Rchr
J-GLOBAL ID:200901000802803034   Update date: Mar. 30, 2024

Hidemi Todoriki

トドリキ ヒデミ | Hidemi Todoriki
Affiliation and department:
Research field  (5): Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Nutrition and health science ,  Hygiene and public health (laboratory) ,  Home economics, lifestyle science ,  Healthcare management, medical sociology
Research keywords  (5): Public Health ,  Epidemiology ,  human nutrition ,  Dietary intervention study ,  Okinawa
Research theme for competitive and other funds  (42):
  • 2021 - 2024 Influence of dietary habits on intestinal environment of mothers and children in Okinawa: Family and community aspects
  • 2021 - 2024 A Randomized Intervention Trial to Promote Healthy Dietary Intake among Parents and Children in Okinawa: Based on Health Checkup Data of Nursery School
  • 2016 - 2021 地域の農林水産物・食品の機能性発掘のための研究開発
  • 2021 - 2021 やんばるの森:沖縄における地域共生・精神文化・環境保全の役割と再生研究会
  • 2016 - 2020 Dietary education interventions aimed at improving health indicators among Okinawan children: a cluster-randomized controlled trial
Show all
Papers (117):
  • Sanae Ito, Keiko Asakura, Kemmyo Sugiyama, Minoru Takakura, Hidemi Todoriki. Association between sodium and potassium excretion estimated from spot urine and socioeconomic status among primary school children and their mothers in Okinawa, Japan. Hypertension Research. 2024
  • Fumika Aniya, Atsushi Sakima, Minoru Takakura, Kokoro Shirai, Masumi Shimabukuro, Hidemi Todoriki, Koichiro Okumura, Katsuya Takemura, Noboru Kinjyo, Yusuke Ohya. Effect of Nutrition Education on the Vegetable Intake of Residents in Okinawa. Circulation Reports. 2022. 4. 3. 131-144
  • 崎間 敦, 高倉 実, 安仁屋 文香, 白井 こころ, 島袋 真澄, 等々力 英美, 奥村 耕一郎, 武村 克哉, 金城 昇, 大屋 祐輔. 家庭の味付けと小学生の肥満および食品摂取の関連. 日本高血圧学会総会プログラム・抄録集. 2021. 43回. 244-244
  • 安仁屋 文香, 崎間 敦, 高倉 実, 白井 こころ, 島袋 真澄, 等々力 英美, 奥村 耕一郎, 武村 克哉, 金城 昇, 大屋 祐輔. 地域健康づくりにおける野菜摂取量増加の取り組み. 日本高血圧学会総会プログラム・抄録集. 2021. 43回. 291-291
  • Sanae ITO, Kensaku TAKARA, Kaori SHIROMA, Chikako NAMIHIRA, Hidemi TODORIKI. Comparison of Analyzed and Calculated Values of Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Intake from Hospital Diet. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2021. 67. 2. 139-142
more...
MISC (132):
  • 等々力英美. やんばるの森:沖縄における地域共生・精神文化・環境保全の役割と再生研究会. 生存科学研究ニュース. 2021. 36. 1. 2-4
  • 等々力英美. 約10年前に行われた沖縄・神奈川学習センター間の同時面接授業の先駆的試み. 放送大学沖縄学習センター開設30周年記念誌. 2021. 8-9
  • 伊藤早苗, 等々力英美. GABAを含む食品の健康機能-高血圧予防の可能性-. 食品と容器. 2020. 61. 10. 604-609
  • 等々力英美. -巻頭言- 社会の「つながり(絆)」と健康 -沖縄から考えるー. 放送大学沖縄学習センターキャンパスニライ. 2020. 93. 1
  • 崎間 敦, 小浜 敬子, 安仁屋 文香, 島袋 真澄, 白井 こころ, 高倉 実, 金城 昇, 等々力 英美, 武村 克哉, 奥村 耕一郎, et al. 若年期からの生活習慣の改善と高血圧発症予防 学校給食を活用した減塩教育の実践. 日本高血圧学会総会プログラム・抄録集. 2018. 41回. SSY2-1
more...
Books (20):
  • 沖縄の健康長寿と26ショック. 「子供の食と栄養」
    講談社サイエンティフィック 2020
  • 戦後沖縄における食事・栄養と食環境の変遷. 「島嶼地域の新たな展望 自然・文化・社会の融合体としての島々」
    九州大学出版会, 福岡 2014
  • 戦後沖縄の体重転換と社会経済的要因 : 経済・身体活動・食事・栄養転換と関連して ソーシャル・キャピタルと地域の力 : 沖縄から考える健康と長寿
    日本評論社, 東京 2013
  • NEW予防医学・公衆衛生学(改訂第2版), 地域のメンタルヘルス
    南江堂 2006
  • NEW予防医学・公衆衛生学(改訂第2版), プライマリケアと包括的保健医療
    南江堂 2006
more...
Lectures and oral presentations  (135):
  • Current Status and Countermeasures for Lifestyle-related Diseases in Okinawa -From the Perspective of Nutrition Transition and Intervention Trial-
    (Life-style-Related Diseases Prevention Course JFY 2022 JICA Knowdge Co-creation program 2022)
  • 食と社会の変容から沖縄の長寿を考える -人間栄養学から人間工学への期待-
    (第42回 日本人間工学会九州・沖縄支部会 特別講演 2021)
  • 地域健康づくりにおける野菜摂取量増加の取り組み
    (第43回日本高血圧学会総会 2021)
  • 家庭の味付けと小学生の肥満
    (第43回日本高血圧学会総会 2021)
  • 沖縄県小学校における親と児童の食事摂取と家族機能との関係性
    (第51回沖縄県公衆衛生学会, 那覇市 2020)
more...
Professional career (1):
  • - (The University of Tokyo)
Work history (19):
  • 2021/04 - 現在 琉球大学医学部保健学科 客員研究員
  • 2016/04 - 現在 University of the Ryukyus
  • 2007/04 - 現在 東京大学大学院医学系研究科 非常勤講師
  • 2019/04 - 2022/03 沖縄大学大学院 非常勤講師
  • 2018/04 - 2021/03 放送大学 客員教授
Show all
Committee career (10):
  • - 2018 琉球大学 琉球大学疫学研究倫理審査委員会委員
  • - 2016 日本疫学会 日本民族衛生学会評議委員
  • 沖縄県八重瀬町食育スタディ推進委員会委員長
  • 沖縄県医師会 おきなわ津梁ネットワーク健康教育広報部会次世代の健康教育検討委員会小委員会委員
  • 沖縄県医師会 沖縄県医師会食育担当 食育副読本編集委員
Show all
Association Membership(s) (4):
日本栄養改善学会 ,  日本栄養食糧学会 ,  日本公衆衛生学会 ,  日本疫学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page