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J-GLOBAL ID:202101000127376992   Update date: Sep. 24, 2024

Fukushima Yoichi

フクシマ ヨウイチ | Fukushima Yoichi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (11): Life Style ,  Skin Health ,  Food Consumption Survey ,  Database ,  Health Commnication ,  Functional Food ,  Carotenoid ,  Caffeine ,  Polyphenol ,  Matcha ,  Coffee
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2024 - 2028 若年者におけるの顔面皮膚色素沈着(肌シミ)の発生と抗酸化物質等食事因子による影響
  • 2022 - 2024 Food and environmental factors on development of facial hyperpigmentation in children and young adults
Papers (54):
  • Mizuho Shigeta, Wataru Aoi, Chiharu Morita, Kurumi Soga, Ryo Inoue, Yoichi Fukushima, Yukiko Kobayashi, Masashi Kuwahata. Matcha green tea beverage moderates fatigue and supports resistance training-induced adaptation. Nutrition journal. 2023. 22. 1. 32-32
  • So Morishima, Yuki Kawada, Yoichi Fukushima, Tomohisa Takagi, Yuji Naito, Ryo Inoue. A randomized, double-blinded study evaluating effect of matcha green tea on human fecal microbiota. Journal of clinical biochemistry and nutrition. 2023. 72. 2. 165-170
  • Kiharu Igarashi, Makiko Takagi, Yoichi Fukushima. The Effects of Matcha and Decaffeinated Matcha on Learning, Memory and Proteomics of Hippocampus in Senescence-Accelerated (SAMP8) Mice. Nutrients. 2022. 14. 6
  • Karin Sasagawa, Hisanori Domon, Rina Sakagami, Satoru Hirayama, Tomoki Maekawa, Toshihito Isono, Takumi Hiyoshi, Hikaru Tamura, Fumio Takizawa, Yoichi Fukushima, et al. Matcha Green Tea Exhibits Bactericidal Activity against Streptococcus pneumoniae and Inhibits Functional Pneumolysin. Antibiotics (Basel, Switzerland). 2021. 10. 12
  • Yoichi Fukushima, Chie Taguchi, Yoshimi Kishimoto, Kazuo Kondo. Japanese carotenoid database with α- and β-carotene, β-cryptoxanthin, lutein, zeaxanthin, lycopene, and fucoxanthin and intake in adult women. International journal for vitamin and nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Journal international de vitaminologie et de nutrition. 2021. 93. 1. 1-12
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MISC (46):
  • 福島 洋一, 新井 真由美. 【コーヒーの健康効果 その多様で驚くべきパワーの秘密を探る】コーヒーが認知機能に与える影響について. 食と医療. 2023. 27. 061-068
  • 原田 若菜, 茂木 佑希美, 仲山 美穂, 小田 笑海子, 中村 有希乃, 宮澤 大樹, 宮澤 陽夫, 福島 洋一, 上西 一弘. 若年女性における3ヵ月間の抹茶摂取と赤血球ルテイン濃度の関連. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 209-209
  • 石川 凌大, 高橋 仁也, 新井 真由美, 岸本 良美, 田口 千恵, 近藤 和雄, 福島 洋一. 大学生のポリフェノール摂取と生活習慣に関する検討 DB調査2022. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 250-250
  • 新井 真由美, 原田 大輔, 横山 紀子, 小野 貴広, 上西 一弘, 福島 洋一. コーヒーと麦芽飲料を併用した朝食の認知機能への影響 無作為化プラセボ対照二重盲検試験. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 285-285
  • 新井 真由美, 福島 洋一. カフェイン. New Diet Therapy. 2023. 38. 4. 85-87
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Books (8):
  • FFF健康食品フォーラム「栄養食品研究会」ー健康と食品の昔と今ー
    お茶の水女子大学寄付研究部門「食と健康」 2015
  • 光老化科学の最前線
    シーエムシー出版(東京) 2015
  • Current Progress in Advanced Research.
    Horizon Sci Press(Norfork, UK) 2011
  • Lactic Acid Bacteria: Current Progress in Advanced Research
    Elsevier (Amsterdom) 2010
  • 食品機能性の科学
    産業技術サービスセンター(東京) 2008
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Lectures and oral presentations  (43):
  • 社会参加はコーヒーや緑茶の摂取量を増やすのか JAGES横断研究
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2021)
  • DHA摂取による認知症および認知機能低下リスクの低減効果 日本人も含めた前向きコホート研究の系統的レビュー及びメタ分析
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2020)
  • カフェイン摂取による注意力改善効果 無作為化比較対象ヒト試験の系統的レビュー及びメタ分析
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2019)
  • コーヒー及びポリフェノール摂取に関する検討 ネスレ日本社員健康調査
    (New Diet Therapy 2018)
  • 日本人のルテイン等カロテノイド摂取量の推定 首都圏在住若中年女性食事メニュー摂取調査から
    (日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 2018)
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Education (3):
  • 1999 - Tokyo University of Agriculture and Technology United Graduate School of Agricultural Science Agricultural Chemistry
  • 1988 - 1990 Tokyo University of Agriculture and Technology Faculty of Agriculture Agricultural Chemistry
  • 1984 - 1988 Tokyo University of Agriculture and Technology Faculty of Agriculture Agricultural Chemistry
Work history (16):
  • 2022/04 - 現在 Daito Bunka University Faculty of Sports & Health Science Department of Health Science
  • 2020/04 - 2022/03 University of Human Arts and Sciences Faculty of Human Sciences
  • 2010/07 - 2022/03 Nestlé Japan Ltd. Wellness Communications NHW manager
  • 2013/04 - 2017/03 Ochanomizu University
  • 2010/04 - 2010/06 Nestlé R&D Nestlé Research Tokyo R&D manager
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Committee career (4):
  • 2017/04 - 現在 Matcha and Health Research Academic Committee
  • 2015/08 - 現在 Japan Polyphenol Society Board member
  • 2011/10 - 2014/09 All Japan Coffee Association Academic Committee
  • 2002/04 - 2006/03 Japan Bifidus Foundation Academic Committee
Awards (1):
  • 2006/09 - Japan Bifidus Foundation JBF Research Incentive Award
Association Membership(s) (5):
日本栄養改善学会 ,  日本ポリフェノール学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  腸内細菌学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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