Rchr
J-GLOBAL ID:200901031370761192   Update date: Apr. 05, 2023

Watanabe Osamu

ワタナベ オサム | Watanabe Osamu
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://www.hro.or.jp/
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (9): レジスタントスターチ ,  雑豆 ,  カルシウム吸収 ,  小豆 ,  機能性食品 ,  Food Function ,  Fungi ,  dietary fiber ,  calcium absorption
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2010 - 2013 嗜好品素材に適した道産キノコの選抜と加工技術の開発
  • 2009 - 2010 アンチエイジング機能を有するキノコの高度利用に関する研究
  • Research on new polysaccharides which promote absorption of calcium
Papers (6):
MISC (8):
Patents (1):
  • カルシウム吸収を促進する多糖類食品素材およびその製造方法
Books (1):
  • 栄養・食糧科学セレクション3 食による生体機能調節の新展開
    日本食品出版株式会社 2002 ISBN:493088313X
Lectures and oral presentations  (22):
  • 道産ニシンの利用と水試の取り組み
    (令和4年度 第35回北海道の水産加工振興に係わる連絡会議 2022)
  • 北海道産小豆粉の製造方法と利用に関する研究
    (日本農芸化学会 2018年度大会 2018)
  • 「おいしさ」を測る~味覚センサーの活用~
    (平成29年度 地域バイオ育成講座in札幌 2018)
  • 北海道産小豆の利用拡大に向けて
    (北大リサーチ&ビジネスパークセミナー 2018)
  • 北海道産小豆粉の製造と利用に関する研究
    (平成29年度日本応用糖質科学会北海道支部 支部賞授賞式・受賞講演およびシンポジウム 2018)
more...
Education (2):
  • Tokyo University of Science Faculty of Science and Technology Applied Biological Science
  • 北海道大学大学院 農学研究科 農芸化学専攻
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (Hokkaido University)
Work history (7):
  • 2023/04 - 現在 地方独立行政法人北海道立総合研究機構 産業技術環境研究本部 食品加工研究センター 応用技術部 部長
  • 2021/04 - 2023/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
  • 2019/04 - 2021/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
  • 2012/04 - 2019/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
  • 2010/04 - 2012/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
Show all
Awards (1):
  • 2018/02 - 日本応用糖質科学会北海道支部 技術奨励賞 北海道産小豆粉の製造と利用に関する研究
Association Membership(s) (2):
日本農芸化学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page