Rchr
J-GLOBAL ID:202101018066336255   Update date: Feb. 01, 2024

SUGIMOTO HIKARU

SUGIMOTO HIKARU
Affiliation and department:
Job title: Assistant professor
Research field  (1): Prosthodontics
Research keywords  (1): 咀嚼
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 2021 - 2024 AIによる画像解析技術を応用した新規咀嚼能力評価システムの構築
Papers (8):
  • Ranko Yamada, Yuki Tanaka, Hikaru Sugimoto, Naoki Kodama, Ryusuke Yoshida, Shogo Minagi. Effect of continuous sweet gustatory stimulation on salivary flow rate over time. Archives of oral biology. 2022. 146. 105590-105590
  • 兒玉 直紀, 井手口 英隆, 萬田 陽介, 田中 祐貴, 杉本 皓, 森 慧太朗, 皆木 省吾. ガミースマイルを伴うエナメル質形成不全症に対して包括的アプローチを行った1症例. 岡山歯学会雑誌. 2021. 40. 2. 38-38
  • 兒玉 直紀, 杉本 皓, 皆木 省吾. 【人工知能(AI)を活用した医療の展開】歯学領域におけるAIとAI研究開始時の障壁. 岡山医学会雑誌. 2021. 133. 3. 181-183
  • Hikaru Sugimoto, Yuki Tanaka, Naoki Kodama, Shogo Minagi. Effects of food particle loss on the evaluation of masticatory ability using image analysis. Journal of prosthodontic research. 2021. 66. 3. 484-490
  • Hikaru Sugimoto, Yuki Tanaka, Naoki Kodama, Shogo Minagi. Differences in comminution progress during mastication in healthy dentate and denture-wearing elderly people. JOURNAL OF PROSTHODONTIC RESEARCH. 2020. 64. 3. 257-263
more...
MISC (7):
  • 杉本皓, 田中祐貴, 山田蘭子, 兒玉直紀. ニューラルネットワークを用いた画像解析による咀嚼能力評価. 日本咀嚼学会学術大会(Web). 2023. 34th
  • 山田 蘭子, 杉本 皓, 田中 祐貴, 北川 佳祐, 古寺 寛志, 足立 れいみ, 市川 知香, 松岸 諒, 森 慧太郎, 桑原 実穂, et al. 持続的な甘味刺激が唾液分泌量に及ぼす影響. 日本補綴歯科学会誌. 2022. 14. 中国・四国支部学術大会特別号. 22-22
  • 兒玉 直紀, 杉本 皓. 若手研究者&臨床家に送る 科学英語論文の読み方・書き方(第6回) 科学英語論文を投稿する前に 最終チェックで必要なこと. 歯界展望. 2022. 139. 3. 604-610
  • 杉本皓, 兒玉直紀. はじめての部分床義歯 Chapter 3 概形印象採得. 歯界展望. 2021
  • 杉本皓, 田中祐貴, 杉本恭子, 皆木省吾. 義歯装着高齢者と健常者における咀嚼進行に伴う食塊粒度特性の差. 日本咀嚼学会雑誌. 2018. 28. 2
more...
Books (1):
  • はじめての部分床義歯
    医歯薬出版 2021
Lectures and oral presentations  (8):
  • ニューラルネットワークを用いた画像解析による咀嚼能力評価
    (日本咀嚼学会第34回学術大会 2023)
  • 研究ショートトピックス 使ってよかった!研究サポートツール 4 選
    (日本顎口腔機能学会 第12回顎口腔機能セミナー 2022)
  • 持続的な甘味刺激が唾液分泌量に及ぼす影響
    (日本補綴歯科学会 中国・四国支部学術大会 2022)
  • 持続的な味刺激による唾液分泌量の経時的変化に関する研究
    (日本顎口腔機能学会第66回学術大会 2021)
  • Effects of food particle loss on the evaluation of masticatory ability using image analysis.
    (7th Biennial Joint Congress of JPS-CPS-KAP 2021)
more...
Education (1):
  • 2016 - 2020 岡山大学大学院 医歯薬学総合研究科 咬合・有床義歯補綴学分野
Work history (1):
  • 2021/04 - 現在 岡山大学学術研究院医歯薬学域 咬合・有床義歯補綴学分野 助教
Awards (2):
  • 2021/02 - JPS-CPS-KAP 7th Biennial Joint Congress of JPS-CPS-KAP The Best Poster Awards Effects of food particle loss on the evaluation of masticatory ability using image analysis.
  • 2018/10 - 日本咀嚼学会 第29回日本咀嚼学会学術大会優秀口演賞 義歯装着高齢者と健常者における咀嚼進行に伴う食塊粒度特性の差
Association Membership(s) (2):
日本咀嚼学会 ,  日本補綴歯科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page