 9. 93-101
  • 砂野唯. 酒を栄養源とする食文化-古代エジプト・メソポタミア、中世ヨーロッパ、現代エチオピアとネパール、インドネシアで栄養源とされている穀物酒や根茎酒に注目してー. 酒史研究. 2022. 37. 1-9
  • 砂野 唯. ネパールの「食べる酒」と「酔う酒」. TASC MONTHLY. 2020. 532. 6-13
  • YUI SUNANO. Traditional Storage Pit, Polota, for Storing Sorghum as a Long-Term Survival Strategy in Dirashe Special Worenda, Southern Ethiopia. Agroecology and Sustainable Food Systems. 2019. 43. 5. 1-24
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MISC (10):
  • 健康と栄養不良、飽食と飢餓のはざまで-東南アジアの食事を見て. フィールドで出会う風と人と土. 2022. 6. 61-67
  • ペットの鶏を食べられた. フィールドで出会う風と人と土. 2020. 5. 112-116
  • 砂野 唯. 健康補完食品・換金源へと広がるモリンガ. グリーン・パワー:森と人の文化誌. 2019. 26-27
  • 砂野 唯. 出会って3日で結婚した夫婦. フィールドで出会う風と人と土. 2019. 4. 64-68
  • 砂野 唯. 裁判から見えたこと-子供に石を投げられて. フィールドで出会う風と人と土. 2019. 3. 72-77
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Books (4):
  • 世界の発酵食をフィールドワークする
    農山漁村文化協会 2022
  • 生態人類学は挑む2:わける・ためる
    京都大学学術出版 2021
  • 酒を食べる-エチオピア・デラシャを事例として-
    昭和堂 2019
  • 100万人のフィールドワーカーシリーズ 衣食住からの発見
    古今書院 2016
Lectures and oral presentations  (23):
  • ネパールの人びとによる 栄養・薬・娯楽となる酒の醸造と利用
    (令和4年度広島杜氏組合夏期酒造講習会 2022)
  • 酒をつくる人々と菌
    (第28回特別展:世界の発酵食をフィールドワークする(於名古屋大学博物館) 2022)
  • 新潟県山間地域における郷土食の継承と発展
    (第32回日本熱帯生態学会年次大会(於名古屋大学) 2022)
  • 栄養源とされる酒の地域ごとの飲み方 -エチオピア・ネパール・インドネシア・日本を事例として -
    (日本アフリカ学会 第58回学術大会 2021)
  • 世界の酒を食べる民族の暮らしーエチオピアのコンソ、インドネシアのジャワ、ネパールのグルンに注目して
    (2021年度酒史学会大会 2021)
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Education (1):
  • 2008 - 2014 京都大学大学院 アジア・アフリカ地域研究研究科アフリカ地域研究専攻
Professional career (1):
  • 博士(地域研究学) (京都大学)
Work history (5):
  • 2018/09 - 現在 Kobe International University Faculty of Economics
  • 2015/10 - 現在 名古屋大学大学院 生命農学研究科 特任助教
  • 2020/04 - 2022/03 Hiroshima Jogakuin University Department of Life Design Faculty of Human Life Studies lecturer
  • 2019/04 - 2020/03 Ohka Gakuen University Faculty of Early Cildhood Care and Education
  • 2015/04 - 2015/09 大学共同利用機関法人人間文化研究機構総合地球環境学研究所 研究部 プロジェクト研究員
Association Membership(s) (4):
JAPAN ASSOCIATION FOR NILO-ETHIOPIAN STUDIES ,  JAPANESE SOCIETY FOR TROPICAL AGRICULTURE ,  JAPAN ASSOCIATION FOR AFRICAN STUDIES ,  BREWING SOCIETY OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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