Rchr
J-GLOBAL ID:200901084772163760
Update date: Sep. 14, 2022
Aida Kuniko
アイダ クニコ | Aida Kuniko
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (2):
家政学 食生活
, Food Culture
Research theme for competitive and other funds (2):
- 栄養指導に関する研究
- Ecological, biochemical study on the Food hygienic microorganisms
Papers (11):
MISC (43):
-
Sumino Takeshi, Endo Eiko, Aida Kuniko, Sumino Sachiko, Yamada Koji. Various Component and Bacteria of "Sukugarasu" in Okinawa. Journal of cookery science of Japan. 1999. 32. 3. 240-243
-
SUMINO Takesi, AIDA Kuniko, ENDO Eiko, SUMINO Sachiko. Measurements of the Water Activity, Salt Content and Bacterial Number of Soy-paste. Studies in comparative culture. 1997. 36. 66-71
-
KANEKO Kentaro, OTOGURO Chikao, ODAKE Sachiko, TSUJI Kyoko, AIDA Kuniko. Effects of Low Pressure Storage on Various Taste Components, Pectic Substances and Hardness of Ume Fruit. Food Science and Technology Research. 1996. 2(4), 258-264. 4. 258-264
-
Sumino Takeshi, Aida Kuniko, Sumino Sachiko, Yamada Koji. Bacterial Contamination, Sodium and Potassium Content, and Free Amino Acids Composition of "kapit" in Thailand. Journal of Cookery Science of Japan. 1996. 29. 3. 212-217
-
Sumino Takeshi, Aida Kuniko, Sumino Sachiko, Yamada Koji. Bacterial Contamination, Sodium and Potassium Content, and Free Amino Acids Composition of "Kapit" in Thailand. Journal of Cookery Science of Japan. 1996. 29. 3. 212-217
more...
Books (14):
-
『別冊うかたま』 伝え継ぐ日本の家庭料理「野菜のおかず 春から夏」
2021
-
『別冊うかたま』 伝え継ぐ日本の家庭料理「年取りと正月の料理」
一般社団法人農山漁村文化協会 2020
-
『別冊うかたま』 伝え継ぐ日本の家庭料理「どんぶり 雑炊 おこわ」
一般社団法人農山漁村文化協会 2020
-
『別冊うかたま』 伝え継ぐ日本の家庭料理「魚のおかず」
2020
-
Nブックス 三訂栄養指導論
建帛社 2020
more...
Lectures and oral presentations (11):
-
福島県の家庭料理 副菜の特徴 -会津地方、中通り地方、浜通り地方の副菜-
(日本調理科学会2019年度大会 2019)
-
福島県の家庭料理 主菜の特徴 会津地方,中通り地方,浜通り地方の主菜
(日本調理科学会平成30年度大会 2018)
-
福島県の家庭料理 おやつの特徴 -会津地方、中通り地方、浜通り地方のおやつ-
(日本調理科学会平成29年度大会 2017)
-
福島県の家庭料理 主食の特徴 -特に沿岸部と山間部の米料理-
(日本調理科学会平成28年度大会 2016)
-
東北・北海道地方における米の摂取・調理方法と米に対する意識調査(第4報)-米飯および代表的な米料理の摂取・調理状況と地域性-
(日本調理科学会 平成22年度大会 2010)
more...
Education (2):
- - 2005 Koriyama Women's University
- - 1980 Koriyama Women's University Faculty of Home Economics Department of Food & Nutrition
Professional career (1):
Work history (5):
- 2015/04 - 現在 Koriyama Women's College
- 2007/04 - 2015/03 Koriyama Women's College
- 2002/04 - 2007/03 Koriyama Women's College
- 1995 - 2002 Koriyama Women's College
- 1980/04 - 1995/03 Koriyama Women's College
Committee career (4):
- 2021/03 - 現在 福島県小野町 小野町産業6次化・発酵のまちづくり推進協議会委員
- 2014/04 - 2018/03 一般社団法人日本調理科学会 東北・北海道支部 支部長
- 公益社団法人日本栄養士会 研究・教育栄養士協議会運営委員
- 一般社団法人日本調理科学会東北・北海道支部 副支部長
Awards (5):
- 2020/11 - 文部科学省 短期大学教育功労者表彰
- 2019/08 - 一般社団法人日本調理科学会 2019年度調理科学会学会賞 伝統発酵食品に関する食文化的、食品衛生学的および微生物学的研究
- 2015/09 - 厚生労働省 厚生労働大臣表彰 栄養士養成功労
- 2010/10 - 社団法人全国栄養士養成施設協会 栄養士養成施設教員の会長表彰
- 1999/10 - 日本食生活学会 日本食生活学会 第一回奨励賞
Association Membership(s) (5):
日本栄養士会
, THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS
, 国際家政学会
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
Return to Previous Page