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J-GLOBAL ID:200901031370761192
Update date: Apr. 05, 2023
Watanabe Osamu
ワタナベ オサム | Watanabe Osamu
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Affiliation and department:
Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
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Detailed information
Homepage URL (1):
http://www.hro.or.jp/
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (9):
レジスタントスターチ
, 雑豆
, カルシウム吸収
, 小豆
, 機能性食品
, Food Function
, Fungi
, dietary fiber
, calcium absorption
Research theme for competitive and other funds (3):
2010 - 2013 嗜好品素材に適した道産キノコの選抜と加工技術の開発
2009 - 2010 アンチエイジング機能を有するキノコの高度利用に関する研究
Research on new polysaccharides which promote absorption of calcium
Papers (6):
WATANABE Osamu. Loss-Resistance Conditions of Resistant Starch in the Confectionery Process. 2019. 66. 10. 372-380
Jae-Sung Lee, Kohsuke Oka, Osamu Watanabe, Hiroshi Hara, Satoshi Ishizuka. Immunomodulatory effect of mushrooms on cytotoxic activity and cytokine production of intestinal lamina propria leukocytes does not necessarily depend on beta-glucan contents. FOOD CHEMISTRY. 2011. 126. 4. 1521-1526
O Watanabe, H Hara, Y Aoyama, T Kasai. Improving effect of feeding with a phosphorylated guar gum hydrolysate on calcium absorption impaired by ovariectomy in rats. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2001. 65. 3. 613-618
O Watanabe, H Hara, Y Aoyama, T Kasai. Increased intestinal calcium absorption from the ingestion of a phosphorylated guar gum hydrolysate independent of cecal fermentation in rats. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2000. 64. 3. 613-616
O Watanabe, H Hara, T Kasai. Effect of a phosphorylated guar gum hydrolysate on increased calcium solubilization and the promotion of calcium absorption in rats. BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 2000. 64. 1. 160-166
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MISC (8):
渡邉 治. 北海道産小豆の用途拡大に向けて. グリーンテクノ情報. 2018. 13. 4
WATANABE Osamu. Study on the Health Functionality of Mushrooms Produced in Hokkaido and Manufacturing Method for Snacks. 2017. 12. 19-28
WATANABE Osamu. Study and Utilization of Bioactive Properties in Edible Mushroom. 2011. 9. 13-20
渡邉 治. キノコの保健機能性の解明並びに機能性食品の開発. ニューフードインダストリー. 2010. 52. 12. 11-22
渡邉 治. 道産キノコ類の抗酸化性などの保健機能性に関する研究. 食品の試験と研究. 2007. 42. 45-47
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Patents (1):
カルシウム吸収を促進する多糖類食品素材およびその製造方法
Books (1):
栄養・食糧科学セレクション3 食による生体機能調節の新展開
日本食品出版株式会社 2002 ISBN:493088313X
Lectures and oral presentations (22):
道産ニシンの利用と水試の取り組み
(令和4年度 第35回北海道の水産加工振興に係わる連絡会議 2022)
北海道産小豆粉の製造方法と利用に関する研究
(日本農芸化学会 2018年度大会 2018)
「おいしさ」を測る~味覚センサーの活用~
(平成29年度 地域バイオ育成講座in札幌 2018)
北海道産小豆の利用拡大に向けて
(北大リサーチ&ビジネスパークセミナー 2018)
北海道産小豆粉の製造と利用に関する研究
(平成29年度日本応用糖質科学会北海道支部 支部賞授賞式・受賞講演およびシンポジウム 2018)
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Education (2):
Tokyo University of Science Faculty of Science and Technology Applied Biological Science
北海道大学大学院 農学研究科 農芸化学専攻
Professional career (1):
Doctor of Agriculture (Hokkaido University)
Work history (7):
2023/04 - 現在 地方独立行政法人北海道立総合研究機構 産業技術環境研究本部 食品加工研究センター 応用技術部 部長
2021/04 - 2023/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
2019/04 - 2021/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
2012/04 - 2019/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
2010/04 - 2012/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
1992/02 - 2010/03 北海道立食品加工研究センター 研究職員
1991/04 - 1992/02 Hokkaido Industrial Research Institute
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Awards (1):
2018/02 - 日本応用糖質科学会北海道支部 技術奨励賞 北海道産小豆粉の製造と利用に関する研究
Association Membership(s) (2):
日本農芸化学会
, JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
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