研究者
J-GLOBAL ID:201201068269005553   更新日: 2024年11月15日

吉田 朝美

ヨシダ アサミ | Yoshida Asami
所属機関・部署:
職名: 准教授
研究分野 (2件): 食品科学 ,  水圏生命科学
研究キーワード (5件): 細胞性食品 ,  肉質 ,  水産加工 ,  タンパク質分解 ,  プロテアーゼ
競争的資金等の研究課題 (8件):
  • 2023 - 2026 エドワジエラ症原因菌の宿主免疫回避戦略-酸化ストレスとプログラム細胞死から探る-
  • 2023 - 2026 新たなかまぼこ原料魚“安価な産卵後ブリ”のねり製品特性及び冷凍すり身の高品質化
  • 2020 - 2023 地球温暖化で需要高まるイトヨリダイすり身の品質劣化誘発因子の同定と高品質化
  • 2020 - 2023 魚類エドワジエラ症原因菌による宿主免疫回避機構の解明-活性酸素生成系の視点から-
  • 2019 - 2022 同種貝殻由来のマガキ幼生付着誘起物質の探索に関する研究
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論文 (61件):
  • Yi-Li Gao, Asami Yoshida, Jin-Yang Liu, Jing Yuan, Shinnosuke Maeda, Youjun Wang, Yan-Rong Jiang, Xiao-Mi Sun, Chao-Ping Chen, Yajun Wang, et al. Quality improvement of threadfin bream (Nemipterus virgatus) surimi-gel using soy protein as a natural food additive. Food Chemistry. 2024. 460. 140423-140423
  • Ru-Qing Yang, Yu-Lei Chen, Duanquan Lin, Kai-Yuan Cao, Le-Chang Sun, Ling-Jing Zhang, Asami Yoshida, Min-Jie Cao. Collaborative Effect of Matrix Metalloproteinases on Type I Collagen Degradation and Muscle Softening in Sea Bass (Lateolabrax japonicus) during Cold Storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024
  • Xiao-Mi Sun, Asami Yoshida, Takuya Ishii, Yan-Rong Jiang, Yi-Li Gao, Mikinori Ueno, Katsuya Hirasaka, Kiyoshi Osatomi. Transcriptional regulation of the Japanese flounder Cu,Zn-SOD (Jfsod1) gene in RAW264.7 cells during oxidative stress caused by causative bacteria of edwardsiellosis. Biochimie. 2024. 218. 118-126
  • Yafei Zhang, Ryoma Minami, Ryohei Tatsuno, Wei Gao, Mikinori Ueno, Akinori Yamada, Asami Yoshida, Mary Grace Sedanza, Kazunari Arima, Tomohiro Takatani, et al. Wheat Germ Agglutinin Affinity Chromatography Enrichment and Glyco-Proteomic Characterization of Tetrodotoxin-Binding Proteins from the Plasma of Cultured Tiger Pufferfish (Takifugu rubripes). Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2023. 87. 10. 1155-1168
  • Xiao Mi Sun, Asami Yoshida, Fukutarou Toutani, Takahiro Shimizu, Tatsuya Oda, Kiyoshi Osatomi. Cloning, DNA sequence, and expression of flagellins from high and low virulence strains of Edwardsiella tarda and their macrophage-stimulating activities. Microbial Pathogenesis. 2023. 176
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MISC (3件):
書籍 (2件):
  • Evolution of Marine Coastal Ecosystems under the Pressure of Global Changes
    シュプリンガー・ネイチャー 2020
  • 水産学シリーズ183, 魚介肉内在性プロテアーゼ-最新の生化学と食品加工への応用
    恒星社厚生閣 2016 ISBN:9784769915829
講演・口頭発表等 (72件):
  • トラフグ筋芽細胞の分離・培養及びスフェロイド作製に関する研究
    (令和6年度日本水産学会秋季大会 2024)
  • クロマグロ生殖腺におけるキスぺプチンの性成熟への関与
    (令和6年度日本水産学会秋季大会 2024)
  • TRANSCRIPTIONAL REGULATION OF HABP2 GENE RELATED TO MEAT QUALITY IN RED SEABREAM
    (The 11th EAFTA: International Symposium of East Asia Fisheries and Technologist Association 2024)
  • PROPERTIES OF ENDOGENOUS PROTEASES IN THE MUSCLE OF TIGER PUFFER
    (The 11th EAFTA: International Symposium of East Asia Fisheries and Technologist Association 2024)
  • The quality improvement of threadfin bream (Nemipterus virgatus) surimi-gel with soy protein as a natural food additive
    (EAFTA 2021 2021)
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学歴 (2件):
  • 2005 - 2010 長崎大学 大学院 生産科学研究科
  • 2001 - 2005 長崎大学 水産学部 水産学科
学位 (1件):
  • 博士(学術) (長崎大学)
経歴 (4件):
  • 2019/04 - 現在 長崎大学 総合生産科学域 准教授
  • 2014/10 - 2019/03 長崎大学 大学院 水産・環境科学総合研究科 准教授
  • 2011/04 - 2014/09 長崎大学 大学院 水産・環境科学総合研究科 助教
  • 2010/04 - 2011/03 長崎大学 大学院 生産科学研究科 助教
所属学会 (4件):
日本食品化学学会 ,  マリンバイオテクノロジー学会 ,  日本生化学会 ,  日本水産学会
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