Rchr
J-GLOBAL ID:202201003428227581   Update date: Dec. 03, 2024

Saito Yoshito

サイトウ ヨシト | Saito Yoshito
Affiliation and department:
Job title: Assistant professor
Research field  (1): Agricultural environmental and information engineering
Research keywords  (10): ケモメトリクス ,  ポストハーベスト ,  非破壊品質評価 ,  農業情報工学 ,  農業環境工学 ,  soybean ,  tofu ,  near infrared spectroscopy ,  fluorescence spectroscopy ,  static light scattering
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2022 - 2025 蛍光画像をリアルタイムリンクした三次元サイバーダイズに基づく病虫害予測
  • 2022 - 2024 熱利用量の90%削減を実現する新規充填豆腐製法の確立
  • 2022 - 2024 Estimation of "Denseness" of Tofu Microstructure by Simultaneous Triple-Wavelength Laser Light Scattering Measurement
  • 2022 - 2024 カラー・蛍光画像の入力と深層学習による安価・小型で高精度な「種子用大豆」選別機の開発
  • 2022 - 2023 マルチバンド蛍光イメージングを用いた非破壊による大豆中の主要・微量成分の同時推定
Show all
Papers (37):
  • Hikari TANAKA, Yoshito SAITO, Shintaroh OHASHI, Naoshi KONDO. Investigation of the Relationship between Fluorescence Images and Weight Loss Rate in Cherry Tomatoes during Storage. Journal of the Japanese society of agricultural machinery and food engineers. 2025
  • Tianqi GAO, Yoshito SAITO, Makoto KURAMOTO, Miao ZHANG, Atsuhiro YAMAMOTO, Shintaro HASHIGUCHI, Tetsuhito SUZUKI, Naoshi KONDO. Longitudinal Characterization of the Fluorescence Properties of Wax on Avocado (Persea americana Mill.) Skin During Maturation Using Excitation-Emission Matrix. Engineering in Agriculture, Environment and Food. 2024
  • Time-series Characterization of Bacterial Counts and Fluorescence Properties in Hotfilled Tofu during Storage. 2024
  • Tianqi Gao, Yoshito Saito, Yuuka Miwa, Makoto Kuramoto, Keiji Konagaya, Atsuhiro Yamamoto, Shintaro Hashiguchi, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo. Non-destructive Estimation of Flesh Oil Content in Avocado (Persea americana Mill.) Using Fluorescence Images from 365 nm UV Light Excitation. Photochemical & Photobiological Sciences. 2024
  • Hikari TANAKA, Kenta ITAKURA, Yoshito SAITO. Prediction of Weight Loss in Cherry Tomatoes during Storage using Color and Fluorescence Images with Deep Learning. 2024. 5. 3. 349-358
more...
MISC (13):
  • Zichen Huang, Yoshito Saito, Tianqi Gao, Dimas Firmanda Al Riza, Renfu Lu, Haiyan Cen, Naoshi Kondo, Ken Abamba Omwange. A review of fluorescence imaging system supported by excitation-emission matrix for fruit and vegetable quality estimation. Food Control. 2024. 111040-111040
  • 上篠信彦, 森貴教, 斎藤嘉人, 宮川璃空. 赤坂遺跡第1次・第2次調査出土炭化イネの粒形質的評価. 新潟大学考古学研究室調査研究報告24,島崎川流域遺跡調査報告 第4集『赤坂遺跡3』. 2024. 26-30
  • 芝崎美月, 鈴木哲仁, 斎藤嘉人, 福島護之, LI Nanding, 藤浦建史, 小川雄一, 大前孝彦, 西木紀夫, 近藤直. Progress and Issues in the Development of Blood Vitamin A Measuring Device Using Small Amounts of Blood from Japanese Black Cattle. 農業環境工学関連学会合同大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 斎藤嘉人, 小長谷圭志, 倉本誠, 下保敏和, 大竹憲邦, 長谷川英夫, 鈴木哲仁, 近藤直. 大豆イソフラボン含有量推定における蛍光分光法と近赤外分光法の比較. 農業食料工学会年次大会講演要旨. 2022. 80th (CD-ROM)
  • 芝崎美月, 鈴木哲仁, 斎藤嘉人, 福島護之, LI Nanding, 藤浦建史, 大前孝彦, 西木紀夫, 小川雄一, 白神慧一郎, et al. 血球がウシ血漿中レチノールの蛍光特性に与える影響. 農業食料工学会年次大会講演要旨. 2022. 80th (CD-ROM)
more...
Patents (3):
  • 検査装置および検査方法
  • 豆含有イソフラボン量の推定方法、及び豆含有イソフラボン量推定装置
  • QUALITY EVALUATION DEVICE AND METHOD FOR TEA
Books (3):
  • Encyclopedia of Smart Agriculture Technologies
    Springer International Publishing 2023 ISBN:9783030891237
  • Encyclopedia of Smart Agriculture Technologies
    Springer International Publishing 2023 ISBN:9783030891237
  • The Latest Trends of Food Hydrocolloids
    2023 ISBN:9784781317243
Lectures and oral presentations  (63):
  • 深層学習による充填豆腐の品質判別
    (第5回 AI・データサイエンスシンポジウム 2024)
  • Classification of external defects on soybeans based on color and fluorescence image features
    (2024)
  • カラー画像および蛍光画像を用いた深層学習による貯蔵中のミニトマトにおける重量減少率の予測
    (第5回 AI・データサイエンスシンポジウム 2024)
  • LONGITUDINAL CHARACTERIZATION OF FLUORESCENCE PROPERTIES IN THE WAX ON AVOCADO SKIN DURING MATURATION USING EXCITATION EMISSION MATRIX
    (The 11th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering (ISMAB 2024) 2024)
  • Determination of Ferulic acid contents in Japanese sake lees (Sake-Kasu) using Fluorescence and NIR spectroscopy
    (2024)
more...
Education (3):
  • 2019 - 2022 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Environmental Science and Technology
  • 2015 - 2017 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Environmental Science and Technology
  • 2011 - 2015 Kyoto University Faculty of Agriculture Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学) (Kyoto University)
Work history (4):
  • 2022/04 - 現在 Niigata University Faculty of Agriculture
  • 2020/04 - 2022/03 Japan Society for the Promotion of Science
  • 2019/04 - 2022/03 Kyoto University Graduate School of Agriculture Division of Environmental Science and Technology
  • 2017/04 - 2020/03 株式会社ワンスター システムソリューション局
Committee career (2):
  • 2023/06 - 現在 一般社団法人農業食料工学会 編集委員会 幹事
  • 2015/06 - 現在 一般財団法人全国豆腐連合会 全国豆腐品評会 実行委員
Awards (9):
  • 2024/09 - 新潟大学 第11回 新潟大学学長賞(若手教員研究奨励)
  • 2024/08 - Niigata University 令和6年度新潟大学優秀論文表彰 Characterization of time-series fluorescence properties of bean sprouts during storage using excitation emission matrix and fluorescence imaging, other 4 papers
  • 2024/07 - 公益信託 エスペック地球環境研究・技術基金 エスペック環境研究奨励賞 複数の分光情報と深層学習の融合による土壌理化学性の高精度推定
  • 2024/03 - 公益財団法人 コニカミノルタ科学技術振興財団 第30回 コニカミノルタ画像科学奨励賞 農作物表面の発する蛍光反応の”局在”と2入力の深層学習による非破壊鮮度推定
  • 2023/12 - Niigata University 令和5年度新潟大学優秀論文表彰
Show all
Association Membership(s) (2):
近赤外研究会 ,  農業食料工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page