Rchr
J-GLOBAL ID:200901005638318415   Update date: Jan. 30, 2024

Manabe Mariko

マナベ マリコ | Manabe Mariko
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): 調理科学 ,  Cookery Science
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2022 - 2025 食料生存基盤の拡充を目指した植物性素材の高機能化
  • 2019 - 2023 和食に用いる調味液の香りによる間接的調味が五基本味の発現に及ぼす影響
  • 2019 - 2022 Research on the development of cooked rice and processed grain products for people with difficulty in chewing and swallowing using enzyme impregnation
  • 2016 - 2018 においによる嚥下食の嗜好性の検証
  • 2014 - 2015 京料理と嚥下食のコラボレーション
Show all
Papers (23):
more...
MISC (13):
  • 真部 真里子. おいしさの判定と香り~後鼻腔経由の香りの役割~. 日本栄養士会雑誌. 2021. 64. 9. 488-489
  • 真部 真里子. 和食特有の香りが塩味に及ぼす影響 ーだしと醤油ー. 醤油の研究と技術. 2020. 46. 4. 243-249
  • 真部 真里子. 調理科学の目2 東西で異なるうどんつゆの味. 別冊うかたま 伝え継ぐ 日本の家庭料理. 2020. 4. 122
  • 真部 真里子. だしによる減塩効果. 調理食品と技術 = Prepared foods and technology : 日本調理食品研究会誌. 2016. 22. 2. 41-49
  • 辻昌美, 真部真里子. 金沢縁起菓子の継承に寄与する食育の在り方. 同志社女子大学生活科学. 2015. 48. 58-67
more...
Education (4):
  • - 1991 Nara Women's University
  • - 1991 Nara Women's University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture
  • - 1986 Nara Women's University
  • - 1986 Nara Women's University Faculty of Home Economics
Professional career (1):
  • Doctor of Philosophy
Committee career (4):
  • 2022/06 - 現在 日本調理科学会 副会長
  • 2016 - 現在 日本官能評価学会 評議委員
  • 2016/06 - 2020/05 日本調理科学会 副会長
  • 2015/05 - 2016/05 日本家政学会 論文編集委員
Awards (2):
  • 2007/06 - 森永奉仕会 50周年記念森永賞
  • 2003 - 日本家政学会 奨励賞
Association Membership(s) (4):
日本味と匂学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page