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J-GLOBAL ID:200901064950803572   Update date: Apr. 17, 2024

Hayabuchi Hitomi

ハヤブチ ヒトミ | Hayabuchi Hitomi
Affiliation and department:
Job title: 特任教授
Other affiliations (2):
  • 福岡女子大学  名誉教授
  • 公益財団法人 福岡アジア都市研究所  グランドフェロー
Homepage URL  (1): http://www.fwu.ac.jp/nh/hayabuchi
Research field  (2): Nutrition and health science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): Taste Education ,  Food Guide ,  Food Environment ,  Food Education ,  Salt reduction ,  Hypertension ,  Practical Nutrition
Research theme for competitive and other funds  (22):
  • 2010 - 2012 チームによる効果的な栄養ケア・マネジメントの標準化をめざした総合的研究
  • 2008 - 2009 食育五輪 2008 in ふくおか
  • 2005 - 2008 生活習慣病予防のための効果的な栄養教育手法に関する研究
  • 2005 - 2007 Development of educational tool for food education promotion -From the application of the dish-based dietary assessment-
  • 2003 - 2004 Research on the meal assessment method for practice of "Health Japan 21"
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Papers (172):
  • Yoko Umeki, Hitomi Hayabuchi, Hisashi Adachi, Masanori Ohta. Feasibility of Low-Sodium, High-Potassium Processed Foods and Their Effect on Blood Pressure in Free-Living Japanese Men: A Randomized, Double-Blind Controlled Trial. Nutrients. 2021. 13. 10
  • Rieko Morita, Masanori Ohta, Yoko Umeki, Akiko Nanri, Takuya Tsuchihashi, Hitomi Hayabuchi. Effect of Monosodium Glutamate on Saltiness and Palatability Ratings of Low-Salt Solutions in Japanese Adults According to Their Early Salt Exposure or Salty Taste Preference. Nutrients. 2021. 13. 2
  • Takuya Tsuchihashi, Toshihiko Ishimitsu, Katsuyuki Ando, Miho Kusaka, Atsuhiro Ichihara, Katsuyuki Miura, Yuhei Kawano, Takafumi Ishida, Hiroo Kumagai, Atsushi Sakima, et al. JSH Statement: Tokyo declaration promoting salt reduction by the Japanese Society of Hypertension-the JSH Tokyo declaration. Hypertension research : official journal of the Japanese Society of Hypertension. 2020. 43. 11. 1133-1134
  • Manami Nagahara, Masanori Ohta, Yoko Umeki, Akiko Nanri, Hitomi Hayabuchi. Developmental Changes in Food Balance during Breakfast, Lifestyle, and Indefinite Complaints from First Grade to Sixth Grade in Elementary School. The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics. 2020. 78. 4. 131-142
  • Rieko Morita, Masanori Ohta, Hitomi Hayabuchi, Shoji Fujitani, Shintaro Yoshida, Hideki Matsumoto, Takuya Tsuchihashi. Quantitative verification of the effect of using an umami substance (L-glutamate) to reduce salt intake. Hypertension Research. 2020. 43. 6. 579-581
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MISC (53):
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Patents (12):
Books (51):
  • 減塩のすべて : 理論から実践まで
    南江堂 2019 ISBN:9784524246717
  • 「食事バランスガイド」を活用した栄養教育・食育実践マニュアル 第3版
    第一出版 2018 ISBN:9784804113586
  • 食事バランスガイド活用支援ソフト「独楽回師ver.4」
    (株)グリーム 2018
  • 健康・栄養科学シリーズ「公衆栄養学第5版」
    南江堂 2015
  • 栄養学概論
    同文書院 2013
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Lectures and oral presentations  (117):
  • Let's eat deliciously, enjoyably and healthily!
    (The 43rd Annual Scientific Meeting of the Japanese Society of Hypertension 2021)
  • 健康日本21(第2次)「適正な量と質の食事」を実践するために~個人の主体的取組と食環境整備の必要性~
    (第36回 日本高血圧学会総会 2013)
  • 高血圧予防・管理のための食習慣質問票(DHQ-HT)試案~食塩・カリウム摂取量評価における意義と24時間蓄尿との関係~
    (第36回日本高血圧学会総会 2013)
  • エビデンスの構築、学会の意義・活用~望ましい食生活の実践支援を業とするために~
    (日本栄養改善学会九州沖縄支部 2013)
  • 公衆栄養における事業展開を理解する~望ましい食生活の実践支援~
    (福岡県地域保健従事者新任研修会 2013)
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Works (116):
  • 第33回日本高血圧学会総会 メディカル・コメディカル合同シンポジウム「どうする!上手な減塩!」シンポジスト, 福岡
    2010 -
  • 「食育推進都市を目指して~食育をとおした健やか住よかまちづくりとは~」シンポジウム座長:第33回大牟田市健康づくり市民大会,大牟田市
    2010 -
  • 日本食育学会日韓シンポジウム座長:第4回日本食育学会学術大会,熊本
    2010 -
  • 新聞・報道等:13件
    2009 -
  • 他学会・協議会招聘講演等:24件
    2009 -
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Education (3):
  • 1976 - 1980 九州大学大学院 医学研究科博士課程 社会医学専攻
  • 1974 - 1976 Ochanomizu University
  • 1970 - 1974 Fukuoka Women's University
Professional career (2):
  • Dr. of Medical Science (Kyushu University)
  • Ms. of Science (Ochanomizu University)
Work history (6):
  • 2017/09 - 現在 Nara Women's University Faculty of Human Life and Environment, Department of Food Science and Nutrition Emeritus Professor
  • 2000 - 2017 Fukuoka Women's University Graduate School of Health and Environmental Sciences Professor
  • 1980 - 2006 財団法人放射線影響研究所 疫学統計部 臨時 / 非常勤研究員
  • 1996 - 2002 Kyushu University School of Medicine
  • 1984 - 2000 Fukuoka Women's University
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Committee career (34):
  • 2015 - 現在 日本食育学会 常務理事・企画委員会委員長・食育の百科事典編集副委員長
  • 2014/09 - 現在 日本栄養学教育学会 理事
  • 2012/12 - 現在 日本健康栄養システム学会 理事・評議員
  • 2010/07 - 現在 日本高血圧学会 減塩委員会委員
  • 2008 - 現在 福岡発食育&食環境整備ネットワーク 会長
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Awards (10):
  • 2018/05 - Journal of Japanese Society of Shokuiku Best Paper Award Effects of the “Lesson of Taste” on taste recognition, food awareness, and eating behaviors among elementary schoolchildren
  • 2016/09 - 特定非営利活動法人日本栄養改善学会 平成28年日本栄養改善学会功労賞
  • 2015/09 - 厚生労働省 厚生労働大臣表彰:平成27年度栄養士養成功労
  • 2012/04 - 公立大学法人福岡女子大学 学長表彰 食育に関する教育研究と普及推進
  • 2011/07 - 福岡県 知事感謝状 栄養士養成功労
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Association Membership(s) (8):
日本栄養学教育学会 ,  The Japanese Society of Hypertension ,  Japanese Society of Shokuiku ,  Japanese Society on Nutrition Care and Management ,  The Japanese Society of Nutrition and Dietetics ,  Japanese Society of Public Health ,  Japanese Society of Nutrition and Food Science ,  The Japan Dietetic Association
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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