Rchr
J-GLOBAL ID:200901022238996297   Update date: Jan. 31, 2024

Takeyama Emiko

タケヤマ エミコ | Takeyama Emiko
Affiliation and department:
Research field  (1): Other
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 2000 - 2002 Effect of Heat-Treatment on the Aluminium Binding Property of Mucilaginous Dietary Fiber
Papers (19):
  • Ariful Islam, Emiko Takeyama, Md Mahamodun Nabi, Qing Zhai, Masako Fukushima, Nakamichi Watanabe, Md Al Mamun, Kenji Kikushima, Tomoaki Kahyo, Mitsutoshi Setou. Stress upregulates 2-arachidonoylglycerol levels in the hypothalamus, midbrain, and hindbrain, and it is sustained by green nut oil supplementation in SAMP8 mice revealed by DESI-MSI. Biochemical and biophysical research communications. 2022. 609. 9-14
  • Ariful Islam, Emiko Takeyama, Md. Al Mamun, Tomohito Sato, Makoto Horikawa, Yutaka Takahashi, Kenji Kikushima, Mitsutoshi Setou. Green Nut Oil or DHA Supplementation Restored Decreased Distribution Levels of DHA Containing Phosphatidylcholines in the Brain of a Mouse Model of Dementia. Metabolites. 2020. 10. 153-164
  • Dose Green Nut Oil Intake Increase DHA and EPA In Mice?. 2019. 950. 21-26
  • Emiko Takeyama, Ariful Islam, Nakamichi Watanabe, Hiroe Tsubaki, Masako Fukushima, Md.Al Mamun, Shumpei Sato, Tomohito Sato, Fumihiro Eto, Ikuko Yao, et al. Dietary Intake of Green Nut Oil or DHA Ameliorates DHA Distribution in the Brain of a Mouse Model of Dementia Accompanied by Memory Recovery Previous studies reported decreased levels of DHA and DHA-containing phosphatidylcholines in the brain of animals suffering from Alzheimer's disease,. Nutrients. 2019. 11. 10. 2371-1-2371-14
  • Emiko TAKEYAMA, Shizu SHINKAI, Etsuho HANADA, Yurie YOSHIDA, Nakamichi WATANABE, Masako FUKUSHIMA. Anti-allergic Effect and Fatty Acid Composition of Green Nut Oil. 2016. 914. 18-22
more...
MISC (1):
  • 竹山 恵美子, Islam Ariful, 渡辺 睦行, 椿 広計, 新海 シズ, 瀬藤 光利, 福島 正子. グリーンナッツオイルおよびDHAの摂取が老化促進モデルマウス(SAMP8)の記憶低下抑制効果に及ぼす影響. 脂質栄養学. 2019. 28. 2. 144-144
Books (8):
  • How to use lipid / fatty acid related substances -Material development, function creation, applied technology-
    2020
  • 食べ物と健康 改訂 マスター食品学II
    建帛社 2016
  • 食べ物と健康 マスター食品学II(建帛社)
    建帛社 2012 ISBN:9784767904665
  • 健康と栄養のための有機化学 (建帛社)
    建帛社 2010 ISBN:9784767903903
  • 食べ物と健康III 新訂 食品加工と加工食品 (樹村房)
    樹村房 2009
more...
Lectures and oral presentations  (34):
  • Effects of Green nuts oil and DHA intake on memory detedrioration suppressiove effect of SAMP8
    (2019)
  • Dietary intake of green nuts oil and DHA ameliorate memory efficiency and DHA levels in cerebellum, hippocampus and olfactory bulb of Alzheimer disease model mice (SAMP8).
    (60th International Conference on the Bioscience of Lipids 2019)
  • アサイーオイルの有効利用に関する研究
    (日本脂質栄養学会第27回大会 2018)
  • グリーンナッツオイル摂取が老化促進モデルマウス(SAM)の認知機能に及ぼす影響
    (一般社団法人日本家政学会 第69回大会 2017)
  • グリーンナッツオイル摂取がSAMP8マウスの認知機能に及ぼす影響
    (日本脂質栄養学会 第25回大会 2016)
more...
Work history (3):
  • 2021/04/01 - 現在 昭和女子大学 食健康科学部 管理栄養学科 教授
  • 2020/04/01 - 現在 昭和女子大学大学院 生活機構研究科 生活科学研究専攻 教授
  • 2015/04/01 - 現在 昭和女子大学大学院 女性健康科学研究所 所員
Awards (1):
  • 2018/11 - 全国栄養士養成施設協会 全国栄養士養成施設協会表彰
Association Membership(s) (7):
老化促進モデルマウス(SAM)学会 ,  日本脂質栄養学会 ,  日本食物繊維研究会(現:日本食物繊維学会) ,  日本調理科学会 ,  (社)日本栄養・食糧学会 ,  (社)日本食品工業学会(現:(社)日本食品科学工学会) ,  (社)日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page