Rchr
J-GLOBAL ID:200901085711286407
Update date: Apr. 17, 2024
Mioko Toyomitsu
トヨミツ ミオコ | Mioko Toyomitsu
Contact this researcher
You can send email directly to the researcher.
Affiliation and department:
Junior College of Kagawa Nutrition University Department of Food and Nutrition
About Junior College of Kagawa Nutrition University Department of Food and Nutrition
Search "Junior College of Kagawa Nutrition University Department of Food and Nutrition"
Detailed information
Job title:
Professor
Research field (3):
Home economics, lifestyle science
, Home economics, lifestyle science
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (3):
食情報
, 食行動
, 食嗜好と評価
Research theme for competitive and other funds (3):
2005 - *
2005 - *
美味しさの二次的要因・嗜好調査
Papers (13):
Relationship between signs and symptoms during meals and nutritional assessment in Communal Daily Long-Term Care for a Dementia Patient. Journal of the Japan Home Nutrition Management Society. 2018. 4. 3. 193-200
細山田洋子・小菅麻衣良・豊満美峰子. 調理者と観察者に分けた調理学実習の授業の実施と評価:観察者へのアンケートによる検討. 帝京平成大学紀要. 2012. 第23巻. 第1号. 267-273
Maira KOSUGE, Mioko TOYOMITSU. Measurement of Rice with a Measuring Cup and Measuremento Method fo Rice at Home. Bulletin of Sugino Fashion College, Sugino Fashion Junior College. 2009. 8. 第8号. 41-49
豊満美峰子・小宮麻衣良・松本仲子. 情報がおいしさに及ぼす影響. 日本食生活学会誌. 2007. 第18巻. 2号. 186-196
豊満美峰子・小川久惠・松本仲子. 視覚・心理の要因がおいしさに及ぼす影響. アサヒビール学術振興財団研究紀要. 2007. 第20巻. 69-93
more...
MISC (2):
Intake Point Ranges of FOod Groups Using the "4 Food Groups Scoring Method" as an Indicator of Adequate Nutrient Intake. 2017. 2016. 47. 25-36
細山田洋子, 小菅麻衣良. 新聞記事に見る学校給食における栄養士の取り組み~学校給食法改正前後の記事件数の検討. 日本栄養士会雑誌. 2015. 58. 3. 41-47
Books (30):
料理のコツ解剖図鑑中国語簡体字版
2019
料理のなるほど実験室
女子栄養大学出版部 2019
女子栄養大学料理のなるほど実験室
2019
家庭料理技能検定公式ガイド実技試験編1級準1級2級
女子栄養大学 2017
家庭料理技能検定試験公式ガイド筆記試験編 1級準1級2級
2017
more...
Lectures and oral presentations (20):
包丁技術習得のための指導方法の検討
(日本調理科学会 2019)
調理用語の認知度についての調査
(日本調理科学会 2017)
学校給食における給食経営管理分野に関する新聞記事の分析~学校給食法改正前後の比較~
(第9回日本栄養改善学会北陸支部学術総会 2014)
調理器具の認知度についての調査
(日本調理科学会平成25年度大会 2013)
グループホーム入居者のMNA-SFによる栄養状態評価と食事形態との関連について
(第60回日本栄養改善学会学術総会 2013)
more...
Works (5):
60歳から始めるおやじ自慢のうちごはん
2012 -
カッピィとスプーニーの料理教室
2011 -
色彩とおいしさの関係・供食の場の色彩
2011 -
どんな食材にも合う「みそ」の料理で今年の厳しい夏を乗り切ろう
2011 -
「おいしさ」に対する視覚的影響-色彩と食器-
2010 -
Education (3):
- 1990 Kagawa Nutrition University Graduate School, Division of Nutrition
- 1988 Kagawa Nutrition University Faculty of Nutrition
- 1983 埼玉県松山女子高等学校
Professional career (1):
博士 (女子栄養大学)
Work history (11):
2020/04 - 現在 Junior College of Kagawa Nutrition University Department of Food and Nutrition
2010/04/01 - 現在 Junior College of Kagawa Nutrition University Food & Nutrition Course
2010/04 - 2020/03 Junior College of Kagawa Nutrition University Department of Food and Nutrition
2008/04 - 2010/03 Associate Professor
2006/04 - 2008/03 Lecturer
1993/04/01 - 2006/03/31 Junior College of Kagawa Nutrition University Food & Nutrition Course
1993/04 - 2006/03 Junior College of Kagawa Nutrition University Department of Food and Nutrition
1990/04 - 1993/03 株式会社消費経済研究所 調査事業部 研究員・ポスドク
1990/04 - 1993/03 Researcher
1993/01 - 株式会社消費経済研究所 調査事業部 主任研究員
1993/01 - Chief Researcher
Show all
Committee career (11):
2019/04 - 現在 栄養士実力認定試験委員 委員(調理学)
2019/04 - 現在 日本調理科学会 関東支部役員
2019/03 - 現在 日本総菜協会 総菜管理士資格試験試験委員
2010/04 - 現在 社団法人フードスペシャリスト協会 コアカリキュラム等策定委員
2010 - 現在 財団法人日本フードスペシャリスト協会 コアカリキュラム等策定委員
2008 - 現在 文部科学省 後援家庭料理技能検定専門委員
2018/04 - 2020/03 日本調理科学会関東支部役員 支部役員
2015 - 文部科学省後援家庭料理技能検定 運営委員
2010 - 2012 日本食生活学会 評議員
2010 - 2012 日本食生活学会 企画・編集委員
2001 - 2004 食糧庁・JA/子供ごはん料理教室 講師
Show all
Association Membership(s) (5):
日本調理科学会
, 栄養改善学会
, 日本食生活学会
, 日本家政学会
, 日本官能評価学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
researchmap
.
For details, see here
.
Return to Previous Page
TOP
BOTTOM