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J-GLOBAL ID:200901035527925513   Update date: Apr. 14, 2024

Takemori Kumiko

タケモリ クミコ | Takemori Kumiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://nara-kindai.unv.jp/
Research field  (1): Experimental pathology
Research keywords  (2): 栄養生理学 ,  実験病理学
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2022 - 2025 魚類由来エラスチンペプチドの血管保護作用を介した生活習慣病抑制効果
  • 2018 - 2020 魚類由来エラスチンペプチド摂取による腎血管保護作用の解明
  • 2015 - 2018 Studies on heart-bound adiponectin for heart disease suppression and therapeutic effect
  • 2011 - 2013 Effects of elastin peptide from fish ductus arteriosus on tissue extensibility
  • 1997 - 1998 Rolo of NO as a causative factor for hypertensive cerebral injury
Papers (53):
  • 秋山裕義, 関沢裕子, 大槻祐規, 宮村佳成, 森本正則, 松村晋一, 吉岡百合, 山中重明, 藤咲淳, 竹森久美子, et al. 柿果実由来ポリフェノールの酒酔い軽減作用について. 薬理と治療. 2023. 51. 7. 1001-1011
  • Kumiko Takemori. Elastin: The key protein that provides flexibility in your body. 2022. 60. 8. 376-378
  • 竹森久美子, 竹森久美子, 巽(田中)都香沙, 米谷俊, 米谷俊, 米谷俊. Effects of Short-term Food Restriction on Hypertensive End-organ Damage. 薬理と治療. 2022. 50. 7. 1187-1194
  • Kumiko Takemori, Kaito Yoshimoto, Kana Aoki, Takuya Matsuo, Takashi Kometani. Development of pups born to rats established as a model of underweight Japanese women and the onset of impaired glucose tolerance. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2022. 86. 7. 875-883
  • Takemori Kumiko, Akaho Keisuke, Iwase Mari, Okano Minami, Kometani Takashi. Effects of Persimmon Fruit Polyphenols on Postprandial Plasma Glucose Elevation in Rats and Humans. J Nutr Sci Vitaminol(Tokyo). 2022. 68. 4. 331-341
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MISC (101):
  • 上西 梢, 村上哲男, 竹森久美子. 生活習慣病モデルとしてのSHRSPの新たな有用性 日本人の体質を再現したモデル動物への食餌制限のタイミングと病態発症との関連. SHR News Letter. 2023. 73
  • Kumiko Takemori, Kana Aoki, Takuya Matsuo, Tatsuhiro Taguchi, Takashi Kometani. Effects on Development and Metabolism of offspring Born from Japanese Underweight Model Dams. Journal of Clinical Nutrition & Dietetics. 2023. 9. 3;186. 1-2
  • 楠橋里佳子, 星川慶明, 竹森久美子, 米谷俊, 米谷俊. Depolymerization of polyphenols from persimmon fruits by subcritical water treatment. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2022. 2022
  • Supplements for Children Born in the Future. 食品と開発. 2021. 56. 6. 4-7
  • 岡野美波, 井村奈月美, 陳依凡, 竹森久美子, 竹森久美子, 米谷俊, 米谷俊, 米谷俊. 柿果実由来ポリフェノールの品種間差~経済品種29品種の比較~. 日本食品科学工学会関西支部大会市民フォーラム講演要旨集. 2021. 4th
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Patents (2):
Lectures and oral presentations  (197):
  • 魚類由来エラスチンペプチドの継続摂取は高血圧性腎障害を抑制する
    (日本農芸化学会2024年度大会(東京:日本農芸化学会創立100周年記念大会) 2026)
  • カツオエラスチンペプチド摂取が日本人型DOHaDモデルのインスリン抵抗性発症に及ぼす影響
    (日本農芸化学会2024年度大会(東京:日本農芸化学会創立100周年記念大会) 2024)
  • HSP90阻害剤とアントラサイクリン系薬剤同時添加によりmRNAの核内蓄積の解消
    (日本農芸化学会2024年度大会(東京:日本農芸化学会創立100周年記念大会) 2024)
  • mRNA核外輸送受容体TAPとタンパク質輸送受容体CRM1の二つの輸送受容体によるmRNA核外輸送の生物学的意義
    (日本農芸化学会2024年度大会(東京:日本農芸化学会創立100周年記念大会) 2024)
  • 管理栄養士養成課程女子学生の食態度調査と葉酸の継続的摂取向上への行動変容アプローチ
    (第21回日本小児栄養研究会 2024)
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Professional career (2):
  • master of agriculture (Kinki University)
  • 博士(医学) (近畿大学)
Work history (8):
  • 2024/04 - 現在 Kindai University Agricultural Technology and Innovation Research
  • 2023/04 - 現在 Kindai University Faculty of Agriculture Department of Food Science and Nutrition
  • 2011/04 - 現在 Kindai University
  • 2015/04 - 2023/03 Kindai University Faculty of Agriculture Department of Food Science and Nutrition
  • 2010/04 - 2015/03 Kindai University Faculty of Agriculture Department of Food Science and Nutrition
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Committee career (4):
  • 2022/10 - 現在 日本栄養・食糧学会 近畿支部 参与
  • 2021/04 - 現在 日本小児栄養研究会 運営委員
  • 2017/04 - 現在 奈良県産業振興総合センター 研究開発評価委員会 委員
  • 2010/10 - 現在 高血圧関連疾患モデル学会 評議員
Awards (5):
  • 2023/03 - BBB論文賞 Development of pups born to rats established as a model of underweight Japanese women and the onset of impaired glucose tolerance
  • 2020/06 - 日本小児栄養研究会 第17回日本小児栄養研究会 優秀演題 糖代謝異常発症に対する緩やかな胎児期低栄養暴露の関与
  • 2018/12 - 第16回日本機能性食品医用学会総会 優秀演題賞 高血圧性腎血管傷害に対するエラスチンペプチドの抑制効果
  • 2014/03 - 日本小児栄養研究会 第10回日本小児栄養研究会優秀演題 低出生体重ラットの糖・脂質代謝異常発症に対するL-グルタミン酸ナトリウム投与の影響
  • 2000 - SHR学会
Association Membership(s) (6):
日本抗加齢医学会 一般会員 ,  日本小児栄養研究会 ,  日本農芸化学会 ,  日本体質医学会 ,  高血圧関連疾患モデル学会 ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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