研究者
J-GLOBAL ID:200901061989361837   更新日: 2024年05月29日

野間 誠司

ノマ セイジ | Noma Seiji
所属機関・部署:
職名: 准教授
研究分野 (1件): 食品科学
研究キーワード (2件): 生物資源利用学 ,  食品科学
競争的資金等の研究課題 (5件):
  • 2020 - 2023 加圧二酸化炭素環境下での減塩高品質魚醤の調製
  • 2017 - 2020 二酸化炭素の加圧溶解による一時的酸性化を利用した新規中性食品加工技術の開発
  • 2014 - 2017 乳化剤とカーボネーション処理を用いた細菌胞子殺菌技術の確立
  • 2011 - 2012 バイオフィルムの形成を阻害する新規糖付加ペプチドの機能解析と利用
  • 2008 - 2009 糖修飾したタンパク質を分離源としたバイオフィルム形成阻害ペプチドの探索と機能解析
論文 (39件):
  • Satoshi SASAGAWA, Seiji NOMA, Mikihide DEMURA, Daisuke UENO. ユーグレナ粉末の脱臭技術開発に向けた指標におい物質の特定. Journal of Japan Association on Odor Environment. 2024. 55. 2. 107-115
  • Alisa Pattarapisitporn, Seiji Noma, Wannaporn Klangpetch, Mikihide Demura, Nobuyuki Hayashi. Extraction of citrus pectin using pressurized carbon dioxide and production of its oligosaccharides. Food Bioscience. 2024. 57
  • Johma Tagawa, Seiji Noma, Mikihide Demura, Nobuyuki Hayashi. Comparison of Reduced-Salt Fish Sauces Produced Under Pressurized Carbon Dioxide Treatment From Sardinops melanostictus, Trachurus japonicus, Konosirus punctatus, Odontamblyopus lacepedii, and Their Mixture. FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY. 2023. 16. 2. 434-446
  • Aoi Okubo, Seiji Noma, Mikihide Demura, Nobuyuki Hayashi. Accelerated production of reduced-salt sardine fish sauce under pressurized carbon dioxide, combining mild heating and proteolysis. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH. 2022. 28. 3. 235-244
  • 古川, 稔之, 野間, 誠司, 出村, 幹英, 林, 信行. 加圧二酸化炭素を利用した減塩ワラスボ魚醤の作製. 日本食品保蔵科学会誌. 2021. 47. 4. 185-193
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MISC (8件):
書籍 (1件):
  • Use of high pressure technology to inactivate bacterial spores in foods
    CRC Press 2010
講演・口頭発表等 (3件):
  • Control of Bacillus subtilis spores by carbonation in the presence of monoglycerol monocaprate
    (2017)
  • Investigation into the inactivation mechanism of Bacillus subtilis spores by carbonation in the presence of glycerin fatty acid esters
    (2017)
  • Increasing of heat sensitization of vegetative bacterial cells by low-pressure carbonation
    (The European Federation of Food Science & Technology Annual Meeting (2011 EFFoST Annual Meeting) 2011)
学歴 (4件):
  • - 2000 九州大学 生物資源環境科学研究科 食糧化学工学
  • - 2000 九州大学
  • - 1998 九州大学 農学部 食糧化学工
  • - 1998 九州大学
学位 (1件):
  • 博士(農学) (九州大学)
受賞 (2件):
  • 2019 - 公益社団法人日本食品科学工学会 論文賞
  • 2019 - 公益社団法人日本食品科学工学会 奨励賞 二酸化炭素を用いた食品の微生物制御に関する研究
所属学会 (5件):
日本農芸化学会 ,  防菌防黴学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  日本生物工学会
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